Rusko plánuje taktické rakety na Kurilských ostrovech

15. 2. 2011

KD│ŠOK│ Rusko na sporných Kurilských ostrovech v Ochotském moři rozmístí nové protivzdušné obranné systémy, možná včetně S-400. Informovala o tom s odvoláním na zdroje v ruském generálním štábu agentura RIA Novosti. Ostrovy na konci 2. světové války obsadil SSSR a Japonsko žádá jejich navrácení. Územní spor se vyhrotil v několika posledních dnech. Ruský prezident Dmitrij Medveděv minulý týden uvedl, že Moskva by na ostrovech měla mít dostatek zbraní pro zajištění jejich bezpečnosti jako součásti svrchovaného území Ruska. Medveděv vyvolal debatu nad ostrovy v loňském roce, kdy se stal prvním ruským prezidentem, který navštívil souostroví. Dva další vysocí vládní úředníci, včetně ministra obrany, navštívili ostrovy v posledních měsících.

RIA to řekl v úterý vysoký úředník Generálního štábu ozbrojených sil, když komentoval mediální zprávy o některých plánech ministerstva obrany. Ruský prezident Dmitrij Medveděv při setkání s ministrem obrany Anatolijem Serdjukovem a ministrem pro místní rozvoj Viktorem Basarginem 9.února uvedl, že je třeba umístit na Kurily vojsko s moderními zbraněmi.

V posledních dnech si zástupci ruské a japonské vlády vyměnili "docela těžké" výroky o " Kurilském problému". Jen pár dní před návštěvou japonského ministerstva zahraničí v Moskvě, japonský premiér Naoto Kan popsal jako "neomluvitelnou drzost" návštěvu ruského prezidenta Dmitrije Medveděva na jednom z Kurilských ostrovů.

Reuters ZDE

RIA Novosti ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 15.2. 2011