PONDĚLÍ
Den zúčtování

28. 2. 2011

KD│ŠOK│JČ│ 22:48

  • Al-IttihadAl-Arab USA 22:48 SEČ Kaddáfího vojenská letadla v pondělí zahájila nálety na sklady munice v oblasti Ajdabiya ve východní Libyi, které se dostaly pod kontrolu demonstrantů. Útok na Ajdabiya sice zničil vodní nádrže, ale nevedl k poškození munice... tvrdí demonstranti. Libyjský Prozatímní generální výbor pro obranu popírá útok, o kterém informovala AFP, stejně jako popírá "informace o tom, že ozbrojené síly bombardovaly Tripolis a Benghází".
  • Al-Watan SAÚDSKÁ ARÁBIE 22:14 SEČ Šejk Saleh al-Luhaidan, prominentní saúdský učenec a znalec koránu, vyjádřil na stránce týdeníku amerických muslimů al-Watan (Vlast), vydávaných Jamesem Baldwinem z Kalifornie, podporu libyjským demonstrantům, vyzval k zastavení krveprolití a udržení bezpečnosti a emigraci plukovníka Muammara Kaddáfího. Šejk vyzval Libyjce v Saúdské Arábii a ve světě k diskvalifikaci Kaddáfího a prohlásil, že není ani muslim. Je to blázen, ignorant beduínského původu, který popírá znalosti o náboženských tradicích,popírá proroka a popřel i Korán. Je to nevěřící a uchvatitel moci. Neví ani, co se opravdu v Libyi děje...Odstraňte ho bez zabíjení, to je nejlepší..., vyzval saúdský "učenec" Libyjce.

NEWS MONITOR SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PO ÚT ST ČT SO NE
PONDĚLÍ - předchozí

  • Reuters USA 21:18 SEČ Pentagon: USA rozmístily vojenské námořnictvo a letectvo v okolí Libye. Problém je, že Pentagon má dvě letadlové lodě v Arabském moři a v Perském zálivu, řekl úředník Pentagonu. Poukázal na to, že ve Středozemním moři pod americkým velením nejsou nyní žádné letadlové lodě.
  • Al Džazíra IZRAEL 20:40 SEČ Izrael považuje libyjskou revoluci za kritickou z hlediska strategické bezpečnosti. Domnívá se, že pád Kaddáfího režimu by otevřel dveře "islámskému režimu" v Libyi. Šéf izraelské vojenské rozvědky generál Aviv Kokhvi potvrdil, že libyjské revoluci dominuje "náboženský a fundamentalistický charakter" a že Muslimské bratrstvo má v rukou zejména východní Libyi, konkrétně město Benghází. Úniky informací potvrdily, že Benjamin Netanjahu povolil nábor afrických žoldnéřů pro Kaddáfího a Izrael se podílel na Kaddáfího protiislamistických aktivitách. Kaddáfí poskytl zato záruky izraelské firmě v Libyi v oblasti průzkumu, těžby a vývozu libyjské ropy a zemního plynu z několika oblastí - Sabha, Tobruk, Benghazi a Kufra.
  • Lebanon Files ÍRÁN 20:10 SEČ Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov vzkazuje Íránu, že je třeba hledat kompromisní řešení o řešení krize íránského jaderného programu. Ruské ministerstvo zahraničí v prohlášení distribuovaném dnes během setkání v Ženevě se svým íránským protějškem Ali Akbarem Salehim, zdůraznilo neexistenci alternativních politických a diplomatických řešení íránské jaderné krize. Lavrov zdůraznil potřebu hledat kompromisní řešení, která přispějí k zaplacení vyjednávacího procesu mezi skupinou šesti a Íránu.
  • Lebanon Files PALESTINA 20:00 SEČ Hnutí Fatah oznámilo v pondělí ústy člena Palestinské legislativní rady Azzama al-Ahmada, že je připraveno vést formální dialog s Hamásem.
  • Reuters│Lebanon Files LIBYE 19:49 SEČ Žalobce Mezinárodního trestního soudu Luis Moreno - Ocampo začal po obdržení žádosti od Rady bezpečnosti OSN předběžné vyšetřování násilí v Libyi, což je fáze, která předchází šetření o možném spáchání zločinů proti lidskosti.
