NEDĚLE
Všechny už zajímá pouze ropa

6. 3. 2011

Vzhledem k tomu, že situace v řadě zemích Afriky, Blízkého a Středního Východu se vrací k normálu (pokud se zde o normálu dá vůbec hovořit...) a demonstrace se staly nic neřešícím folklórem se střednědobým horizontem řešení politické situace, nevidíme jako účelné pokračovat dál v online monitorování arabských a mezinárodních zdrojů nad běžný rámec. Současná nepřehledná situace v Libyi neumožňuje efektivní monitorování situace, ale nevypadá to, že by rebelové jen tak jednoduše Kaddáfího vojensky porazili. V Egyptě se nyní formuje vnitropolitická scéna sice konfliktně, ale nikoliv bouřlivě. "Prodemokratické" síly, které revoluci v Káhiře začaly, jsou postupně vytlačovány na politický okraj a nahrazovány tradičními nacionalisty v náručí s muslimskými bratry. "Revoluce" ztratila "drive" a byla nahrazena standardním egyptským politickým bojem. V dalších zemích Zálivu dochází průběžně k utlumovacímu dialogu s protestujícími a k ekonomickým sociálně-koruptivním krokům vlád, které úspěšně rozdělují zájmy, velmi často pouze sociální. Žádná ze zemí už neaspiruje na zařazení do "breaking news", i když to tak před týdnem ještě vypadalo. Pokračovat budeme nejspíše už jen shrnujícími a analytickými texty. K aktuálnímu sledování arabského tisku se vrátíme, jakmile si to situace vyžádá. Po 24 dnech se s nepřetržitým zpravodajstvím loučíme.│redakce

KONEC AKTUALIZACE ŠOK│JČ│ NE 23:05

  • Al Arab  BAHRAJN 23:05 SEČ Tisíce demonstrantů se sešly v neděli v Manama před sídlem vlády, kde se právě konalo její zasedání, a provolávaly hesla proti vládě a pádu království. Korunní princ Bahrajnu varoval demonstranty před důsledky odklonu od dialogu. Pořádková policie byla rozmístěna za branou paláce. Demonstranti mávali hesly proti králi Hamad bin Isa Al Khalifovi, a to zejména "Pryč s Hamadem" a rovněž požadovali zrušení ústavy, přijaté v roce 2002 .
  • youm7  LIBANON 23:00 SEČ V neděli protestovalo tisíce demonstrantů v libanonské metropoli Bejrútu a požadovalo zrušení sektářského politického systému.
  • Moheet  EGYPT 22:20 SEČ Důvěrné dokumenty, získané novinami "Moheet" prozradily, že dva Mubarakovi synové získali obrovské provize za dohodu, která byla podepsána v roce 2005 o exportu egyptského plynu do Izraele. Izrael platil Gamalu Mubarakovi 5% z celkové ceny dodávek, ministr pro ropné záležitosti Sameh Fahm a podnikatel Hussein Salem dostávali 2,5%. Dohoda byla sjednávána přímo s izraelskou vládou. Dohodu sjednával izraelský vyslanec v Káhiře Shalom Cohen. Toho v červenci 2009 chtěli zavraždit "teroristé Al Kajdy" a egyptská tajná služba "spiknutí odhalila"...

NEDĚLE - předchozí

  • Moheet│IRNA  ÍRÁN 22:01 SEČ Teherán ohlašuje návrat válečných lodí ze Sýrie do Rudého moře přes Suezský průplav.
  • Sriauz  ALŽÍRSKO 21:35 SEČ Alžírsko zveřejnilo, že instalovalo 7 tisíc vojáků na hranice s Libyí, ", aby se zabránilo pronikání teroristických elementů do Alžírska, stejně jako pašování zbraní z kasáren a vojenských táborů na území Libye". Opatření povedou k zpřísnění kontrol na hranicích s Libyí, včetně leteckých dohledu nad pouští a západními městy.
  • Guardian  SAÚDSKÁ ARÁBIE 21:15 SEČ Více než 17 000 lidí v Saúdské Arábii vyjádřilo na Facebooku podporu demonstracím, z nichž první se konala v pátek.
  • Král Abdullah už dříve oznámil, že občané dostanou sociální benefity ve výši 37 miliard USD, ve snaze tak potlačit rebelie.
