Hackeři ze skupiny Anonymous propuštěni na kauci

30. 1. 2011

Stoupenci serveru Wikileaks považují zatčení členů skupiny Anonymous za "vyhlášení války". FBI v Americe vydala 40 povolení k domovním prohlídkám

Pět osob zatčených v Británii v souvislosti s internetovými útoky na podporu Wikileaks bylo v pátek propuštěno na kauci. V Americe vydala FBI v rámci svého vyšetřování skupiny Anonymous více než 40 povolení k domovním prohlídkám.

Policie vyšetřuje útoky DDos (distributed denial of service), které v prosinci provedli členové skupiny Anonymous proti internetovým stránkám MasterCard a Visa poté, co tyto stránky přestaly přijímat finanční dary pro server Wikileaks. Trestem za útoky DDos je podle zákona až desetileté vězení.

Skupina Anonymous vydala prohlášení, podle něhož je zatčení několika aktivistů Anonymous v Británii "vyhlášením války".

Policie propustila na kauci tři teenagery ve věku 15, 16 a 19 let. Mezi zatčenými byl i Chris Wood, dvacetiletý aktivista skupiny Anonymous, který předtím poskytl médiím rozhovor jako "Coldblood". Policie mu zkonfiskovala počítače, mobilní telefony, hard disky a další nosiče. Neuvedla, kdy budou vráceny.

"Můžete zatknout jednotlivce, ale ideologii nezatknete. Jsme spojeni společným cílem a jsme schopni překročit k jeho dosažení jakékoliv hranice a také to uděláme," praví skupina Anonymous ve svém prohlášení.

"Takže vám, britská vládo, radíme, abyste považovala toto prohlášení za vážné varování od občanů světa. Nepolevíme, dokud naši kolegové nebudou propuštěni."

V Holandsku byli zatčeni a posléze propuštěni dva členové skupiny Anonymous.

Skupina Anonymous se od prosince podstatnou měrou rozšířila a také výrazně posílila svou palebnou schopnost. Většina lidí, kteří poskytují své počítače pro útoky DDos, neblokuje svou IP adresu, a tak je lehce identifikuje policie.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 28.1. 2011