SOBOTA
Libyjská opozice: Žádná jednání, dokud Kaddáfí neodejde do exilu

5. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 23:58

  • Al IttihadBloomberg  BRITÁNIE 23:58 SEČ Britský ministr pro mezinárodní rozvoj Alan Duncan varoval včera, že cena za barel ropy by se mohla zdvojnásobit až na 200 USD, pokud i nadále budou pokračovat revoluce v arabském světě. The Times citovaly Duncana , bývalého ropného obchodníka a experta na ceny ropy na světovém trhu, že barel ropy by se mohl prodávat až za 250 USD v případě, že by extremisté využili nepokoje v arabském světě k bombardování nádrží na skladování ropy či potrubí nebo rezervy v Saúdské Arábii.
  • Al Ittihad  LIBYE 23:41 SEČ Prezident republiky Rovníková Guinea Theodore Obiang Nguema, toho času předseda Africké unie, přiznal, že rozhodnutí Rady Bezpečnosti OSN vůči Libyi je postaveno na mediálních informacích. Rada bezpečnosti přijala jednomyslně rezoluci, ukládající tvrdé sankce Kaddafímu, jeho rodině a okolí, včetně zmrazení majetku a zákazu cestování.

SOBOTA - předchozí

  • Al Arabíja  ALŽÍRSKO 23:41 SEČ Bývalý premiér a předseda "Národní aliance pro změnu" v Alžírsku, Ahmed Benbitour, během tiskové konference konané v sobotu 5.3. 2011 vyzval, aby "armáda a bezpečnostní síly byly s lidmii, a ne se systémem."
  • Bouteflikovi stoupenci narušili dnes demonstraci opozice.
  • Al Ittihad  SAE 23:21 SEČ SAE vede GCC k aktivaci procesu hospodářské integrace zemí Zálivu.
  • Al Quds│DPA│Dar Al Hayat  SAE 23:12 SEČ Ministři zahraničních věcí států Perského zálivu (Saudská Arábie, Spojené arabské emiráty, Kuvajt a Katar) uspořádají v pondělí ve Spojených arabských emirátech setkání k projednání situace v tomto regionu, zejména v Bahrajnu a Ománu, které čelili demonstracím.
  • Generální tajemník Rady pro spolupráci AbdulRahman bin Hamad al-Attiyah uvedl v dnešním prohlášení, že ministři zahraničních věcí Rady budou diskutovat mnoho dalších politických otázek, včetně vztahů s Íránem a vývojem íránského jaderného programu a nejnovější vývoj na okupovaných palestinských územích.
  • Al-Attiyah poukázal i na nutnost dosáhnout dohody o celní unii, a to zejména s ohledem na okolnosti v arabském světě, s cílem zvýšit úroveň hospodářské integrace mezi zeměmi GCC.
  • Al Quds  IRÁK 22:55 SEČ Irácký ministr ropného průmyslu Abdul-Karim Allaibi: aktuální ceny ropy je "přijatelná", nemá vliv na světové hospodářství... Řekl, že OPEC byl sice znepokojen situací v Libyi, ale má dostatečné zásoby na pokrytí schodků.
  • Al Ahram  IZRAEL-LIBANON 22:35 SEČ V sobotu odpoledne se síly izraelské armády přemístily k plotu podél hranice Blue Line mezi Libanonem a Izraelem. Mezinárodní síly operující v jižním Libanonu a libanonská armády intenzivně sledují izraelské akce. Izraelské helikoptéry se pohybovaly nad obsazenými libanonskými farmami Šibáa (kterým Izrael říká Har Dov) a Golany.
  • Al Jazeera  JEMEN 21:55 SEČ Tři protestující byli zraněni v pátek večer, když jemenské bezpečnostní síly zahájily palbu do vzduchu a použily slzný plyn k rozptýlení demonstrantů protestujících v Adenu. To se stalo navzdory slibu ministerstva vnitra, iniciovaném Ali Abdullahem Salehem.
  • Jemenská vláda pozastavila studium na vysokých školách v hlavním městě Sanaa a v Adenu, které byly ohniskem dennodenních demonstrací inspirovaných povstáními v Egyptě a Tunisku.
