ČTVRTEK
Příprava pochodu na Tripolis

3. 3. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 23.45

  • Channel Four News Mezinárodní soudní dvůr Mezinárodní soudní dvůr bude vyšetřovat plukovníka Kaddáfího z podezření, že spáchal zločiny proti lidskosti. K jeho trestnímu stíhání budou použita amatérská videa, natočená lidmi během útoků Kaddáfího bezpečnostních jednotek proti pokojným demonstrantům. Prokurátor Luis Moreno-Ocampo uvedl, že má informace, že Kaddáfího jednotky zaútočily od 15. února na pokojné demonstranty v několika libyjských městech a stovky lidí usmrtily. Prokurátor identifikoval Kaddáfího a některé vojenské velitele a vysoké činitelé režimu jako osoby odpovědné za tyto masakry. Moreno-Ocampo také varoval, že pokud se vraždění dopouštěla i opozice, bude postavena před soud i ona.
  • Al Masry Al Youm EGYPT 22:47 SEČ TV moderátorka Oprah Winfrey souhlasila, že přijede na pozvání egyptského ministerstva cestovního ruchu k návštěvě Káhiry, kde "chce diskutovat o egyptské revoluci ve svém programu, a setkat se s mladými muži, kteří provádějí toto veliké dílo..." [Poznámka ŠOK: Bez komentáře...]

ČTVREK - předchozí

  • AFP ÍRÁN 22:45 SEČ Írán oficiálně popřel, že vůdce opozice Mir-Husajna Musávího a Mehdi Karroubiho zavřel do vězení, na rozdíl od dříve oznámené zprávy od rodin disidentů. Opozice oznámila dle AP, Reuters a AFP obvinění Musávího a Karroubiho z velezrady a zatčení 79 lidí během demonstrace v úterý.
  • Shouruk News EGYPT 22:31 SEČ Egypt popírá pravdivost zpráv o odchodu Mubaraka a jeho rodiny přes rozhodnutí generálního prokurátora o zákazu opuštění země do města Tabuk v Saúdské Arábii.
  • Reuters LIBYE 22:17 SEČ Venezuela tvrdí, že libyjská vláda přijala Chávezův plán k ukončení krize. Mluvčí prezidenta Huga Cháveze uvádí, že arabští vůdci vzali vážně Chavezův plán kvůli rostoucím cenám ropy, které se snížily po několika dnech obav z vlivu rostoucího násilí v Libyi na dodávky.
    Naseej Kaddáfí s plánem Cháveze na ukončení krize souhlasí. Chavez byl vyzván, aby vyslal zprostředkovatelskou misi složenou ze zástupců zemí Latinské Ameriky, Evropy a Středního východu do Libye. Ta by měla usilovat o mírové řešení mezi libyjským vůdcem a rebely.
    Al-Seyassah Liga arabských států nevidí v Chávezových návrzích žádný jasný plán k vyřešení krize. Libyjské opozice odmítá vyjednávat, a popírá znalost venezuelských návrhů.
  • Moheet TUNISKO 22:15 SEČ Prozatímní tuniský prezident Fouad Mebazaa vyhlásil volby do Ústavodárného shromáždění na 24.července. Domnívá se ale, že současná tuniská ústava "již nereaguje na aspirace lidí po revoluci" a proto by se měl vypracovat návrh nové ústavy. Jedině tak dojde ke kompletnímu rozchodu s bývalým režimem a připraví se půda pro svobodné a spravedlivé volby. Ve dnešním večerním projevu tuniský prezident řekl, že "každé vážné a hluboké politické reformy se dělají na základě nové ústavy". Oznámil vstup Tuniska do "nové fáze", s ohledem na "legitimní požadavek občanů po odvolání svých zástupců." Oznámil, že bude pokračovat v úřadu prezidenta do voleb.
  • Bloomberg ATHÉNY 17:20 SEČ Letos vážně utrpí turistický průmysl v zemích Severní Afriky, kde probíhají nepokoje, nicméně Řecko na politické krizi vydělá. Podle Helénské hotelové federace objednávky na jarní a letní rekreaci z Británie meziročně narostly o více než 10%, z Německa o 5% a z Ruska dokonce o 20%.
