Pacienti, plačte!

3. 3. 2011 / Petr Wagner

Protože je o navýšení DPH rozhodnuto, chtěl bych trochu osvětlit dopady ve zdravotnictví. Zdravotnická zařízení díky zákonům v Čr buď nemohou být registrována pro DPH (v kterémžto případě by DPH neplatila) nebo je koeficient tak nevýhodný, že v podstatě znárokujé jen e minimum. Jde o to že hlavní předmět činnosti - péče nepodléhá DPH a z hlediska léků a speciálního zdravotního materiálu je nemocnice konečný spotřebitel - čistý plátce bez možnosti odpočtu.

Z nejvážnějších dopadů jde především o jídlo, léky a tzv. spec. zdrav. materiál - prakticky od reagencií, RTG filmů, obvazů, dlah atd. všechno, co je potřeba k péči o pacienty.

Asi není složité vyjádřit dopad přesně číslem, stačí se podívat na strukturu výdajů a povýšit je o 10%.

Jenom u léků jde o cca 8 miliard. Celková částka bude násobně vyšší.

Jinými slovy - stát nejenom že nezačne platit svůj obrovský dluh za "státní" pojištěnce, ale naopak se zmocní další části peněz z rozpočtu, který je formálně oddělen od státního.

Totiž ze zdravotního pojištění prostřednictvím daně - DPH.

Skoro se mi chce použít slogan "Pacienti, plačte!". Stát Vám již z tak mála ukradne ještě víc. Z peněz zdravotního pojištění již dnes se velká část prostřednictvím daní, odvodů z mezd vrací státu, ale teď bude ještě hůř!

Ty peníze se nijak neúčastní péče o pacienty.

Těch deset procent se netýká sice celých 300 miliard, ale podstatné části ano.

Asi by pro ekonomy nebyl velký problém to přepočítat na vztah k zafixovaným platbám státu za státní pojištěnce - kolik stát platí a kolik si vezme.

Z tohoto hlediska se trochu směšné zdá přidání dvou miliard na "lékařské" platy z prostředků mimo státní rozpočet.

Stát si to ze ze zdravotního pojištění bohatě vybere pro své jiné účely.

Co je však pro mne záhadou jaké účely to mají být.

Nebo spíše to až tak velká záhada není......

Jak že to bylo? Stát jsme MY?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.3. 2011