  • Z parlamentu odstoupil významný Salehův spojenec, Ali Ahmed Al-Amrani, kmenový vůdce z jižní provincie poté, co desítky tisíc demonstrantů pochodovaly včera pozdě v noci před univerzitou Sana'a .
  • The Times Britský ministr upozornil v tiskovém prohlášení, že cena za barel ropy může růst nad hranici 200 USD, pokud budou i nadále nepokoje v arabském světě.
  • Reuters  IRÁK 21:21 SEČ Kurdové odmítají stáhnout vojsko 12 tisíc Pešmergů uprostřed města Kirkúku v Iráku. Rozdíly Dlouhodobé rozpory mezi Araby, Kurdy aTurkmeny o ropu v severní oblasti Kirkúku a dalších sporných oblastech tvoří potenciální horké místo pro vypuknutí konfliktu v Iráku poté, co americká armáda opustí zemi.
  • Reuters  ROVNÍKOVÁ GUINEA 20:25 SEČ Prezident Guineje Alpha Condé v úterý získal pomoc amerického miliardáře George Sorose, po kterém žádá přezkoumat důlní licence na bauxit a bojovat proti korupci v tomto odvětví. Chce trestat společnosti, přistižené při uplácení úředníků a chce i zpětně potrestat stávající držitele licencí, pokud by bylo zjištěno, že byli zapojeni do úplatkářství. Nově zvolený Conde řekl v lednu, že plánuje revidovat důlní licence tak, aby stát držel 33 procent akcií v důlních projektech namísto 15 procent nyní. Řekl, že země byla obrací na Sorose, protože Guinea si nemůže dovolit zaplatit mezinárodní poradce. Pozn.ŠOK: V Guinei se konaly v loňském roce volby, v nichž zvítězil Alpha Condé. Je to bývalý politický vězeň a profesor politologie pařížské univerzity. Je prvním "demokraticky" zvoleným prezidentem od nezávislosti. Spojené státy, Evropská unie, Francie, Japonsko, Španělsko a další země vložily odhadem 40 milionů EUR do loňského volebního procesu. A Washington a Paříž se nenápadně, ale důrazně rozhodly využít "regionální diplomacii", aby sesadily vůdce junty kapitána Moussa Dadis Camaru. Guinea představuje největší světové zásoby bauxitu - hliníkové rudy.
  • Reuters   20:12 SEČ Omanský vládce, sultán Qaboos bin Said po dnešních protestech asi 200 demonstrantů, shromážděných v hlavním městě Muscat před sídlem šúry a menší a menších protestech v Salalah, východně od pobřežního města Sur, vyměnil dva ministry. Generál Sultan bin Mohammed al-Naamani byl jmenován ministrem vnitřní bezpečnosti a Khalid bin Hilal al-Busaidy se stane novým ministrem spravedlnosti - soudního dvora.
  • Golos Rossii   19:05 SEČ
    • EGYPT Egyptské úřady hodlají reformovat službu státní bezpečnosti, prohlásili na egyptském ministerstvu vnitra. Pracovníci služby státní bezpečnosti měli velké pravomoci, které jim umožňovaly kontrolovat život obyvatel, zasahovat do pracovních a osobních vztahů občanů. Po lidovém povstání a Mubarakově rezignaci žádali demonstranti, aby byla služba státní bezpečnosti rozpuštěna jako jeden z prvků původního režimu. Ministerstvo vnitra ale souhlasilo jen s restrukturalizací tohoto orgánu.
    • Nově jmenovaný ministr řekl, že bezpečnost musí být služebníkem občanů a národa, a zdůraznil, že svou legitimitu odvozuje od mandátu demonstrantů z náměstí Tahrír....
    • KARABACH Prezidenti Ruska, Ázerbájdžánu a Arménie -- Dmitrij Medveděv, Ilcham Alijev a Serž Sargsjan přijali po skončení jednání společné prohlášení týkající se náhorně-karabašského urovnání. Dohodli se o tom, že během co nejkratší doby si vymění válečné zajatce. Kromě toho se v dokumentu zdůrazňuje snaha řešit všechny sporné otázky mírovými prostředky a konat vyšetřování možných incidentů podél linie příměří s účastí stran pod záštitou minské skupiny Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě. Pozn. ŠOK: Dva státníci regionu na schůzku pozváni nebyli - prezident Gruzie Saakašvili a íránský prezident Ahmanídežád...