  • Gulf Daily News MANÁMA 17:07 SEČ Šestičlenná Rada pro spolupráci arabských zemí Perského zálivu (Cooperation Council for the Arab States of the Gulf, Gulf Cooperation Council; CCASG, GCC) bude možná financovat "Marshallův plán" pro ekonomické oživení v Bahrajnu a Ománu se specifickým zaměřením na zlepšení životních podmínek, bydlení, tvorbu pracovních míst pro mládež a zlepšení služeb. Rozhodnutí bude přijato na příštím summitu rady a projekt by měl být zahájen co nejdříve. Členy organizace jsou Spojené arabské emiráty, Bahrajn, Saúdská Arábie, Omán, Katar a Kuvajt.
  • Gulf Daily News MANÁMA 16:52 SEČ Jedna z největších obchodních událostí v Bahrajnu, 17. ročník Middle East Oil and Gas Show and Conference (MEOS), byla kvůli protivládním demonstracím odložena. Původní termín konání akce byl 20.-23. března. Zúčastnit se mělo více než 300 vystavovatelů ze 27 zemí na ploše 14 800 m2 v prostorách Bahrain International Exhibition and Convention Centre. Událost byla odložena "s ohledem na bezpečnost účastníků a návštěvníků" a nový termín bude znám 20. března. Podle Chalída al-Amína z Bahrajnské obchodní komory je letošní turistická sezóna v zemi tak jako tak zcela odepsaná.
  • Reuters MANÁMA 16:12 SEČ Bahrajnská převážně šíitská opozice zaujala smířlivější postoj k rozhovorům s vládou a je ochotna jednat bez předběžných podmínek. Dosud požadovala provedení demokratických reforem ještě před jednáním. Sunnitská vládnoucí dynastie vázaná spojenectvím k USA po tvrdých ozbrojených zásazích učinila některé ústupky, ale politický dialog dosud nezačal. Představitelé šíitské většiny nicméně zaslali korunnímu princi dopis, v němž žádají novou vládu a novou ústavu; upustili od výslovného požadavku na prošetření násilných akcí ozbrojených sil. Bahrajn je strategicky důležitou námořní základnou USA v Perském zálivu.
  • RIA Novosti BENGHÁZÍ 15:57 SEČ Mezinárodní organizace pro migraci zahájila evakuaci lidí z Benghází, druhého největšího města v Libyi. Prioritu má 200 nejohroženějších migrantů, především žen, dětí a nemocných. Celkem se jedná o zhruba 5 500 migrantů pocházejících především z Bangladéše, Indie a Súdánu, ale také o Syřany, Ghaňany a další. Někteří z nich jsou bez dokumentů. Evakuace proběhne směrem k egyptské hranici za doprovodu představitelů libyjské organizace Červeného půlměsíce. Na hranici migranti obdrží humanitární a lékařskou pomoc.
  • Jordan Times AMMÁN/KÁHIRA 15:15 SEČ Summit Ligy arabských států, který se měl zanedlouho konat v Iráku, bude kvůli nestabilitě v regionu o několik týdnů odložen, informuje jordánský list s odvoláním na anonymní zdroj zevnitř organizace. K odložení došlo včera na schůzce v Káhiře. Původním termínem byl 29. březen a nový je stanoven na 15. květen.
  • StarAfrica.com/AFP 14:54 SEČ Světové ceny potravin dosáhly nového rekordu a ceny ropy kvůli nepokojům v producentských zemích šplhají ještě výš. Index cen potravin sledovaný OSN v únoru vzrostl poosmé v řadě za sebou a dosáhl historicky rekordní výše 236 bodů. Ceny se nesníží přinejmenším do dubna, kdy budou k dispozici údaje o nové úrodě. Německá Commerzbank varuje, že existuje riziko rozšíření nepokojů do dalších ropných států v regionu Středního Východu a Severní Afriky, které by přineslo další růst cen. Rostoucí ceny potravin podle FAO zase zvyšují pravděpodobnost nepokojů.
  • Deutsche Welle BERLÍN 14:00 SEČ Americká strategie na Středním Východě kladla přílišný důraz na terorismus a islamismus, a málo si všímala dalších důvodů nestability. Pokud mladí zůstávají bez práce, represe to nespraví, konstatuje v rozhovoru pro Deutsche Welle bývalá velvyslankyně USA v Jemenu Barbara K. Bodineová.
  • Al-Arabíja EGYPT 13:38 SEČ Egyptští experti na ústavní právo varují před záměnou pořadí voleb. Tárik al-Bisrí, který řídí komisi připravující reformu ústavy, vyjádřil v egyptské televizi obavy z možnosti, že by se prezidentské volby konaly před volbami parlamentními, a vzešel by z nich "nový Mubarak" s neomezenými pravomocemi.
