Maďarsko změní sporný mediální zákon

17. 2. 2011

Dlouhé měsíce trvající konflikt mezi Maďarskem a EU včera skončil ústupkem Budapešti, která vyjádřila připravenost normu ve všech požadovaných bodech změnit. Brusel, který hrozil právními kroky, tento posun přivítal.

Podle mluvčího Evropské komise Jonathana Todda budou odstraněny čtyři sporné prvky: Za prvé, takzvané adresné služby jako jsou blogy již nemají povinnost poskytovat "vyvážené" informace. Za druhé, zahraniční média již nebudou trestána za porušení maďarského mediálního zákon. Za třetí, evidence online publikací a tisku se zjednodušší. A za čtvrté, urážky již nejsou trestné. Sankce existují pouze za podněcování k rasové nenávisti a diskriminaci.

Zvlášť ostře kritizované složení nové médiální rady, která bude kontrolovat provádění práva na omluvu, se nezmění. Grémium je obsazeno důvěrníkem premiéra Viktora Orbána. Jenže neexistuje evropská norma, která by tuto problematiku upravovala, vysvětlil Todd.

Kritici vidí v médiálním zákoně zásah do svobody tisku. Komise EU podle slov mluvčího věří, že Maďarsko nyní sladí mediální právo s právem EU a Listinou základních práv. Spor zastínil zahájení maďarského předsednictví EU na začátku tohoto roku.

Podrobnosti v němčině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 17.2. 2011