O ČEM ČESKÁ MÉDIA NEPÍŠÍ

SKANDÁL: náklad amerického vojenského letadla zabaven v Argentině - pašovalo drogy a zbraně

16. 2. 2011

ŠOK│ Argentinská vláda vyjádřila silný protest vládě USA poté, co minulý čtvrtek na předměstí Buenos Aires na letiště Ezeiza zabavila argentinská celní letištní policie (PSA) z amerického vojenského letounu C17 Globmaster III asi deset tisíc krychlových stop (283 m3) "citlivého materiálu" - objem rovnající se jedné třetině celkového přepravovaného nákladu. Ten obsahoval kufr plný nervově stimulačních a psychotropních látek, těžké kulomety, materiál pro školení a zařízení pro šifrovanou komunikaci a odposlech civilních hovorů, software a další zařízení pro špionážní operace.

Vtipně je, že součástí kontrabandu byly slovníčky s textem přeloženým do patnácti jazyků: jsem voják Spojených států. Prosím pošlete zprávu na mé velvyslanectví, že jsem byl zatčen v této zemi...

Akci nařídila osobně prezidentka Cristina Fernández. Všechny boxy měl razítko výsadkové brigády 7. armády se sídlem v Severní Karolíně. Náklad směřoval do Argentiny po zastávkách v Panamě a Limě a byl oficiálně určen pro kurz na záchranu rukojmích pro příslušníky skupiny speciálních operací argentinského policejního sboru GEOF . Letadlo C-17 se vrátilo do USA - bez nákladu. USA žádá o vysvětlení a vrácení zabaveného materiálu.

Vláda USA dosud neposkytla uspokojivé vysvětlení k objasnění výskytu nehlášeného materiálu v zásilce, ale Spojené státy jsou "zmateny" a "dotčeny" tím, že jim vláda Argentiny zadržením nákladu poslala "neobvyklý vzkaz". Spojené státy se vyjádřily, že nešlo pokus vstoupit s nelegálním materiálem do Argentiny a že všechno je "nedorozumění"... Podle komentátorů v regionu se jedná o "dialog hluchých" mezi některými úředníky v Buenos Aires a jeho kolegy ve Washingtonu.

Velvyslanec Argentinské republiky Alfredo Chiaradía a vyjádřil "překvapení" pro postup, jak "Amerika chce udržovat přátelské vztahy s Argentinou." Zbytek nákladu byl propuštěn a předán úředníkům americké diplomatické mise k převezení do skladu podle jejich výběru.

Letadlo přistálo v Buenos Aires jen několik dní poté, co bývalý novinář, obhájce lidských práv a dnes nový ministr zahraničí Héctor Timerman kritizoval starostu a de facto vůdce pravicové opozice Mauricia Macriho za to, že posílá příslušníky Městské policie do El Salvadoru na školení do "Američany financované nástupkyně Školy Amerik". Na vysvětlenou: Timerman byl první svědek, který vypovídal v procesu s Christianem von Wernichem, bývalým kaplanem policie provincie Buenos Aires, usvědčeným v roce 2007 ze spoluúčasti na sedmi vraždách a 42 případech únosů a 32 případech mučení politických vězňů v době diktatury. V té době zemřel i jeho otec.

Američtí vojáci požádali celníky, aby neoprávněně neotevírali diplomatické zavazadlo, protože kdyby byl obsah fotografován špionážními družicemi, mohl by ohrozit bezpečnost USA... Náklad prošel důkladnou kontrolu a byl otevřen v uzavřeném prostoru na příkaz argentinského ministra zahraničních věcí Timermana a ministra dopravy, Juana Pabla Schiavi. Operaci provedlo, ještě když dvanáct amerických instruktorů a osádka byli na palubě, asi dvacet policistů Letištní bezpečnostní, celní správy a Federální správy veřejných příjmů (AFIP). "Argentinská celní kontrola nakládala s letadlem s vážností a profesionalitou, jak si zaslouží klasifikovaný a válečný materiál", prohlásilo ministerstvo zahraničí v Buenos Aires. Timerman se na CNN ptal , co má takový materiál dělat při školení policistů a proč ho američtí instruktoři přivezli bez předchozího upozornění vládě Argentiny? "Co jste chtěli udělat s tímto materiálem v naší zemi?", ptal se do kamery.

Po několika dnech sporu bylo zavazadlo otevřeno a zjistilo se, že obsahuje neznámé léky, drogy, přenosová zařízení, výpočetní techniku a velkokapacitní šifrované paměťové zařízení. Američané se brání, že vše bylo koordinováno a odsouhlaseno argentinským úřadem vlády a ministerstvem bezpečnosti v rámci dohod o spolupráci se veřejné bezpečnosti mezi oběma zeměmi...

Timerman poslal vzkaz do Washingtonu,ve kterém se praví, že argentinské právo musí na argentinském území poslouchat všechny země bez výjimky... Spojené státy se podle Timermana snaží porušovat zákony Argentiny. Argentinský šéf kabinetu Anibal Fernandez řekl, že pokud by se někdo pokusil vstoupit do Spojených států se skrytým materiálem, byl již ve vězení Guantanamo.

Radio Nacional de Venezuela ZDE

Prensa Latina ZDE
EFE ZDE
La Nación ZDE
El Mundo ZDE
Clarín ZDEZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Středa 16.2. 2011