Chtít americký háro je docela důvodné

28. 2. 2011

nedá mi to, abych nereagoval na tento článek, protože si nejsem jistý, jestli paní Marcela Votavová, potažmo pak redakce BL vědí, jakého tématu se dotkli, a že toto téma, stejně jako reklama kadeřnictví na dveřích, nemá s Amerikou až tolik společného, píše Daniel Juráň.

Nedávno jsem viděl celý dokumentární film, ve kterém se nějaká firma chlubila, jaký úžasný business založila v Indii. Tamní ženy, aby uživily svoje děti, se nechávají dohola ostříhat, a doslova za pár šupů prodávají své krásné dlouhé vlasy vlásenkářským firmám. Většina těchto vlasů pak proudí právě na evropské a americké trhy a právě k prodlužování vlasů.

V tom dokumentu bylo jasně vidět, jak ženám, ale i holčičkám, doslova jako na ovčí farmě vlasy stříhají, a jejich tváře nevypadaly na to, že z toho mají právě radost. Ty vlasy jim rostly mnohdy celý život. Celá ta procedura na mě působila jako scéna z koncentračního tábora. O to víc to bylo deprimující, že vlasy pak končí v obrovských pytlech, posléze v obrovským nádržích, kde je dezinfikují a barví na potřebné módní odstíny.

Když o tom teď píšu a znovu přemýšlím, tak mě to opět rozesmutňuje. Ale nevím, z čeho jsem smutný víc. Jsou tady tři roviny smutku. V první řadě je to ta bída indických žen, které takto musí jednat, aby měly peníze na jídlo. Ostříhají si vlasy, ale to jim řeší problém jen dočasně. Problém se znovu rychle objeví, nové dlouhé vlasy už tak rychle ne. V druhé řadě je to patrně to, že se nejspíš české ženy o původu vlasů dozvěděly a asi se indických vlasů štítí, čemuž kadeřnictví přizpůsobilo svoji reklamu. To je ale jen můj osobní názor. A nakonec z reklamy vyplývá, že už i v Evropě patrně máme ženy, které jejich finanční situace donutí nechat se ostříhat dohola, jinak totiž neznám ženu, která by to udělala dobrovolně.

Proto si myslím, že název původního článku degraduje jakoukoliv ženu, která se dostane do situace výše zmiňované. Ukázku takové hrůzy, ze které jedni bohatnou a druzí mají jídlo alespoň na pár dnů, můžete vidět např.ZDE

Možná jsem tím autorce článku alespoň trochu přiblížil, proč je patrně pro kadeřnictví lepší chlubit se evropskými vlasy. I když je to bizarní celé, ze všech úhlů pohledu.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 28.2. 2011