    • LIBYE Velká Británie drží prapor v bojové pohotovosti pro případ vyslání do Libye. Britští vojáci uvedli do stavu zvýšené bojové pohotovosti jednotku Královského skotského pluku v souvislosti s nepokoji v Libyi, píše britský list The Daily Telegraph. Třetí prapor pluku Black Watch se může vydat do Severní Afriky v nejkratším termínu. Tento prapor čítající 600 lidí se vrátil z Iráku v roce 2009. Avšak na ministerstvu obrany pověděli, že prapor byl vycvičen pro plnění humanitárních operací, a nikoli bojových.
  • Guardian Middle East News LIBYE 18:45 SEČ
    Boje v městě Zawiyah, 50 km západně od Tripolisu pokračují poté, co se předtím rebelům podařilo odrazit ranní útok Kaddáfího jednotek, které se pokusily dobýt město. Vládní jednotky město Zawiyah obklíčily a podle obyvatel je terčem těžkého bombardování z tanků a raketometů. Asi 70 lidí bylo usmrceno a 300 zraněno.
  • Jinde opoziční jednotky pokračují v ofenzívě západně směrem k Tripolisu. Rebelové tvrdí, že ovládli Bin Jawad poté, co v pátek ovládli i ropné přístavní město Ras Lanuf.
  • OSN uvádí, že většina z tisíců zahraničních dělníků v Benghází už byla evakuována. Avšak činitelé jsou nadále znepokojeni osudem tisíců afrických dělníků, kteří jsou stále v Libyi. Ti se stávají terčem útoků vzbouřenců, protože se vzbouřenci domnívají, že jde o Kaddáfího žoldáky.
  • Reuters 18.44 EGYPT: Sedm lidí bylo zraněno poté, co byla v sobotu podpálena v Alexandrii budova státní bezpečnosti, informuje Reuters.
  • AP 18:44 SEČ Tisíce šíitských demonstrantů v Bahrajnu utvořilo obrovský lidský řetěz kolem hlavního města Manama, informuje AP.
  • L'Humanité LIBYE 17:37 SEČ "Budeme osvobozovat Tripolis!" - S tímto titulkem na titulní straně přišly francouzské komunistickýé noviny L'Humanité 2.3.. Zvláštní korespondent novin byl přizván k mimořádnému zasedání dobrovolníků, kteří jsou připraveni "k poslední a rozhodující bitvě se silami Kaddafího". Pozn. ŠOK: Gratuluji reportérovi L'Humanité. Neocitl se čirou náhodou ve štábu NATO?
  • Interfax ÍRÁN 16:57 SEČ Írán podporuje přijetí mezinárodní úmluvy zakazující výrobu a vývoj jaderných zbraní, prohlásil dnes ministr zahraničí této země, Ali Akbar Salehi. Takový dokument, řekl, "by zajistil, že země se nebudou snažit vyrábět jaderné zbraně, a vedl by k odzbrojení jaderných států." Ministr zdůraznil, že úsilí o dosažení komplexního jaderného odzbrojení selhaly, protože jediné jaderné mocnosti jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN a mají pravomoc rozhodovat o celé řadě globálních otázek.
  • Návrh úmluvy byl v prosinci 2007 předložen Valnému shromáždění OSN Kostarikou a Malajsií. Francie, Rusko, Británie a Spojené státy, které jsou stálými členy Rady bezpečnosti OSN, jsou proti přijetí tohoto dokumentu
  • Golos Rossiiyoum7 SAÚDSKÁ ARÁBIE 16:51 SEČ Saúdská Arábie v sobotu zakázala jakékoli lidové nepokoje, všechny pochody a protesty obyvatel, neboť jsou "v rozporu s islámským právem - šaríou, hodnotami a normami saúdské společnosti". Uvedlo to v prohlášení saúdské ministerstvo vnitra... Policie bude používat "všechna opatření k zabránění porušování veřejného pořádku", uvádí se ve zprávě. V severovýchodních, převážně šíitských provinciích je nasazeno asi 10 000 vojáků a bezpečnostních sil.