  • Al-Arabíja LIBYE 13:30 SEČ Po desítkách let angažmá v afrických válkách a mírových operacích Muammar Kaddáfí údajně shromáždil až pětadvacetitisícovou armádu složenou z žoldnéřů ze subsaharské Afriky, která má čelit povstalcům. Podle zpráv libyjské opozice většina těchto vojáků pochází z Čadu, další potom z Nigeru, Mali, Zimbabwe a Libérie; denně prý berou 300-2 000 dolarů. Oficiálně je ovšem potvrzena pouze účast stovek Tuaregů z Mali a Nigeru. Kaddáfí v minulosti podporoval také bývalé povstalce v Ugandě a Sierra Leone, proto existuje možnost, že by mohl najmout i je. Human Rights Watch ovšem včera prohlásila, že zprávy o zahraničních bojovnících nemůže nezávisle potvrdit. (V mnoha arabských kmenech, a zejména mezi Beduíny, je dosud silný protičernošský rasismus; proto nelze vyloučit ani možnost, že zprávy o "černých obráncích Kaddáfího" jsou z propagandistických důvodů povstalci záměrně přeháněny - pozn. KD.)
  • BBC EGYPT 13:12 SEČ Egyptský premiér Ahmed Šafik odstoupil, oznámila vojenská rada, která v zemi fakticky vládne. Novou vládu sestaví ministr dopravy Essam Šaraf.
  • AP LIBYE 13:02 SEČ Kolem strategicky důležitého města Brega, kde se nachází přístav, letiště a druhá největší rafinérie v zemi, se shromažďují povstalecké jednotky na nákladních automobilech vyzbrojených kulomety a raketovými granátomety. Vládní letadla ráno zahájila nové útoky, pravděpodobně na letiště náležející k ropné instalaci, ale pozemní jednotky nebylo vidět. Nálety patrně nezpůsobily ztráty, ale v nemocnici skončili povstalci zranění při neopatrné manipulaci s minometem. Včerejší ztráty rebelů dosáhly 14 zabitých. Západní přístupy k nedaleké Adžabíji kontrolují síly disponující tankem, čtyřmi protiletadlovými kulomety a čtyřmi raketomety. Americký ministr obrany Robert Gates před zákonodárci odmítl ideu zřízení bezletové zóny, uvedl, že jejím předpokladem by byly nálety na zařízení protivzdušné obrany pod Kaddáfího kontrolou, a vysvětlil, že jediná letadlová loď na podobný úkol nestačí.
  • Al-Džazíra LIBYE Přístav Brega asi 450 km východně od Tripolisu, kde leží druhá největší rafinérie v Libyi, se údajně znovu stal terčem útoku Kaddáfího jednotek. Ty ho již včera v síle asi 300 mužů krátce obsadily, ale byly z něj opět vytlačeny. Brega leží na etnické hranici mezi kmeny věrnými Kaddáfímu a východními kmeny podporujícími povstalce. Svědkové v nedaleké Adždabíji dnes hovoří o bombardování oblasti mezi ropnými zařízeními a rezidenční částí města, ale nikoliv o obětech. (Pokud by si Kaddáfí kontrolu nad Bregou udržel, připravil by opozici o podstatnou část příjmů a patrně jí zabránil ve vybudování bojeschopné mobilní armády - pozn. KD.)
  • Press TV OMÁN Stovky protivládních demonstrantů táboří před budovou Poradního shromáždění v ománském hlavním městě Maskatu. Požadují politickou reformu, lepší životní podmínky a potrestání viníků násilností z minulých dní. Vládní jednotky v úterý použily k rozhánění demonstrací v Soharu a Maskatu tanky. V neděli v Soharu došlo k zabití přinejmenším šesti lidí, když policie střílela do davu.
  • Press TV SAÚDSKÁ ARÁBIE Skupina saúdskoarabských žen protestovala proti věznění svých mužů. Tisíce lidí se údajně chystají vyjít do ulic během protivládních protestů svolaných na 11. března.
  • Xinhua BAHRAJN Protivládní protesty znovu propukly v Bahrajnu. Stovky demonstrantů pochodujících z Perlového náměstí k ministerstvu vnitra žádají odstoupení vlády a propuštění zbývajících politických vězňů. Na trase pochodu jsou přítomny silné policejní a armádní jednotky a budovu ministerstva obklopují zátarasy z ostnatého drátu.
