Na Kavkaze umírali lidé kvůli olympiádě

23. 2. 2011 / Ivan Větvička

,,Nehledejme politické spojitosti, protože olympijské hry budou především sportovní událost přístupná sportovcům ze všech zemí světa bez ohledu na jejich národnost a jsem přesvědčen, že budou organizátory výborně připraveny," takto se v pondělí 14. února na tiskové konferenci v Liberci vykroutil předseda Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Jacques Rogge z odpovědi na otázku, jak ovlivní zimní olympijské hry v Soči situaci na severním Kavkaze. Již v pátek 18. února za něj odpověděli teroristé pod Elbrusem.

Zkažená lyžovačka

Teroristé udeřili na severním Kavkaze na několika místech dosud klidné Kabardsko-Balkarské republiky, která je součástí Ruské federace. Nejprve rozstříleli automobil s pěti ruskými turisty. Tři zahynuli na místě, další dva utrpěli vážná zranění. Krátce poté vybuchla nálož na lanové dráze na úbočí Elbrusu. Kabiny se zřítily na zem, ale nikdo nebyl zraněn, protože lanovka právě nepřepravovala cestující. Další turisté mohli zemřít před hotelem, kde kdosi zaparkoval automobil naplněný výbušninami. Naštěstí bylo vozidlo objeveno dříve, než explodovalo. Na předsedu místní správy z obce Chasanja už štěstí nezbylo, neznámí ozbrojenci ho zabili ve fitness centru u Nalčiku, hlavního města Kabardsko-Balkarské republiky. O sérii útoků informovala Petra Procházková v pondělních Lidových novinách. Autorka předpokládá, že útoky byly záměrně načasovány na dobu, kdy v okolí 200 kilometrů vzdáleného Soči společně lyžoval ruský prezident Dimitrij Medveděv a ,,pán (pěti olympijských) prstenů," premiér Vladimir Putin.

Olympiáda jako symbol nadvlády

Série útoků však může mít ještě širší souvislosti. Rusko se už několik staletí se střídavými úspěchy snaží dobýt Kavkaz. Po rozpadu Sovětského svazu se Moskva ocitla v defenzivě, kavkazské republiky začaly vyhlašovat nezávislost. Rusku se po krvavých bojích v Čečensku podařilo udržet alespoň severní Kavkaz ve své moci. Olympiádou v Soči by Kreml celému světu a především samotným Rusům demonstroval, že má severní svahy pohoří pevně v rukou. Proto separatisté udělají cokoli, aby hry zmařili, nebo alespoň narušili. Nejen, že těmito útoky nakopnou ruského medvěda do brňavky, ale poškodí i ekonomické zájmy podnikatelů blízkých Vladimiru Putinovi, neboť právě oni v Soči investují a pokažená olympiáda by je připravila o zisk. Z těchto důvodů lze očekávat, že ruská odpověď na útoky bude nesmírně tvrdá. Už nyní mohou tajné služby, policie i armáda ve dvou okresech Kabardsko-Balkarské republiky jednat takřka bez omezení.

Zimní olympijské hry začnou v Soči až v roce 2014, ale už nyní kvůli nim při teroristických útocích pod Elbrusem umírali nevinní lidé. Byli první, ale ne poslední. Ti lidé mohli žít, kdyby MOV při volbě pořadatele her neignoroval politické spojitosti.

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 24.2. 2011