  • Al-Džazíra LIBYE 16:07 Páteční protesty v Tripolisu byly potlačeny a údajně jsou kladeny překážky zahraničním reportérům informujícím o událostech. Pokračují boje mezi loajalisty a rebely o strategicky důležitá města. Silná dělostřelba a palba kulometů jsou hlášeny z okolí přístavního města Ras Lanuf asi 660 km východně od Tripolisu, kde se nachází ropný terminál a který brání Kaddáfího jednotky. Další boje probíhají v Závíji 50 km západně od Tripolisu, kde naopak útočí vládní síly. Podle některých zpráv špatně vyzbrojené a vycvičené jednotky rebelů po příbřežních komunikacích postupují na západ od Benghází.
  • Shouruk News ČÍNA 16:11 SEČ Čínská vláda důrazně požádala v sobotu své občany, aby neposlouchali výzvy ze zahraničí k protestům, napodobujícím "dny hněvu" na Blízkém východě. Varovala, že jakékoliv ohrožení stability komunistické strany by vedlo "by mohlo vést ke katastrofě". V současné době zasedá v Pekingu nejvyšší orgán státní moci v Číně - Všečínské shromáždění lidových zástupců na 5. výročním hodnotícím zasedání . Zcela jasné varování čínské vlády proti vyzývám k protestům požadujícím demokracii, inspirované protesty na Blízkém východě, které se šíří z čínsky psaných webových stránek hostovaných v zahraničí, vedlo k přísnější kontrole a rozšíření bezpečnostních opatření v Pekingu a zavedení nových omezení pro zahraniční zpravodaje.
  • youm7 LIBYE 16:00 SEČ Liga arabských států "studuje" a zvažuje návrh Chaveze stát se prostředníkem Libye. Oznámil to generální tajemník Ligy arabských států Amr Moussa ve čtvrtek večer. Venezuela v současné době pokračuje ve svém úsilí v arabském světě a ve světě k dosažení míru v Libyi.
  • Al Ittihad EGYPT 15.55 SEČ Izraelské ministerstvo životního prostředí včera oznámilo, že bylo znovu odloženo obnovení dovozu egyptského zemního plynu do Izraele, odstaveném po 5. únoru po útoku na ropovod v severním Sinaji v Egyptě. V důsledku tohoto zpoždění umožnilo ministerstvo výjimečně spalování izraelských produktů, které způsobí znečištění, zejména motorové nafty, v tepelných elektrárnách, aby se zabránilo poklesu ve výrobě elektřiny. Egypt standardně dodává 43 % zemního plynu, používaného v Izraeli, a to zejména pro elektrárny.
  • CNN LIBYE 15:01 Počet lidí přecházejících libyjsko-tuniskou hranici výrazně klesl. Agentura OSN pro uprchlíky vyjadřuje obavy, že to souvisí s masivní přítomností provládních ozbrojených jednotek v oblasti, které mohou běžencům bránit v odchodu.
  • Al JaridaAl Wafd EGYPT 15.34 SEČ Nejvyšší rada Egyptských ozbrojených síl přijala demisi úřednické vlády Ahmeda Shafiqa a pověřila bývalého ministra dopravy Essama Sharafa (považovaného za blízkého Muslimskému bratrstvu), aby utvořil novou vládu. Rozhodla zároveň zachovat prozatímní vládu až do vytvoření nové vlády.