  • Dar Al Hayat EGYPT 19:34 SEČ Francie oznámila svůj záměr vyslat dvě letadla s lékaři a zdravotnickou pomocí pro město Benghází v Libyi, které je už nyní řízeno odpůrci libyjského vůdce Muammara Kaddáfího. Francouzský premiér Francois Fillon to řekl v rozhovoru s Radio "RTL". Fillon řekl, že první letadla "představují začátek procesu - širokého rozsahu humanitární pomoci obyvatelům osvobozených oblastí."
  • youm7 EGYPT 19:27 SEČ Reklama textař a novinář Wael El Ibrashi zakládá v Egyptě novou politickou stranu pro mladé lidi z náměstí Tahrír, nazvanou "Osvobozená mládež".
  • Cham Press LIBYE 17:44 SEČ Propagandistická stránka "demokratické opozice" Cham Press hlásí, že se opozice přípravuje na osvobození Tripolisu, že rebelové sestřelili letadlo, které patří Kaddáfího armádě .. A jeho žoldáci "praporu Hamza" unesli více než 400 vysokoškolských studentů, zavřeli je na okraji Misurata do nedalekého sídla vysoké školy, pro jejich použití jako lidských štítů .. Saif al-Islam prý slil drtivě porazit demonstranty. Vrtulník Kaddáfího jednotek prý vypálil tři střely na antény rozhlasové vysílání Misurata. Bylo mu odpovězeno protiletadlovým kulometem...
    [Pozn. ŠOK Přiložená fotografie hovoří snad až příliš jasným jazykem znaků a západu srozumitelných významů... Že nejde o jakkoliv "objektivní" žurnalistiku, ale o aranžmá, je viditelné na první pohled. Na druhý pohled se zjistí, že fotografie byla vytvořena v dubnu 2009. Druhá fotografie je z "duchovního měsíčníku" annabaa.org, vydávaného organizací "Budoucnost kultury a médií". Pokud vám něco připomíná, tak vzpomínejte na 11.9.2001 a původní vzor, odkazující na americkou vlasteneckou tradici během 2. světové války.
  • Rádio Sawa GAZA 17:00 SEČ Policie v Gaze, loajální k Hamásu, zatkla v centru Gazy organizátory padesátihlavé demonstrace mladíků, kteří se sešli u "Hrobu nezámého vojína" v centru města a vykřikovali požadavky na "Sjednocení Palestiny". Mluvčí hamásovské policie konstatoval, že "to, co se stalo dnes, je setkání lidí, kteří jsou už více než deset bez identifikace a řešení perspektiv... bylo s nimi nutno mluvit a informovat je o nutnosti dodržovat právní procedury". Policie zatkla koordinátora kampaně Ahmeda Araru.
  • Wam Emiratres Agency SAÚDSKÁ ARÁBIE 15:50 SEČ Khaled Al-Faleh, generální ředitel společnosti Saudi Aramco, novinářům v pondělí oznámil, že Saúdské Arábie musí plnit další požadavky ropy poté, co slíbila kompenzovat nedostatek v dodávkách z Libye. Faleh řekl, že nemůže poskytnout konkrétní čísla, protože obraz se neustále mění. Řekl ale, že společnost splnila všechny další žádosti zákazníků.
  • Carnegie Endowment for Peaceyoum7 EGYPT 15:30 SEČ Bývalý poslanec Hamdin Sabahi, bývalý poslanec Arabské demokratické strany Násirovců, předseda donedávna zakázané socialistické strany Al-Karamah (Důstojnost), dnes zakládající a aktivní člen Národní asociace pro změnu, zahájil kampaň na sběr 30.000 podpisů egyptských občanů, kteří by jej doporučili pro nadcházející prezidentské volby prostřednictvím nové stránky na Facebooku. Organizátoři jeho kampaně už údajně shromáždili více než 10.000 podpisů. Sabahi sám uznal, že by bylo téměř nemožné pro něj kandidovat jako nezávislý. Al-Karamah dosud neoznámila svůj postoj k účasti v nadcházejících parlamentních volbách, ale Sabahi a jiní vůdcové strany prohlašují, že budou čekat na konsensus. Hamdeen Sabahi veřejně prohlásil, že by byl silnější, než prezidentský kandidát El Baradei.
