PÁTEK
Váhání před Tripolisem

4. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 23:59

  • CIA straší Kaddáfího "chemickými zbraněmi".
    AlJazeera AFP LIBYE 23.59 SEČ Al Jazeera cituje agenturu Reuters, které americká úřední místa s odkazem na CIA řekla, že Washington dostal informace, podle kterých plukovník Kaddáfí posílil bezpečnostní opatření "kolem hlavního úkrytu prvků, používaných při výrobě chemických zbraní".
  • AFP LIBYE 20.55 SEČ Čtyři lidé byli zabiti v pátečních bitvách mezi sílami plukovníka Kaddáfího a ozbrojenými rebely v blízkosti strategického přístavu Ras Lanuf ve východní Libyi, zatímco státní televize oznámila, že Kaddáfího vojáci znovu získali kontrolu nad městem.

PÁTEK - předchozí

  • Ahram EG SAÚDSKÁ ARÁBIE 20.45 SEČ Demonstrace ve východní části Saúdské Arábie v provincii Al Hofuf Ahsa. Stovky Saúdů se účastnily pátečního "Dne hněvu" ve východní části Saúdské Arábie, kde žije většina populace šíitů a požadovaly vydání duchovního Amera Tawfiqa, den po jejich zatčení spolu s dvěma desítkami bojovníků.
  • Saúdské úřady zatkly duchovního Amera Tawfiqa po jeho volání po konstituční monarchii a volání po jednotě mezi sunnity a šíity v Saúdské Arábii.
  • Arab48 JEMEN 20.16 SEČ Prezident Alí Abdalláh Sálih odmítl v pátek plán, jak předat moc do konce roku 2011, zatímco počet protestujících proti jeho vládě se vyšplhal na stovky tisíc. Demonstranti zpívali náboženské písně a žádali Boha, aby je zachránil před prezidentem. Dav protestujících v "Den soudržnosti" pak šel více než dva kilometry ulicích k universitě Sana'a. Saleh se stále drží předchozí nabídky odstoupit na konci svého funkčního období v roce 2013, ale dohaduje se s opozicí na reformním plánu navrženém náboženskými vůdci tento týden, aby se mohly nejdříve změnit volební zákony, parlamentní zastoupení a soudní systém.
  • AFP cituje několik zdrojů tvrdících, že čtyři lidé byli zabiti a sedm dalších zraněno poté, co vojáci jemenské armády vypálili na demonstranty ve vesnici Harf Sufian severně od Sana'a.
  • KUNA EGYPT 20.00 SEČ Rada ozbrojených sil, pověřená dočasnou správou Egypta, se rozhodla uspořádat referendum o navrhovaných změnách ústavy 19. března. Zveřejnila usnesení o referendu o změně článků 75 a 76, 77, 88, 93, 139 a 148 ústavy a zrušení článku 179 a doplnění posledního odstavce článku 189, jakož i dvou nových článků 189bis a 189bis1.
  • Al-Džazíra LIBYE 16:07 Páteční protesty v Tripolisu byly potlačeny a údajně jsou kladeny překážky zahraničním reportérům informujícím o událostech. Pokračují boje mezi loajalisty a rebely o strategicky důležitá města. Silná dělostřelba a palba kulometů jsou hlášeny z okolí přístavního města Ras Lanuf asi 660 km východně od Tripolisu, kde se nachází ropný terminál a který brání Kaddáfího jednotky. Další boje probíhají v Závíji 50 km západně od Tripolisu, kde naopak útočí vládní síly. Podle některých zpráv špatně vyzbrojené a vycvičené jednotky rebelů po příbřežních komunikacích postupují na západ od Benghází.
  • CNN LIBYE 15:01 Počet lidí přecházejících libyjsko-tuniskou hranici výrazně klesl. Agentura OSN pro uprchlíky vyjadřuje obavy, že to souvisí s masivní přítomností provládních ozbrojených jednotek v oblasti, které mohou běžencům bránit v odchodu.
  • BBC LIBYE 14:50 Libyjské bezpečnostní síly rozhánějí v Tripolisu stovky demonstrantů slzným plynem. Reportér BBC na východním předměstí Tadžura hlásí, že demonstranti pálili státní vlajky. V oblasti je nasazena tajná policie a loajalisté zřídili v ulicích kontrolní body.
  • GUARDIAN LIBYE 14.30 SEČ Podle tiskové kanceláře Associated Press se bojuje v městě Zawiyah, nedaleko Tripolisu a v přístavu Misurata. Jeden obyvatel města Zawiyah uvedl, že na město nově zaútočila velká vojenská síla z brigády, vedené jedním z Kaddáfího synů.
  • Podle reportéra deníku Guardian Martina Chulova, který je asi 80 km od ropného města Ras Lanufu tam o město vzniká "úporná bitva". Rs Lanuf a Brega jsou dvě ropná města mezi městem Sirte, které pevně drží Kaddáfí, a městem Bengází, které je v rukou rebelů. Obě města, Ras Lanuf i Brega, mají strategický význam.
  • V Tripolisu se shromáždily "desítky" policejních automobilů ve snaze zabránit protestům po pátečních modlitbách.
  • Více než 1000 demonstruje ve čtvrti Tajura na předměstí Tripolisu proti Kaddáfímu navzdory přítomnosti tanků.
  • Potřetí bylo v pátek bombardováno město Ajdabiya na východě země. Cílem leteckých úderů je údajně vojenský základna, kterou ovládají vzbouřenci, ale vzbouřenci tvrdí, že bomba základnu minula.
  • Výrazně poklesl proud uprchlíků z Libye do Tuniska - vládne podezření, že Kaddáfího jednotky brání lidem v odchodu ze země.
  • MSNBC LIBYE 10:04 Kaddáfího letectvo údajně znovu podniká nálety na ropná zařízení v Breze a vojenské instalace v Adždabíji, ale podle svědků z řad opozice s minimálními úspěchy. Režim vzdušné i jakékoliv jiné útoky popírá. Kolem ropného terminálu Závíja na západě kontrolovaného opozicí se údajně shromažďuje asi 2 000 příslušníků Kaddáfího jednotek a asi 80 obrněných bojových vozidel. Rebelové podle vlastního tvrzení vůči těmto silám zahájili protiútoky. Podle svědků v Závíji docházejí potraviny a kojenecká výživa a nemocnice v Tripolisu údajně odmítla poskytnout místním zdravotníkům zásoby. (Ověřování telefonicky předávaných svědectví příznivců opozice na západě země je téměř vyloučeno, protože zde nepůsobí téměř žádní nezávislí zahraniční zpravodajové - pozn. KD.)
  • BBC LIBYE 8:27 Rebelové ve východní Libyi formulovali své podmínky pro případná jednání s vládou - Muammar Kaddáfí musí nejprve rezignovat a odejít do exilu. Zároveň vyzývají mezinárodní společenství, aby zabránilo loajalistům v leteckých útocích. Kaddáfí údajně nařídil zahájit rozhovory s povstalci nezávisle na venezuelském mírovém návrhu, který počítal s vytvořením mezinárodní vyjednávací komise. (Povstalci implicitně odmítli i tuto možnost.) V hlavním městě Tripolisu se dnes po pátečních modlitbách mají konat protivládní protesty, ale město je údajně od včerejška terorizováno vládními jednotkami. Vojenská situace je nerozhodná; opozice se neodvažuje zaútočit na Tripolis a vládní jednotky po středečním neúspěšném útoku na Bregu okupují nedaleký ropný přístav Ras Lanúf, ale dále na východ už nepostupují.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011