Páteční evropské úterý, aneb Je to ve Bruseli, pane hrábě

4. 3. 2011 / Karel Dolejší

Předně podotýkám, že ani zdaleka nejsem euroskeptikem, jak by se mohlo z titulku na první pohled zdát. Stala se však divná, divná věc: Zastoupení Evropské komise v ČR mi poslalo pozvánku na akci, která se má konat "ve úterý 11. března". Když přijde na věci úřední, se zenovým kóanem nepočítám, a tak jsem dospěl k názoru, že k akci musí dojít buď v úterý, tj. 8. března, nebo skutečně až 11., tj. v pátek. Další variantou by byla dobře utajená změna bruselského kalendáře: Řekněme malý "Vítězný únor", no, jenže zkrátka v březnu. Podle předem připraveného plánu se dnes kalendář v Bruselu posunul ze 4. března na 7., takže v úterý už bude 11. Teroristé plánující útok na sobotu 5. března byli vyvedeni aprílem a ostrouhali půlměsíce. A Praha už není jen sto let za opicemi, ale dokonce tři dny za Bruselem.

Měl jsem dobrou vůli si ve věcech zjednat jasno, leč nepovedlo se. Na dotaz, jak je to vlastně s termínem oznámené akce, přišla automatická odpověď, že příslušná pracovnice se ve dnech 7.-8. března nachází mimo kancelář. Ne, nejsem tak naivní, abych se prostoduše radoval a čekal, že mi později večer nebo třeba zítra odepíše. Železná logika napovídá, že je-li podle evropského kalendáře už 7., dotyčná odjela na víkend, a v úterý bude 11., jak ostatně tvrdila pozvánka. Jenže co když pracovnice odjíždí až po víkendu a pracovní úterý se proto přeložilo na pátek, zatímco v úterý pak bude... Taky jste se v tom už dočista zamotali?

Popravdě řečeno nevím, jak to je. Netuším, zda osoba zodpovědná za rozeslání pozvánek ztratila schopnost počítat podle kalendáře v důsledku špatného nastavení softwaru, na který slepě spoléhá, vlivem tupého memorování v české škole, nebo naopak "antirepresivní" výchovou, která nechce nikoho terorizovat takovými trivialitami, jako je počítání dnů v týdnu. Nevím ani, jak to je s onou oznámenou akcí. A možná, že se to už nikdy nedozvím. Co když se teroristé o tajném plánu na změnu kalendáře včas dozvěděli a provedli plánovaný atentát na evropské instituce už předevčírem, v důsledku čehož k oznámené akci nakonec vůbec nedojde?

Možná ale, že je všechno úplně jinak. Možná jde prostě jen o takovou malinkou známku toho, že věci kolem nás velmi rychle přestávají fungovat ve vyjetých kolejích, na které jsme zvyklí, a spousta toho, co považujeme za naprosto samozřejmé, už neplatí...

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011