Jan Keller má Zlatý biatec Hospodárského klubu

7. 3. 2011 / Ladislav Žák

Měl jsem tu možnost zúčastnit se 3. března v Bratislavě zasedání Hospodárského klubu a rád zvěstuji v Čechách na Moravě i ve Slezsku, že držitelem prestižního a tradičního ocenění Zlatý biatec za rok 2010 pro zahraniční osobnost, které Hospodársky klub uděluje od roku 1993, se stal profesor Jan Keller.

Je to ocenění o to cennější, že její udělení vychází ze složitého nominačního a hlasovacího procesu a nejde tedy o jakousi pseudocenu, která se uděluje takříkajíc „po zdravém uvážení“ od zeleného stolu. Spektrum i počet hlasujících je dostatečnou zárukou toho, že se Zlatý biatec nedostane do ruky někomu jen tak ze sympatií nebo náhodou. Ve své kategorii se Jan Keller se tak zařadil například po bok Muhammada Yunuse, nositele Nobelovy ceny míru, který získal toto ocenění za rok 2008.

Cena pro zahraniční osobnost není udělována každý rok. V roce 2009 udělen nebyl a před rokem 2008 to bylo naposledy v roce 2003. V prvním desetiletí existence ceny dostávaly Zlatý biatec takové různorodé zahraniční osobnosti jako Jeffrey Sachs, Alexander Kwasniewski, Helmut Kohl, Vladimir Putin, Ferdinand Piëch nebo Tomáš Baťa, Karl Schwab a Václav Klaus. Udělení Zlatého biatecu Janu Kellerovi za jeho knihu „Tři sociální světy“ je tedy snad i proto významnější, že  první dekádě 21 století Hospodársky klub Zlatými biateky pro zahraniční osobnosti významně šetřil.

Biatec je jezdec. Nezbývá tedy než popřát Janu Kellerovi úspěšnou jízdu nejen za dalšími oceněními, ale především za uznáním od těch lidí, za které svou vědeckou prací i společenskou angažovaností neúnavně bojuje a na jejichž zhoršující se postavení neustále upozorňuje.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 7.3. 2011