Egypt: Opozice odmítá ukončit protesty, Sulajmán hovoří o puči

9. 2. 2011

Egyptský viceprezident Omar Sulajmán dnes prohlásil, že pokud opozice neukončí protesty a nezačne jednat s vládou, mohlo by dojít k puči. Protestující mají v úmyslu oproti minulým dnům své akce opět rozšířit.

Sulajmánova slova zesílila podezření ohledně Američany podporovaných snah zahájit jednání s opozicí. Opozice - přes některá opačná vyjádření z víkendu - opět trvá na tom, že základní podmínkou pro zahájení skutečných rozhovorů s úřady je odstoupení prezidenta Mubaraka, protože se obává, že režim rozhovory zmanipuluje a dojde pouze ke kosmetickým změnám, nikoliv k nastolení demokracie.

Sulajmán, který je armádním kádrem a bývalým šéfem rozvědky, byl během krize jmenován viceprezidentem. Opakovaně hovoří o tom, že Egypt není na demokracii připraven. Zároveň se zdá, že je připraven prosazovat některé změny bez vazby na jednání s opozicí, mj. úpravu ústavy. Avšak panel, který návrh připravuje, ovládají osoby loajální k prezidentu Mubarakovi.

Organizátoři protestů vyzvali k nové "milionové" akci, k níž by mělo dojít po pátečních modlitbách, a to na několika místech Káhiry současně, nejen na náměstí Tahrír. Zároveň se pokoušejí do akcí zapojit odbory a vyhlásit stávku.

Muslimské bratrstvo, které víkendové rozhovory se Sulajmánem původně uvítalo, dnes zaujalo tvrdší stanovisko, když obvinilo armádu ze zatýkání a mučení svých členů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 9.2. 2011