  • La Presse TUNISKO Proud uprchlíků z Libye na přechodu Ras Džedir hodinu od hodiny sílí, informuje tuniský list. Tábor zřízený armádou a UNHCR má více než 1 500 stanů a už je přeplněn. Za jediný týden sem dorazilo 38 600 osob. Tunisko už nemá další kapacity a žádá o mezinárodní pomoc. Vojenský lékař varuje před rizikem šíření plicních chorob.
  • BBC VÝCHODOČÍNSKÉ MOŘE Japonsko prohlásilo, že jeho stíhačky vzlétly, aby zabránily dvěma čínským vojenským letounům přiblížit se k ostrovům Senkaku, jež jsou předmětem územního sporu mezi oběma zeměmi. Čínské letouny nevstoupily do japonského vzdušného prostoru a po konfrontaci se vrátily na základnu.
  • RBC LIBYE 9:36 SEČ V Libyi bezpečnostní síly plukovníka Muammara Kaddáfího  zadržely tři vojáky  holandského námořnictva spolu s věma evropskými civilisty, které   evakuovali ze Syrty. Během evakuace helikoptéra havarovala. Civilisté byli propuštěni a úspěšně opustili hranice Libye, ale nizozemští vojáci zůstali v zajetí.  Hlásí to holandská média s odkazem na nizozemské ministerstvo obrany. Amsterdam podniká všechny kroky, aby  docílil jejich osvobození.
  • RIA Novosti PEKING/LIBYE Peking dnes oficiálně vyzval k ukončení konfliktu v Libyi cestou mírových rozhovorů.
  • Reuters LIBYE Provládní síly v Libyi čelí stále organizovanějším povstalcům, ale experti varují před rychlými závěry, protože obě strany konfliktu se snaží spinovat zprávy z bojišť. Venezuelský prezident Chávez navrhl plán na zprostředkování mírových rozhovorů; osud návrhu je nejasný, protože zatím ani není znám postoj libijské vlády a povstalců, nicméně přinejmenším způsobil mírný pokles cen ropy.
  • AP LIBYE Povstalecké síly porazily jednotky věrné Muammaru Kaddáfímu na kamionech a terénních vozech s namontovanými kulomety v zuřivé bitvě nedaleko přístavu Brega, kde se nachází druhá největší rafinérie v zemi, a postupovaly přes písečné duny po pláži, zatímco čelily dělostřelbě a náletům. Ustupující útočníky obklíčily v univerzitním kampusu asi 7 km od místa původního bojiště a přivezly sem k přímé podpoře útoku i tank, takže odpoledne loajalisté ustoupili i odsud. Přesto povstalci mají v úmyslu požádat o letecké útoky cizích sil. Vládní jednotky složené z kmenových milic, žoldnéřů a armádních útvarů zde zabily nejméně 10 povstalců a 18 zranily, ale ukázaly, že nejsou připraveny útočit na východě země. Podle tvrzení opozice útočníci přišli z města Sebha (mohli být tedy vyzbrojeni z běloruské letecké dodávky - pozn. KD) a útok vedli ze Syrty, kam byli přepraveni letecky. V hlavním městě Tripolisu Kaddáfí varoval před vnější intervencí a označil ji za "další Vietnam".
  • INFox 3:25 SEČ Někteří orientalisté upozorňují, že v některých arabských zemích se může opakovat revoluční vývoj, jako v Tunisku, Egyptě a Libyi. Nejviditelnější z kandidátů jsou - Bahrajn, Kuvajt, Saúdská Arábie a Alžírsko. "Není vyloučeno, že v blízké budoucnosti bude vývoj v severní Africe do určité míry opakovat změny ve východní Evropě v roce 1989", domnívá se Ruslan Kondaratov, člen výboru Dumy pro mezinárodní politiku. "Oblast rozprostírající se od Maroka po Pákistán bude touto vlnou zasažena. Všechny katastrofy přežije pouze Turecko, které bude získávat další vliv na úkor bouřících se zemí a Írán, na který všechny tyto události nemají vliv", míní Jevgenij Satanovskij, předseda Ústavu pro studium Středního Východu. Nicméně, mnoho odborníků tvrdí, že v těchto zemích budou tamní vládci schopni vyrovnat se s protesty a dominový efekt arabské revoluce je u konce. "Vliv Libye může vybízet ke střízlivosti. Arabové jsou rozumné lidé a jsou obchodní národ. Chápou, že špatný mír je lepší než dobrá válka.", myslí si Alexander Filonik, Vedoucí Centra pro arabská studia Výzkumného ústavu orientálních studií. "Příklad Libye, všem nahnal strach. Nemyslím si, že někdo chce zopakovat tento scénář", tvrdí Alexander Šumilin, Vedoucí Centra pro analýzu konfliktů na Blízkém východě Institutu USA a Kanady.