  • youm7 EGYPT 15:07 SEČ Egyptské Centrum pro ekonomická a sociální práva tvrdí, že rozhodnutí Výboru pro ústavní přezkum, kterému předsedá soudce Tariq al-Bashri, že požadavek na to, že v manželství s kandidátem na prezidentský úřad nesmí být osoba nemající egyptské občanství, který Výbor uvádí v článku 75 Ústavy, je protiústavní. Je prý v rozporu se zásadami Ústavního soudu, který rozhodl v 16 let starém rozsudku č. 23 o neústavnosti oddílu VI článku 73 kodexu Státní rady, ve kterém Soudní dvůr zdůraznil, že výběr manželky je součástí osobních svobod, které nemohou být omezeny, a popsal tento stav jako omezování práva na rovnost mezi občany a zásad rovných příležitostí.
  • Výbor pro ústavní přezkum ignoroval také podané pozměňovací návrhy k zajištění a zaručení práva volit pro Egypťany v zahraničí. Ignoroval i pozměňovací návrh na minimální věk pro kandidaturu na prezidenta ze 40 let na 35 let a zároveň zavedení maximálního věku 66 let tak, aby prezident ve výkonu funkce nemohl dosáhnout více než 70 let.
  • youm7│ Al-Arabíja EGYPT 14:37 SEČ Dr. Mohamed El Baradei řekl v neděli, že žádá lhůtu šesti měsíců až dvou let přechodného období pro prezidentské volby, aby egyptský lidem byla dána příležitost k vytvoření politické strany. Domnívá se, že stanovení přechodného období před volbami šest měsíců je dostačující, protože bude dána možnost pro organizované skupiny, dnes představované pouze Muslimským bratrstvem a Národní stranou.
  • youm7 OMÁN 13:51 SEČ Ománský sultán Qaboos dnes vydal příkaz zaměstnat padesát tisíc nezaměstnaných v ománských státních a neziskových organizacích za 150 riálů měsíčně. Tak docílil, že všichni uchazeči o zaměstnání evidovaní na Ministerstvu sociálních věcí našli práci....
  • Na základě těchto pokynů on a ministr královského dvora Diwan bin Ali Hamoud Al Busaidi se dnes setkali na Wilayat Sohar se skupinou protestujících a naslouchali jejich požadavkům.
  • Na základě požadavku demonstrantů, aby šúra měla větší autoritu, nařídil sultán Qaboos vytvoření ministerské komise v čele s ministrem Diwanem k vytvoření souboru návrhů a scénářů, které by byly projednány s místopředsedou vlády Sayyidem Fahdem bin Mahmúdem al Said, pro zasedání kabinetu.
  • Sultan Qaboos také přikázal, aby vláda přijala nezbytná opatření k dosažení nezávislosti státních zástupců. Přikázal také, aby vláda zajistila a podporovala finanční kontrolu státní rady Ománu, s ohledem na zjištění nekalých praktik ve správním aparátu státu.
  • AFP IRÁK 12:55 SEČ Premiér Nuri al-Maliki dal v neděli ministerstvům dobu kratší než sto dnů na to, aby zlepšili výkon. Mezitím třetí guvernér oznámil svou rezignaci po vlně demonstrací v zemi, požadujícím zlepšení služeb, práci a boj proti korupci.
  • V neděli se konalo zvláštní zasedání irácké Rady ministrů k diskusi o situaci po přílivu protestů v zemi.
  • Al Awsat IRÁK 12:55 SEČ Předseda iráckého parlamentu Osama Najafi vyzývá k předčasným volbám do provinčních rad. Dodal, že "parlament pozmění provinční volební zákon během několika příštích dnů a volby se budou konat v rámci mezinárodních norem, a soudním dohledem, aby se splnily všechny podmínky." S ohledem na to, co se stalo v provincii Ninive, kde bezpečnostní síly zastřelily v pátek 5 demonstrantů, zdůraznil, že Parlament vytvoří vyšetřovací výbor.
