Fúzování na Wallstreet? Kdo bude řídit výsledný kolos?

14. 2. 2011

Aktivity demokratického senátora Charlese Schumera, člena bankovního výboru, vznáší otázky nad dvěma klíčovými aspekty navrhované fúze mezi německou burzou a burzou newyorskou - společností NYSE Euronext. Jde o to, kdo bude vlastně fúzovanou společnost řídit a kdo bude stát v jejím čele.

Schumer řekl novinářům, že se setkal s šéfem NYSE Duncanem Niederauerem, který řídí fúzovanou společnost, v pátek a pak opět v sobotu. Podle něj bude Niederauer novým výkonným ředitelem a manažerskou kontrolu převezme tým NYSE. O pár hodin později senátor Brian Fallon poslal Reuters email, v němž tvrdí, že Schumer neměl v úmyslu informovat o hlubších znalostech uspořádání, než je Niederauer coby výkonný ředitel. Tím udeřil na citlivou strunu, neboť jde o to, který tým, správní rada a skupina akcionářů získají v novém finančním gigantu největší vliv.

V Německu je kauza prezentována jako převzetí NYSE nebo jako fúze rovnoprávných partnerů. Tvrzení, že kontrola ve skutečnosti připadne NYSE, může vytvořit potíže při schvalování dohody. Německá burza (Deutsche Börse) odmítla záležitost komentovat, stejně tak jako NYSE Euronext.

Američtí zákonodárci zdůrazňují, že jména jsou kriticky důležitá, protože převzetí německou společností by nezískalo jejich podporu; NYSE je v USA symbolem národní prestiže.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.2. 2011