  • Lenta│ AFP BĚLORUSKO 2:55 SEČ OSN mylně 28. 2. 2011 obvinil Bělorusko z dodávky třech vojenských vrtulníků do Pobřeží slonoviny. Podle tajemníka OSN pro mírové operace Alaina Le Roy byla na vině chyba v nepřesné zprávě mise OSN v africké zemi.
  • Komunistické strany lidové Kazachstánu vyhlásila "jarní volání"
  • RIA KAZACHSTÁN 2:45 SEČ Kampaň před prezidentskými volbami začne ve čtvrtek v Kazachstánu. O úřad budou soutěžit čtyři kandidáti, včetně úřadující hlavy státu Nursultana Nazarbajeva. Kromě něj, se o funkci bude ucházet komunistický senátor Zhambyl Ahmetbekov, vůdce vlastenců Gani Kasimov a vůdce ekologické organizace "Tabigat" Mels Eleusizov. Zpočátku kandidovalo na prezidenta 22 lidí, ale polovina z nich vypadla během zkoušky z kazašského jazyka, jehož znalost je ze zákona povinná pro kandidáta na prezidentský úřad. Ze zbývajících 11 uchazečů, pouze čtyři byli schopni poskytnout volební komisi více než 91.000 podpisů na svou podporu. Aktivista hnutí Zheltoksan ("prosinec") Kurmangaz Rachmetov, vůdce neregistrovaného environmentálního hnutí Musagali Duambekov a nezávislý kandidát Turageldiev stáhli kandidaturu.
  • RIA LIBYE 2:38 SEČ "Žádáme OSN a mezinárodní společenství, aby uznalo za legitimní použití leteckých úderů na pozice a úkryty žoldáků", řekl novinářům mluvčí opozice v Benghází, Abdel Hafiz Goka.
  • youm7 LIBYE 2:28 SEČ - Rychlý soud: Úřad prokurátora Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno-Ocampo, uvedl ve středu že budou ve čtvrtek vyhlášena jména osob, které mohou být předmětem šetření za zločiny proti lidskosti v Libyi. Rada bezpečnosti OSN přesunula otázku situace v Libyi od 15. února k žalobci Mezinárodního trestního soudu a tvrdí, že "systematické útoky na civilní obyvatelstvo v Libyi lze považovat za zločiny proti lidskosti." kurátora bude jednat až poté, co obdrží rozhodnutí", řekl Moreno-Ocampo. Pozn. ŠOK: Žalobu ze spáchání genocidy a zločinů proti lidskosti během probíhajících nepokojů na Kaddáfího podal libyjský zástupce stálého velvyslance při OSN Ibrahim Dabbashi 23. 2. Ocampo řekl, že může začít teprve po rozhodnutí RB OSN. Ta pověřila Ocampa vyšetřováním 28. 2. A Ocampo je 3.3. hotov s výčtem podezřelých?
  • Al Watan Sýrie│AFP LIBYE 1:15 SEČ Mladíci se chodí zaregistrovat jako dobrovolníci opozičních sil v Benghází a jsou připraveni k pochodu na Tripolis, obsazený armádou Muammara Kaddáfího. Reproduktory v kanceláři vysílají arabskou hudbu. Pod vlajkou s červeným, černým a zeleným pruhem s rozetou, hvězdou a srpkem měsíce Owhitan, první vlajkou nezávislé Libye z roku 1951, která platila až do převratu, ve kterém byl král Idris v září 1969 poražen plukovníkem Muammarem Kaddáfím. Většina dobrovolníků jsou mladí lidé, kteří sice nosí vojenské kalhoty, ale jejich chudoba je vidět u některých na plastových podešvích bot či sandálů. Seřazeni v přední části nádvoří, opakují dobrovolníci "Alláh Akbar! Libye je naše! " v souladu s pokyny trenérů... Po tom všem v sedě začnou první vojenskou lekcí z rozborky kalašnikova a učí se vystřelit. AFP řekl Hassan (20 let, ale zdál se mladší) "chci jít do Tripolisu dobýt ho. Jsem připraven k boji..."

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.3. 2011