  • Čtyři iráčtí novináři včera na tiskové konferenci obvinili irácké úřady, že poté, co se účastnili na protestech v pátek, je policie zatkla a mučila do chvíle, než byli propuštěni. Novináři tvrdí, že "byli podrobeni nejhorší druhům mučení zpravodajských skupin, a byli nuceni podepsat papíry, jejich obsah neznají". Předseda Komise pro lidská práva v iráckém parlamentu řekl, že výbor lituje toho, co se stalo. Řekl, že došlo k bezprecedentnímu porušování pravomocí bezpečnostních sil, zejména proti novinářům a výbor to považuje za selhání demokracie v zemi. Dodal, že že vláda by měla brát v úvahu svobodu přesvědčení a projevu, která musí být i nadále zaručena.
  • Al Jazeera TURECKO 12:44 SEČ Premiér Recep Tayyip Erdogan v neděli truchlil nad smrtí Necmettina Erbakana, otece politického islámu v Turecku, prezidenta Federace odborových svazů a prvního tureckého islámského premiéra v historii, který zemřel v neděli ve věku 85 let v nemocnici Güven v Ankaře.
  • Armáda Erbakana přinutila odstoupit v roce 1997 pod záminkou zajištění sekulárních principů země poté, co strana Pravá cesta, která měla čtyři miliony členů, získala většinu ve volbách roku 1996. V lednu 1998 pak Ústavní soud rozhodl, že Erbakan bude zbaven občanských práv. Pak působil jako poradce strany Ctnosti, která byla v roce 2001 také nalezena jako neústavní a zakázána. Nakonec založil stranu Štěstí, které předsedal v letech 2003-2004 a od roku 2010 až do své smrti.
  • Mluvčí předsedy Evropské komise José Manuela Barrosy řekl v neděli, že Erdogan bude chybět na setkání Mluvčí řekl předseda Evropské komise José Manuel Barroso v neděli, že Erdogan bude chybět setkání bylo naplánováno se bude konat v úterý, s Barrosem, které bylo naplánováno na úterý.
  • AFP LIBYE 12:27 SEČ Jednotky opozice, která převzala kontrolu nad východní Libyí a nad množstvím měst na Západě, se chystají na pochod do Tripolisu, Kaddáfí stále ignoruje západní volání.
  • Kaddáfí řekl v telefonickém rozhovoru se sítí srbské televize Pink v neděli v noci, že v Libyi "nyní není žádný problém a libyjské ulice jsou velmi tiché. Na tom není nic neobvyklého," a obvinil Al-Káidu, že stojí za "teroristickými gangy", které dopustily oběti v zemi. Kaddáfí také řekl, že v Libyi existuje jen "malá skupina" rebelů" a dodal, že "ve zbytku Libyeje klid".
  • V Tripolisu byly zřízeny kontrolní stanoviště kolem hlavního města a chléb a palivo jsou na příděl.
  • Odhadovaný majetek Kaddáfího a jeho rodiny je 23,4 miliardy eur, podle The Telegraph.
  • Al Quds JEMEN 12:10 SEČ Jemenský prezident Ali Abdullah Saleh obvinil poslance vládnoucí strany, kteří podali v Generálním lidovém kongresu demisi , z "oportunismu". Slibuje, že on bude "bojovat do poslední kapky krve". Opozice trvá na jeho odchodu a v řadě jemenských gubernií pokračují protirežimní demonstrace a příprava na komplexní "Den hněvu", který má nastat v úterý. Odpůrci, kteří demonstrovali před University of Sana'a včera, jej vyzvali, aby odstoupil. V Taizu na náměstí Svobody Bushra al-Maqtari v čele aliance pod názvem "Pokojná revoluce", vznesl požadavek na svržení režimu. Stejné přání měli i tisíce studentů ve městě Mukalla v jižním Jemenu. Zde se demonstranti shromáždili před policejní stanicí a při konfrontaci, kdy se bezpečnostní síly snažily rozptýlit demonstraci, došlo k pěti zraněním.