  • Essam Sharaf zastával post ministra dopravy v letech 2004 - 2006 a pak se vrátil k jeho akademické kariéře jako profesor na univerzitě v Káhiře. Má doktorát z Purdue University ve Spojených státech (West Lafayette, Indiana) z roku 1984,
  • Al-Alam - Írán'Ennahar El Djadid - Alžír KATAR 12.41 SEČ Katarský emír Hamad bin Khalifa Al Thani MINULÝ čtvrtek v naprosté tichosti zmařil pokus o armádní převrat proti své osobě. Zdroj blízký části emírovy rodiny v emigraci oznámil, že 30 armádních důstojníků bylo zatčeno, včetně 5 důstojníků emírovy stráže. 16 osob z řad starších rodiny Al Thani, kteří zaujímají vysoké pozice v armádě, je v domácím vězení. Stejný zdroj také řekl, že nezdařený převrat vedl náčelník armádního štábu země, generálmajor Hamad bin Ali Al Attiyah. Prý se nejednalo o náhodu, ale o důsledek nahromaděných rozporů, které začaly po prvním převratu v roce 1996, ve kterém princ Hamad bin Khalifa Al Thani svrhl svého otce Chalífu Ibn Hamada Al Thaniho. (Rodina Al Thani vládne Kataru od poloviny devatenáctého století. V zemi neexistují politické strany ani volený parlament). Zdroj dodal, že "hněv veřejnosti", zejména z cizích vojenských základen v zemi (americká letecká základna Al-Aidid), jakož i podpora americké politiky sbližování s Izraelem a tajné návštěvy vysokých představitelů "sionistů" v zemi, převažuje i "na chodbách armády i vládnoucí rodiny" a vyvolává frustraci generality.
  • Díky tomu uniklo video, zobrazující odpovědnost Hamada a dokumentující proces vyzbrojování amerických letadel na základně v Kataru fosforovými a kazetovými pumami, stejně jako nakládání munice a vojenského vybavení při zřízení leteckého mostu mezi Dauhá a Tel Avivem během nedávné agrese na pásmo Gazy. Video prý bylo zaznamenáno vysokými policejními důstojníky a bylo zveřejněno některými vysoce postavenými členy královské rodiny. Během posledních dvou týdnů se konaly tajné schůzky v Británii, Švýcarsku a Francii, které měly za cíl sjednotit různá křídla nespokojenců k pokusu o převrat.
  • Katarský emír měl být nahrazen jeho bratrem Ben Khalifa Ben Abdelaziz Hamedem, uprchlíkem ve Francii. Prohlášení o námitkách vůči katarskému emírovi podepsalo 66 jeho politických soupeřů, včetně 16 osobnosti vládnoucí rodiny. Byl obviněn z práce pro Spojené státy a vytváření nesvárů mezi arabskými zeměmi, jakož i ze spoluúčasti s rodinou jeho manželky na korupci. Oponenti mu dávali za vinu i sociální nespravedlnost, kterou jsou postiženi tisíce katarských občanů. [Pozn. ŠOK: Nutno dodat, že všech 350000 občanů Kataru neplatí daně z příjmu, mají zajištěnu bezplatnou zdravotní péči i školní vzdělání a posledních letech byly péčí vlády přímo v Kataru zřízeny pobočky řady amerických vysokých škol....].
  • Zdroj objasňuje i to, jak zmizel Fawaz Al-Attiyah, britský občan a bývalý mluvčí Ministerstva zahraničních věcí Kataru. V březnu 2010 byl zadržen na více než pět měsíců bez soudního procesu, posléze předán saúdskými orgány do Kataru a je v současné době zadržováni v izolaci na samotce. Fawaz al-Attiyah rozhněval katarského emíra, když napsal v roce 2008 knihu, v níž mluví o majetku Al-Thaniho rodiny a rodinných konfliktech kvůli sporu o peníze.
  • Američané tvrdí, že Katar je jedním z jejich největších spojenců v regionu. "Předstírat, že katarská Al-Džazíra je vrcholem novinářské objektivity, je nemožné v situaci, kdy se ukázalo, jak různě pokrývala revoluce arabských národů v Tunisku, Egyptě, a dnes i v Libyi. Právě zde má klíčovou roli v zatajení skutečností. Ukázalo se také, jak hrubě manipulovala revolucí v Bahrajnu, a popisovala desítky tisíc protestujících v Bahrajnu, i když jich byly pouze tisíce, a mluvila o výzvách k revoluci v Saúdské Arábii... Katar se takto snaží modelovat globální stav a snaží se ovlivňovat arabské rozhodnutí - vytvářet politiku těchto zemí prostřednictvím myslitelů a revolucionářů, kteří prohlašují, že právě je máte podpořit a nasměrovat je do politiky, formulované z povzdálí ze Spojených států a Izraele", tvrdí v komentáři televize Al-Alam, která má sídla v Teheránu, v Bejrútu, Damašku a Bagdádu.