  • ENA-WAM  SAÚDSKÁ ARÁBIE 21:15 SEČ Po včerejším prohlášení saúdského ministerstva vnitra a výroku velkého muftího o tom, že "demonstrace jsou v rozporu s islámským právem šaríja", se ozvala proti demonstracím minoritních šiitů i nejvyšší náboženská autorita v Saúdské Arábii, Rada starších islámských učenců. Tato nejvyšší sunnitská autorita vydala prohlášení, které by mělo odradit občany jednoznačně od protestů. Řekla, že demonstrace jsou "tabu". Ve svém prohlášení řekla: "Snažte se dosáhnout porozumění a spolupráce v spravedlnosti a zbožnosti a ukončete hřích a agresi, a varujte se před nespravedlností a útiskem." Rada konstatuje, že "demonstrace jsou v této zemi zakázány. Správný způsob podle zákonu šaria jak realizovat veřejný zájem je prostřednictvím konzultací, což je metoda, kterou zavedl prorok Mohammed."
  • Channel Four News  LIBYE 20:45 SEČ Channel Four News také informoval o velmi podivné akci britských zvláštních jednotek SAS. Doprovázely vrtulníkem britského diplomata a přistály ve 2 hodiny ráno v poušti. Údajně se chtěl diplomat spojit s vedením vzbouřeneckých jednotek... Libyjci ale nechápou, proč Britové přiletěli tajně a v noci doprostřed pouště. "Proč k nám lezli oknem, když mohli přijít dveřmi?" Reportérka Channel Four News vysvětlila, že je možno zcela normálně přijet za dne automobily, a konspirativní noční akce britských speciálních jednotek vyvolala u libyjských vzbouřenců podezření vůči Británii, které bude těžko napravit. Pozn. ŠOK: Britské listy o akci komanda SAS poprvé informovaly v 13:26 SEČ.
  • Channel Four News Po bombardování města Zawiyah Kaddáfího jednotkami město znovu ovládli rebelové. Z města Misratah přicházejí zprávy, že Kaddáfího jednotky ostřelovaly sanitku. Boje pokračují ve městech Bin Jawad a Ras Lanuf.
  • Channel Four News hovořily s lékařem v městě Misratah, asi 200 km na východ od Tripolisu. Svědčil, že v neděli ráno přijeli do města Kaddáfího vojáci: "Stříleli po všech lidech, po neozbrojených civilistech, po lidech ve svých domovech. Svědčil též o tom, že Kaddáfího vojáci stříleli na sanitku, přestože byla vybavena bílým praporem. "Máme tu nyní asi 90 raněných. Šest lidí bylo usmrceno."
  • Arab Online  LIBYE 20:03 SEČ Předseda přechodného Národního shromáždění v Benghází Mustafa Abdul Jalil řekl, že rada, která se konala sobotu, na svém prvním oficiálním setkání kontstatovala, že je "zástupcem celé země, a všech regionů v zemi a všech jejích měst a vesnic...". Řekl to na tiskové konferenci v hotelu v Benghází v sobotu večer za účasti jedenácti členů Rady, která zahrnuje třicet členů. Zdůraznil, že Rada "odvozuje svou legitimitu z revolučních rad mládeže ve všech městech".
  • Jalil odmítl "jakoukoli vojenskou přítomnost nebo zásah" "vetřelců" - přítomnost cizích vojenských jednotek na území Libye.
  • Rada potvrdila, že autorizovala všechny velvyslance a jejich zástupce, kteří odstoupili z funkce v OSN a Lize arabských států jako zastoupení přechodné rady.
  • Rada jmenovala Omara al-Harírího, členem prozatímní rady s odpovědnsotí za udržení ochrany a bezpečnosti v zemi.
  • A jmenovala Mahmouda Ibrahima Jibril Alorvliho odpovědným za "krizové řízení a řešení současné situace a komunikaci s okolím pomocí Ali Abd al-Aziz al-Issawiho, odpovědného za zahraniční záležitosti země."
  • RBK  LIBYE 16:37 SEČ Vláda Libye oznámila, že dnes zrušila daně z výroby i spotřeby, jakož i cla na dovážené zboží "u příležitosti vítězství nad gangy gebelů". Píše Reuters s odvoláním na zemi státní televizi. Předtím vláda řekla, že její síly převzaly kontrolu nad městy Ras Lanuf, Misrata a Tobruk.
  • Stejné zdroje tvrdí, že Kaddáfího jednotky se nadále pokoušejí překonat obranu druhého města v Libyi - Benghází.