  • Společný útok bezpečnostních sil zvláštní stráže prezidentova bratrance Yahya Mohameda Saleha a Republikánské gardy prezidentova syna Ahmeda Aliho, vedla při pátečních konfrontacích s demonstranty v Adenu k 9 mrtvým a 25 zraněným.
  • Al Awsat EGYPT 11:00 SEČ Výbor pro ústavní změny v druhé a poslední části svého mandátu, které mu byly svěřeny Nejvyšší radou ozbrojených sil, připravil změny čtyř zákonů o prezidentských a parlamentních volbách, které se musí přizpůsobit, aby se referendum o ústavních změnách, navržené včera, mohlo realizovat do konce března.
  • Navrhované ústavní změny vyvolávají už teď značnou debatu v egyptských ulicích, a to zejména proto, že stanoví, že zvolený prezident republiky "musí být Egypťan a nesmí mít on nebo některý z jeho rodičů státní občanství jiného státu, a nemůže být ženatý (nebo vdaná) za neegypťana, a nesmí být mladší 40 let", což by vedlo k vyloučení řady osobností veřejného života z kandidatury, jako je např Dr. Ahmeda Hassana Zewaila, držitele Nobelovy cenu za chemii (1999), který má americké občanství a působí v USA. K jeho vyloučení by došlo i v případě, kdyby se amerického občanství vzdal. Vyloučen by byl i Dr. Mohamed El Baradei, bývalý generální ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii ve Vídni, neboť má i občanství Rakouska, tvrdí některé egyptské zdroje. El Baradei to popřel a potvrdil, že nedostal nikdy žádné jiné občanství než egyptské a že práci pro Egyptské ministerstvo zahraničí vykovává více než 20 let.
  • Tariq al-Bishri odůvodnil tento požadavek protikladností bezpečnostních zájmů - některé z klíčových ministerstev v Egyptě, například ozbrojených sil a ministerstva zahraničních věcí by dvojí občanství stavělo do pochybností o loajalitě.
  • Místopředseda Nejvyššího ústavního soudu Jabali řekl, že "všechna ústavní legitimita, musí být odvozena z vůle lidu, který nám dal mandát k zásadní změně režimu v Egyptě , takže nová ústava by měla odrážet vůli lidu."
  • Kandidát by měl získat pro svou kandidaturu alespoň třicet členů zvolených do lidového shromáždění a šúry, nebo, že získat podporu nejméně třiceti tisíc občanů, kteří mají právo volit. Každá politická strana, která vyhrála alespoň jedno křeslo v posledních všeobecných volbách , může navrhnout jednoho ze svých členů za prezidenta.
  • Al Džazíra OMÁN 10:25 SEČ Státní nemocnice v Sultanátu Omán sdělila , že v neděli bylo zabito šest lidí poté, co policie vystřelila gumové projektily na demonstranty ve městě Sohar severně od hlavního města Muscat, kteří požadovali politické reformy v sultanátu. Omán včera sdělil oficiálně, že při těchto událostech byla zabita pouze jedna osoba. Reuters včera citoval svědky, tvrdící, že byli zabiti dva lidé. Demonstranti blokovali silnice vedoucí k hlavní průmyslové oblasti Sohar, kde je ropná rafinerie a továrna na hliník. Také zapálili obchod a automobily. Ománské vládní zdroje tvrdily, že demonstranti zapálili i ropný tanker. V reakci na tento vývoj sultán Qaboos bin Said Al Said vydal rozhodnutí, aby se vytvořila ministerská komise, která by rozšířila pravomoci šúry. [Pozn.ŠOK: "Šúrá" (konzultace) je ryze islámská instituce vzniklá na koránském principu - dnes parlament, nebo poradní sbor vybraný panovníkem]
  • Reuters LIBYE 10:25 SEČ Rebelové drží Zawiyah, jen 50 km západně od Tripolisu a tvrdí, že nejméně 2.000 vojáků loajálních ke Kaddáfímu, obkličují jejich pozice a chtějí dobýt město. Dokonce už i obyvatelé v některých částech hlavního města Tripolisu postavili barikády proti vládním silám. Vojáci na východě země, kteří přešli k protikaddáfíovským silám, tvrdí, že jsou připraveni pomoci rebelům na západě. "Naši bratři v Tripolisu říkají: 'Jsme v pořádku zatím nepotřebujeme pomoc'. Pokud by požádali o pomoc, jsme připraveni k pohybu, "řekl generál Ahmed el-Gatrani, jeden z nejvyšších velitelů vzbouřenecké armády v Benghází.