  • Reuters 24. února 2011 pouze hlásil, že na Facebooku vznikla stránka vyzývající k převratu v Kataru. Žádné jiné médium po pokusu o převrat v Kataru neinformovalo.
  • BL Pozn. ŠOK: Vedoucí katedry středovýchodních studií na Science Po Paris, arabská mediální expertka a autorka knihy o televizi al-Džazíra, Claire Talon analyzuje pro francouzskou stránku Temoignage chretien vliv katarské televize na současná povstání: "Pokrytí Al-Džazíry bylo charakterizováno nadšením a participací na tuniské a egyptské revoluci. Na rozdíl od svých hlavních konkurentů, kteří se jako BBC Arabic snažili zůstat co nejvíce neutrální a televizi Al-Arabíja, která předávala divákům saúdské obavy z pádu režimu Husního Mubaraka, Al-Džazíra byla od začátku zaujatou stranou, doprovázející demonstranty, podporující jejich tvrzení a dokonce se podílející na jejich povstání."
  • Pokrytí "arabského jara" od televize Al Džazíry jí nejspíš přinesly masovou sledovanost zejména v USA. Živý přenos v pátek vidělo 9,4 milionu diváků, pochválila se sama Al-Džazíra. Z toho 3,5 milionu diváků bylo ve Spojených státech. Od 28. ledna se provoz na internetových stránkách navýšil o 1000 procent, přičemž asi polovina publika pochází z USA. Před pokrytím egyptských demonstrací, měl kanál 60 000 stoupenců na Twitteru. V současné době má téměř 180 000. Její stoupenci Facebooku zdvojnásobili na 340 000. "Al-Džazíra pravděpodobně svým pokrytím událostí v Egyptě docílila revolučního zvratu v jejím vnímání v USA," řekl profesor blízkovýchodních studií na Univerzitě George Washingtona Marc Lynch. . "Anglická Al-Jazeera je kanál, který ve Spojených státech nutně potřebujeme," řekl Erik Nisbet, profesor komunikace na Ohio State University, píše Reuters.
  • Mohammed El Oifi, politolog, specializující se na arabská média na Science Po v Paříži, považuje v článku v Le Monde televizi Al-Džazíra za islamistickou. Zejména proto, že nechává hovořit jednoho z čelných představitelů sunitského islámu Yusufa al-Qardawiho v hodinovém pořadu "Šaría a život". Druhým důvodem je, že Al-Džazíra poskytuje stejný prostor vládám i opozici. A opozicí během posledních dvaceti let v arabském světě jsou především islamisté. Nevyhnutelně se tak v míře nadměrné setkáte s Muslimským bratrstvem nebo jejich dceřinými společnostmi. Třetím důvodem je generační vliv. Generální ředitel je jordánsko-palestinského původu a má čtyřicet let. Byl vzděláván v osmdesátých letech v Jordánsku, a tato generace byla nesena buď idejemi socialismu nebo islámsko-arabského nacionalismu. Jeho příchod do řetězce znamenal i příchod jeho přátel a sítí, které jsou většinou afinitní k Palestincům, a někdy mají blízko k Hamasu. K dispozici má také klan arabských nacionalistů, kteří emigrovali od roku 2003. Al-Džazíra během těchto revolucí opustila svou roli jako zpravodajského kanálu, který pouze odráží to, co se děje. Začala provádět mediální advokacii, demonstranty začala prezentovat jako "lidi, kteří jsou proti tyranii". Obecněji řečeno, Al-Jazeera hrála v těchto událostech roli politické alternativy. Vzhledem k tomu, že politická krajina zde není strukturovaná, diskusní fóra neexistují, parlamenty nefungují, je vše probíráno v médiích, zejména v televizi Al-Jazeera. Televize Al-Jazeera nikdy nepokrývala katarskou opozici nebo katarské domácí politické dění. Většina z novinářů se domnívá, že jestliže emír nadále bude financovat řetěz a ten bude pokračovat ve vytváření skutečné politické debaty v hlavních arabských zemích, že to stačí.
