Ministr spravedlnosti: Právní úprava exekucí je bez problémů

14. 2. 2011 / Michal Škop

Poslanec za ČSSD p. Seďa minulý čtvrtek interpeloval ministra spravedlnosti p. Pospíšila ohledně exekucí. Konkrétně ohledně faktu, že " [...] je praxí exekutorů v České republice, že zabavují majetek i lidem, kteří nic nedluží. Stačí totiž k tomu jen to, že ubytují ve svém domě či bytě dlužníka [...] ".

V jejich krátké diskusi jsme se mohli dozvědět, že ministr "[avizuje, že] právní úprava dneska je bez problému." Zároveň z ministrových slov vyplynulo, že už o problému zabavování majetku slyšel, ale nepovažuje ho za nijak palčivý:

"Jsem připraven udělat řekněme analýzu novely z roku 2009, zjistit její faktickou účinnost, její stav. A zjistíme-li, že má určité problémy odborná veřejnost s její aplikací, jsem připraven znovu předložit další úpravu."

Je zajímavé, že mluví pouze o problémech odborné veřejnosti (tj. exekutorů a soudů), problémy postižených nezmiňuje. Váš majetek může být exekutorem neoprávněně zabaven "v řádech dnů, několika měsíců a let" (opět slova p. ministra).

Nicméně nakonec p. ministr vyzývá: "Pojďme se bavit o konkrétních pochybeních, já na to případně připravím konkrétní odpověď a konkrétní analýzu." Asi je čas zasílat konkrétní případy p. Pospíšilovi. (Je zjevné, že zveřejnění v Britských listech ministerstvu nestačí, asi nemají dostatek zaměstnanců?) Osobně myslím, že i p. Seďa by se toho ujmul.

Pozn. JČ: Ne, s těmito lidmi na ministerských křeslech se nemá smysl bavit. Je zjevné, že český zákon porušuje zákon o lidských právech Evropské unie, zejména v článku 6, který Česká republika podepsala r. 1994. Je nutno podat žalobu u evropského soudu.

Doporučuji přečíst si celou interpelaci a následnou krátkou diskusi na: http://www.psp.cz/eknih/2010ps/stenprot/013schuz/s013091.htm#r8

Kontakt na p. Pospíšila, ministra spravedlnosti: pospisilj@psp.cz (nebo má poslaneckou kancelář v Plzni)

Kontakt na p. Seďu, poslance za ČSSD: sedaa@psp.cz (nebo má poslaneckou kancelář v Uherském Hradišti)

Seznam všech poslaneckých kanceláří i s emailovými kontakty na mapě je zde.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 14.2. 2011