Diplomacie v Libyi může zachránit životy i světovou ekonomiku

4. 3. 2011

Ministryně zahraničí Clintonová bránila tento týden v Kongresu rozpočet svého úřadu poukazem na to, že diplomatické intervence mohou předcházet nákladným válkám. State Department má teď spektakulární příležitost demonstrovat správnost argumentu Clintonové na příkladu. Může podpořit robustní diplomatické snahy vyřešit krizi v Libyi bez další eskalace násilí, napsal Robert Naiman.

Naivní sen? The Wall Street Journal informuje o tom, že ceny ropy na světovém trhu klesly, když al-Džazíra informovala, že libyjský nejvyšší představitel Muammar Kaddáfí přijal plán navržený Venezuelou, který vyzývá ke zřízení mezinárodní komise zprostředkující konflikt s povstaleckými skupinami; Reuters informuje, že tajemník Ligy arabských států Amr Músá řekl, že mírový plán je "předmětem úvah".

Samozřejmě že to neznamená, že mír je na spadnutí. Například představitel rebelů údajně výzvu k míru odmítl. Ale jsou tu jisté skutečnosti, které by měly diplomacii otevřít dveře: Ozbrojení rebelové zřejmě mají velice malou naději na vojenské dobytí Tripolisu. Libyjská vláda má zřejmě velice malou naději na znovuobsazení většiny povstaleckého území.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 4.3. 2011