  • El OsboaAl Jazeera  EGYPT 16:07 SEČ V celém Egyptě se včera a dnes množí útoky na sídla bezpečnostní služby SSI a policejní stanice. Stovky demonstrantů vyplenily ústředí SSI a policejní stanici a protidrogovou kancelář ve městě Marsa Matrouh na západě země v sobotu a osvobodili zadržované osoby. Totéž se stalo v Asuánu ve městě Kom Ombo, v Káhiře a Alexandrii. Asi 2500 demonstrantů zaútočilo na sídlo SSI v čtvrti Madínat Nasr ve východní části Káhiry. K napadení SSI a police došlo i v hlavním městě východní provincie Zagazig. Ozbrojené síly udržely ústředí SSI ve městě Qena v jižním Egyptě, ubránily se útoku stovky bojovníků. Ve městě Ras Sudr v jižní provincii Sinai, demonstranti zaútočili na sídlo SSI a zapálili ho. Stovky demonstrantů zaútočily na sídlo státního bezpečnostního aparátu i v Menoufiyi. Množí se i úniky a zveřejnění tajných dokumentů z činnosti těchto institucí.
    Pozn. ŠOK: Je zřejmé, že první etapa převratu je jistá. Druhou část může nastartovat politická destabilizace, která může smést nejen "šedou zónu", která se doposud udržela u moci, ale i osoby z Nejvyšší rady. K tomu mohou "estébácké" dokumenty pomoci. Množství napadených stanic po celé zemi, koordinace těchto bojůvek a protestů proti dosavadnímu ministru vnitra určitě není náhodná. Od destabilizace je pak už jen krok k počátku občanské války či dalšímu posílení islámských radikálů, třicet i více let odmítaných a pronásledovaných všemi dosavadními egyptskými režimy. Své agenty touto operací mohou krýt i Američané i Izraelci. Nikdo už nikdy neřekne s jistotou, zda náhle se objevivší dokumenty jsou pravé nebo ne...
  • AP│ The Hindu  BAHRAJN 15:32 SEČ Tisíce stoupenců opozice obléhají úřad ministerského předsedy šejcha Khalify bin Salman al-Khalify v Bahrajnu. Protestující požadují premiérovo odstoupení kvůli korupci a smrtícímu zákroku proti opozici, při němž bylo zabito sedm lidí.
  • AFP  SAÚDSKÁ ARÁBIE 15:12 SEČ Velký muftí Saúdské Arábie šejch Abdullah al-Sheikh odsoudil velký počet bojovníků, kteří zaútočili na rijádský Mezinárodní knižní veletrh.
  • DPA  LIBYE 14:49 SEČ Stovky koptských křesťanů shromážděných před budovou státní televize a rozhlasu v Káhiře v neděli protestovali proti spálení kostela po náboženských střetech v Helwanu, na jih od hlavního města. Demonstranti, z nichž někteří nesli dřevěné kříže a egyptské vlajky, požadovali, aby ozbrojené síly zasáhly na ochranu koptské komunity a jejich kostelů.
  • Násilné střety mezi muslimy a koptskými křesťany jižně od Káhiry měly za následek dva muže mrtvé a koptský kostel v plamenech.
  • Sify  LIBYE 14:40 SEČ Libye obvinila Nizozemsko ze špionáže. Kaddáfího jednotky zajaly v sobotu posádku nizozemské helikoptéry. Tři příslušníci nizozemského námořní pěchoty letěli helikoptérou Lynx z fregaty MS Tromp, plující v mezinárodních vodách u libyjského pobřeží a přistáli v libyjském městě Syrta, aby údajně odvezli dva nizozemské občany. Libyjská televize ukázala zbraně a další výstroj, které údajně helikoptéra převážela včetně kulometu, munice, finanční hotovosti a vysílačky.
  • Al Jazeera  JEMEN 14:06 SEČ Spojené státy a Británie varovaly své občany, aby opustili Jemen kvůli zhoršující se bezpečnostní situaci "v důsledku teroristických aktivit a občanských nepokojů".
  • Ali Abdullah Saleh zopakoval včera, že zůstane v úřadu až do konce jeho volebního období v roce 2013. Zamítl plán opozice, aby odstoupil už v tomto roce. "Pokojného předání moci nelze dosáhnout v podmínkách chaosu." řekl v sobotu v Sana'a.
