Analytici, kteří předpovídali brzký pád Mubaraka, nerozumějí egyptské realitě

11. 2. 2011

V posledních deseti dnech zažíváme na straně expertů a komentátorů, kteří ukončují Mubarakovu vládu pouhými slovy, spoustu arogance a neschopnosti pochopit Egypt. Obamova administrativa se k tomuto hodnocení připojila, než si uvědomila svůj omyl, píše izraelský komentátor Guy Bechor.

Ve chvíli, kdy začalo být jasné, že nezměrný egyptský obranný establishment - miliony vojáků, policistů a bezpečnostní personál - stojí za Mubarakem a jeho důstojníky, věc byla rozhodnuta. V okamžiku, kdy se vládní instituce v Káhiře ocitly v rukou armády, nezáleželo na tom, kolik protestujících se shromáždí na náměstí Tahrír, protože v Egyptě se vládne z rozhlasových a televizních budov, z ministerstva vnitra, z vládních paláců a z centrální banky.

Egypt nemá rád nepořádek. Je to obrovská civilizace, která je už 5 000 let ovládána mocenskou pyramidou; její domácí gentický kód zdůrazňuje "sociální řád" a odpor vůči anarchii, a režim nakonec dokázal znovu získat legitimitu.

Machiavelli napsal, že neexistuje nic děsivějšího než rozvášněný dav bez vůdce, ale také poznamenal, že neexistuje nic slabšího. A masy, které se shromáždily na náměstích, nemají lídra. Baradej je západní žert, většinu života strávil v Evropě a nikoho v Egyptě nezná. Další kandidáti jsou stejně bezvýznamní.

Egypt není Palestina nebo Tunisko. Dokud protestující nemají reálnou moc, režim zůstává neporažen. Ale jiné režimy v regionu nejsou tak silné.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 11.2. 2011