Generace babyboomu: Útočné oddíly revolucí na Středním Východě

3. 3. 2011

Mladí dospělí jako Ibrahímová jsou součástí regionální "mladé vydutiny" na populační křivce, situace, k níž dochází, když během období zlepšování lékařské technologie dětská úmrtnost klesá a rodiny nadále mají mnoho dětí.

KD│ Vlna protestů propukajících na Středním Východě a v Severní Africe má jednoho společného jmenovatele - ve všech případech byly nepokoje vyvolány mladými lidmi bez práce nebo snesitelné budoucnosti, napsala Miranda Leitsinger.

Experti říkají, že revolty a protesty mladých jsou v mnoha ohledech předvídatelné, pokud dochází k souběhu populačního boomu, který v populaci zapříčinil velké procento teenagerů a mladých dospělých, se sociálními podmínkami, jež jsou stejně nestabilní jako ceny ropy pohánějící ekonomiku krizového regionu.

"Mladí lidé bez práce, mladí lidé čekající na svou šanci, mladí lidé bez naděje... čekají, čekají, čekají," říká Tarík Júsef, děkan dubajské School of Government. "V určitém okamžiku vám dojde trpělivost."

Džihán Ibrahímová, čtyřiadvacetiletá aktivistka zasažená během protestů do zad gumovým projektilem a uniknuvší v dešti ze slzného plynu a vodních děl, říká, že bolest a strach byly "za takového režimu cenou za svobodu".

"Chci mít možnost zvolit toho, kdo mě zastupuje. Přeji si, aby má vláda byla transparentní," říká Ibrahímová, která v dřívějších letech žila nějaký čas v Kalifornii. "Přeji si bezplatné vzdělání a přimeřenou lékařskou péči, a přiměřenou mzdu a pracovní příležitosti - jenom to, co by si přála každá rozumná lidská bytost."

Mladí dospělí jako Ibrahímová jsou součástí regionální "mladé vydutiny" na populační křivce, situace, k níž dochází, když během období zlepšování lékařské technologie dětská úmrtnost klesá a rodiny nadále mají mnoho dětí.

Podle studie Brookings Institute patnáctiletí až čtyřiadvacetiletí představují na Středním Východě a v Severní Africe zhruba 20% obyvatelstva, a pokud rozmezí rozšíříte na interval 15-30 let, dostanete až 30%.

V USA představuje kategorie 15-24letých 14,1% a 15-30letých 21,3% obyvatel...

Nezaměstnanost mezi mladými je v mnoha zemích krizového regionu setrvale vysoká. V roce 2009 měly Alžírsko a Irák podle zprávy Brookings míru nezaměstnanosti 15-24letých na úrovni 45%. V Libyi dosahovala tato míra v roce 2005, z nějž jsou k dispozici nejčerstvější data, 27%. V Egyptě to bylo 25%...

"Střední Východ a Severní Afrika mají nejvyšší nezaměstnanost ze všech regionů," tvrdí Credit Suisse ve zprávě z 25. února věnované demografii v regionu. "Dopad nezaměstnanosti v některých z těchto zemí je kvůli vysoké inflaci pociťován ještě silněji."

Nárůst mladé populace vytváří "primární podmínku pro potenciální destabilizaci", pokud se situace "nezmění v úspěch mladých," říká dubajský učitel Júsef.

"Vyvolává to poptávku po sociálně ekonomické transformaci, modernizaci, která se musí zaměřit na potřeby tohoto konkrétního segmentu populace," tvrdí Júsef. "Většina vlád v regionu v tom ale selhala. Jejich přístup a reakce na to byl 'potlačme to'."

Výsledkem je, že jednotlivec může někdy vyvolat revoluci...

Celý článek v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 3.3. 2011