  • BL Ze čtyř libyjských měst - Az-Zawiya, Ras Lanuf, Musurata a Tobruk přicházejí dnes protichůdné zprávy. Obě strany konfliktu se vychloubají svými vojenskými úspěchy médiím, ověření informací je prakticky nemožné. Americké vojenské zdroje mlčí, ruské satelitní sledování také...
  • Golos Rossii│ RIA Novosti│ The Sunday Times  LIBYE 13:26 SEČ Povstalci zajali ve východní části země, která je pod jejich kontrolou, nejméně osm příslušníků britské elitní jednotky SAS (Special Air Service), které doprovázel britský diplomat. "Pravděpodobně měl diplomat navázat kontakt s rebely a připravit je na návštěvu svého nadřízeného kolegy", komentuje to Golos Rossii. Zástupci libyjské opozice byli rozhněváni, že britské komando se nachází v území pod jejich kontrolou. Může to být chápáno jako důkaz o zahraniční intervenci a může to usnadnit přechod některých rebelů na stranu vlastenecky orientovaných Kaddáfího dobrovolníků. Britské ministerstvo zahraničí "nepotvrilo" resp. "odepřelo" zprávy o zajatých britských vojácích.
  • Golos Rossii  LIBYE 13:17 SEČ Vrtulníková loď Kearsarge a loď Ponce amerického vojenského námořnictva opustily americkou vojenskou základnu Suda na řeckém ostrově Krétě a směřují k pobřeží Libye. Potvrdil to představitel základny Paul Farley. Na Krétě přijaly lodě na palubu asi 400 příslušníků námořní pěchoty.
  • Al Riyadh  LIBYE 13:13 SEČ Vláda Libye oznámila v neděli, že Kaddáfího vojáci získali kontrolu nad městy v horní části Libye a v Misuratě, osvobodili město Tobruk "od teroristických gangů" a směřují do Benghází.
  • Golos Rossii  LIBYE 13:11 SEČ Kadáfího vojska obnovila útok na město Az Zawiya, vzdálené 50 km od Tripolisu. Tanky prolomily obranu povstalců, vtrhly do ulic města a začaly střílet na hlavním náměstí a do obytných domů.
  • AP  LIBYE 12:35 SEČ Libyjské vojenské letouny zahájily nálety a zapojily se do bitvy s rebely, postupujícími směrem na západ k hlavnímu městu Tripolis.
  • Reportéři AP na místě tvrdí, že Kaddáfího jednotky dobyly zpět město Bin Jawad.
  • Moheet  EGYPT 11:55 SEČ Po útoku demonstrantů na budovu egyptské státní bezpečnosti SSI v průběhu posledních dvou dnech, zapálení a vyrabování budovy, nejspíše unikly tisíce tajných dokumentů. Po Káhiře kolovala i informace, že úředníci Státní bezpečnosti spálili dokumenty a soubory, usvědčující je samé.
  • Mansour al-Issawi, byl vzápětí nato novým premiérem a Egyptskou nejvyšší radou ozbrojených sil jmenován novým ministrem vnitra, na znamení vyloučení staré gardy dosazené ještě prezidentem Mubarakem. Stalo se tak v době, kdy někteří policejní důstojníci nejsou stále ještě ochotni vrátit se do práce ze strachu z útoků občanů či kvůli střetům s demonstranty.
  • Nový ministr vyzval prostřednictvím své stránky na facebooku všechny občany, aby veškeré dokumenty, které náhodou mají v ruce, vrátili...
  • Aktivisté namísto toho zřídili na facebooku několik stránek pod názvem "Skandály a úniky Státní bezpečnosti" a očekává se, že další úniky budou i prostřednictvím Wikileaks.
  • Prvními takto "odhalenými" skandály se už začíná zabývat egyptský tisk a televize.
  • Al Jazeera  PALESTINA 11:11 SEČ Palestinský prezident Mahmúd Abbás vyzval mezinárodní společenství, aby podpořilo úsilí o vyhlášení nezávislého palestinského státu dříve než v září. Abbás řekl - na společné tiskové konferenci během návštěvy chilského prezidenta Sebastiana Piñera - že je nyní čas vyhlásit samostatný palestinský stát v hranicích z roku 1967 a s Jeruzalémem jako hlavním městem s cílem usnadnit přistoupení k Organizaci spojených národů. Současně palestinský prezident zopakoval odmítnutí jakéhokoli izraelského návrhu s "prozatímními" hranicemi.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011