  • "Al-Džazíra je hlasem lidí, a my ho jen zesilujeme, přinášíme ho do každého obývacího pokoje v arabském světě a na mezinárodní a globální fórum prostřednictvím našeho kanálu a pak teprve lidé začali cítit, že je tu něco nového a něco se děje," řekl generální ředitel sítě Al-Džazíra Wadah Khanfar publiku konference Technology, Entertainment and Design (TED) v Kalifornii. "Hodnoty demokracie a svoboda volby, která zasáhla Blízký východ v tomto okamžiku, jsou nejlepší příležitostí pro svět - pro Západ i pro Východ. Lze prostřednictvím nic vidět stabilitu a bezpečnost, vidět přátelství a vidět toleranci, vznikající v arabském světě spíše, než obrazy násilí a terorismu, "pokračoval. "Nechte nás podporovat tyto lidi, dejte nám stát pro ně a my se vzdáme úzkého sobectví, aby se změny uskutečnily a aby byly oslavou lidu tohoto regionu, velkou budoucností naděje a tolerance. Budoucnost je tady a budoucnost je teď. " Pozn. ŠOK: Tak mluví novinář? Ne, tak mluví politik.
  • BL Pozn. ŠOK: Situace v Libyi je z mediálního pohledu naprosto nepřehledná, takže nezle s určitostí říci, zda Kaddáfího vojska udržela ta města, která předtím dobyla, či zda je - znovu - dobyli rebelové. Jde jednak o "jednozdrojové" informace (čti propagandu PSYOPS z obou stran, mající zmást morálku protivníka prostřednictvím "zaručených" zpráv "světových" agentur - na to se v předchozích případech erodující vlády nezmohly), jednak o zmatek při přebírání různě krácených zpráv s různým zpožděním a jednak o spin zpráv v nenávistné kampani arabských médií). Jedno je jisté: Kaddáfí se nevzdal snahy po ovládnutí kontroly nad klíčovými uzly Libye (křižovatky, přístavy, ropné terminály), ale jemu věrné jednotky armády nedisponují dostatečným technickým zázemím pro občanskou válku, ani dostatečným počtem vojáků. Rebelové také ne. Tato patová situace nejspíše neumožní ani jedné ze stran dosáhnout převahy.
  • EGYNews EGYPT 11.18 SEČ Ve snaze o pokračování úsilí obnovit disciplínu egyptské ulice, egyptský nejvyšší vojenský soud vynesl odstrašující tresty proti řadě osob zapojených do nepokojů, kteří se dopustili loupeží, drancování, šikany a zastrašování občanů a porušovali zákaz vycházení.
  • RIA│Al-Arabíja LIBYE 10.48 SEČ Kaddáfího vojska podporovaná 15 obrněnými transportéry a tanky, bojují ve městě Az-Zawiya, které bylo minulý měsíc obsazeno povstalci, vysílá televizní kanál Al-Arabíja. Reuters napsal, že armáda prováděla na město dělostřeleckou palbu.
    Kyjevský Telegraf Podle státní televize džamáhírije armáda převzala nad Zavíjí kontrolu. "Vůdce teroristů Darbuk Husajna a jeho zástupce byli při střetech zabiti." Jak je uvedeno v prohlášení státní televize, vládní vojska zajala 31 tanků, 19 obrněných vozidel a 45 protiletadlových kulometů. Nicméně jiné zdroje hlásí, že se o město stále bojuje. Rebelům se podařilo přisunout zpět na centrální náměstí Az-Zawiya asi 2 tisíce mužů, kteří říkají, že budou bojovat "až do konce".
  • BBC LIBYE 14:50 Libyjské bezpečnostní síly rozhánějí v Tripolisu stovky demonstrantů slzným plynem. Reportér BBC na východním předměstí Tadžura hlásí, že demonstranti pálili státní vlajky. V oblasti je nasazena tajná policie a loajalisté zřídili v ulicích kontrolní body.