  • Al Rai EGYPT 10:00 SEČ Ministr zahraničí Ahmed Abul-Gheit řekl, že Egypt odmítá jakoukoli cizí vojenskou akci proti Libyi. Řekl na tiskové konferenci s jeho australským protějškem Kevinem Ruddem včera v Káhiře. "Nesouhlasíme s jakýmikoliv cizími vojenskými akcemi proti jakékoliv arabské zemi."
  • Masrawy EGYPT 10:00 SEČ Orgány na letišti v Káhiře včera zadržely 15 vysílaček pro bezdrátovou komunikaci v zavazdlech amerického novináře při příjezdu z Francie na jeho cestě do Libye. Letištní orgány citovaly zadrženého, že "zařízení jsou pro řadu jeho kolegů, aby mohli odesílat z Libye zprávy..."
  • The Star BAHRAJN 3:17 SEČ Barack Obama v neděli přivítal krok vlády Bahrajnu k přeskupení bahrajnského kabinetu a vyzval ji, aby dodržovala lidská práva. "Vítám oznámení krále Hamada bin Isa al-Khalifa o důležitých změnách ve vládě a opakování jeho odhodlání k reformám," řekl Obama ve svém prohlášení. Král změnil složení kabinetu jako další pokus uklidnit šíitskou opozici, která nastartovala dny protestů proti sunnitské vládě.
  • NYT PÁKISTÁN 2:21 SEČ Pákistánská špionážní služba ISI požaduje zveřejnění všech "dodavatelů" americké CIA, působících v Pákistánu. Konflikt mezi službami eskaloval tehdy, když agent CIA Raymond A. Davis, krytý jako "diplomat" (ale bez vědomí ISI), zastřelil v náhodném konfliktu dva zloděje a ambasáda se ho snažila vyreklamovat jako "diplomata" z pákistánského vězení. "Považujte nás za spojence, nikoli za satelity," tvrdí rozhořčení úředníci ředitelství ISI. Pozn. ed.: Pákistán je jedinou muslimskou zemí, která vlastní atomové zbraně a po pádu genrála Parvíze Muššarafa jsou armáda a ISI jedinými a stále problematičtějšími zárukami USA, že se pákistánský arzenál nedostane do rukou extremistům.
  • VOA DR KONGO 1:11 SEČ Asi 50 bojovníků zaútočilo na residenci prezidenta Konžské demokratické republiky Josepha Kabily v oblasti Gombe u hlavního města Kinshasy. Mluvčí vlády Lambert Mende řekl, že prezidentské stráže zastavily útočníky, zabily sedm z nich, přičemž ostatní uvěznily. Mluvčí řekl, že není jasné, zda útok byl pokusem o převrat, teroristickým činem, nebo něčím jiným.
  • VOA POBŘEŽÍ SLONOVINY 1:11 SEČ Boje v Pobřeží slonoviny narušují národní televizní vysílání. Kouř z hořícího vysílače v obchodního centra Abidjanu je vidět přes celé panorama města. Národní vysílatel RTI říká, že technici pracují na obnovení signálu, neboť programy byly "dočasně pozastaveny" kvůli útoku na jeho přenosové centrum v Abobo. Obnovené boje v tomto městě mezi příznivci OSN uznaného vítěze Alassane Ouattara a bezpečnostních sil loajálních k úřadujícímu prezidentovi Laurenty Gbabgovi vstupují do svého druhého týdne.
  • Současná krize na Pobřeží slonoviny vyhnala ceny kakaových bobů na 32 leté maximum.
Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.2. 2011