  • MSNBC LIBYE 10:04 Kaddáfího letectvo údajně znovu podniká nálety na ropná zařízení v Breze a vojenské instalace v Adždabíji, ale podle svědků z řad opozice s minimálními úspěchy. Režim vzdušné i jakékoliv jiné útoky popírá. Kolem ropného terminálu Závíja na západě kontrolovaného opozicí se údajně shromažďuje asi 2 000 příslušníků Kaddáfího jednotek a asi 80 obrněných bojových vozidel. Rebelové podle vlastního tvrzení vůči těmto silám zahájili protiútoky. Podle svědků v Závíji docházejí potraviny a kojenecká výživa a nemocnice v Tripolisu údajně odmítla poskytnout místním zdravotníkům zásoby. (Ověřování telefonicky předávaných svědectví příznivců opozice na západě země je téměř vyloučeno, protože zde nepůsobí téměř žádní nezávislí zahraniční zpravodajové - pozn. KD.)
  • BBC LIBYE 8:27 Rebelové ve východní Libyi formulovali své podmínky pro případná jednání s vládou - Muammar Kaddáfí musí nejprve rezignovat a odejít do exilu. Zároveň vyzývají mezinárodní společenství, aby zabránilo loajalistům v leteckých útocích. Kaddáfí údajně nařídil zahájit rozhovory s povstalci nezávisle na venezuelském mírovém návrhu, který počítal s vytvořením mezinárodní vyjednávací komise. (Povstalci implicite odmítli i tuto možnost.) V hlavním městě Tripolisu se dnes po pátečních modlitbách mají konat protivládní protesty, ale město je údajně od včerejška terorizováno vládními jednotkami. Vojenská situace je nerozhodná; opozice se neodvažuje zaútočit na Tripolis a vládní jednotky po středečním neúspěšném útoku na Bregu okupují nedaleký ropný přístav Ras Lanúf, ale dále na východ už nepostupují.
  • Arab Net5 EGYPT 2.10 SEČ Izraelská vojenská letadla F-16provedla nálet na egyptskou hranici pásma Gazy, známý jako koridor, "Philadelphia", kde se snažila raketami zasáhnout pašerácké tunely.
  • Masrawy EGYPT 2.00 SEČ Oprah Winfrey popřela na Twitteru zprávy, že by měl odjet do Káhiry či zvát do svého pořadu skupinky mládeže z náměstí Tahrír.
  • Al-Ahram EGYPT 1.48 SEČ Egyptští novináři si vynucují založení Syndikátu novinářů jako odborového svazu. Zítra hodlá 5000 novinářů demonstrovat před sídlem komplexu káhirksého rozhalsu a televize.
  • Al-Ahram LIBYE 1.11 SEČ Británie zajala loď přepravující do Libye 100milionů liber (160 mil. UDS nebo 117 milionů eur) v hotovosti.
  • Al Jazeera│Al-Rai 0.35 SEČ V pátek se masové demonstrace odehrávaly v Jemenu v hlavním městě Sana'a, provincii Taiz, Hodeidahu, Hadramoutu, Maribu a Adenu. Další demosntrace byly v Bahrajnu v Manama, v Gaze, kde Hnutí islámského odporu požadovalo ukončení izraelské okupace, ukončení vnitřního rozdělení a zrušení obléhání Gazy. V Jordánsku v ulicích hlavního města Ammánu se sešlo po pátečních modlitbách tisíce Jordánců k masivnímu pochodu. Protestující požadovali, aby byl upraven volební zákon. Demonstranti se shromáždili i v Iráku v Basře a v centru Bagdádu přes zákaz vycházení. Demonstranti během "Dne důstojnosti" skandovali "Nuri al-Maliki je největší lhář v Iráku" . V Maroku demonstranti požadovali více demokracie. Prostřednictvím Facebooku zde hnutí mládeže organizuje nové protesty na 20. března.
  • Cena zlata stoupla na 1418,55 USD za unci, stříbro stouplo na 34,49 USD za unci.
  • Al Jazeera LIBYE 0.25 SEČ 17 mrtvých a nejméně o 20 zraněných při bombardování skladů munice na východ od Benghází

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011