Americká uvědomělost -- možný vzor našich poslanců ( ale i senátorů)? Kéž by!

27. 1. 2011 / Jiří Baťa

Občas se k nám ze světa donesou tu dobré, tu špatné, nebo zajímavé ale také kuriózní zprávy a zvěsti. Vzpomínám, že někdy zhruba před rokem proběhla v mediích zpráva, že jistý americký miliardář se z 90 % zřekl svého majetku ve prospěch jisté nadace. Podobnou nezvyklou věc udělali bohatí němečtí podnikatelé, když vyhlásili, že se na dobu tří let vzdávají svých příjmů na posílení státního rozpočtu, aby tak na oplátku kompenzovali dotace, které do nich stát v minulosti vložil.

S povzdechem můžeme konstatovat, že tyto "dobré skutky" nenašly u nás žádné napodobovatele či následovníky. Ne že by u nás nebyli bohatí, ale jaksi nemají "to srdce", aby se vzdali svých těžce vydělaných peněz. Nu což, i to se stává.

Podobná, až neuvěřitelná zpráva se k nám dostala přímo z Washingtonu. Říká se, že nové koště dobře mete, ale toto pořekadlo není nejpříhodnější počínání novým poslancům amerického parlamentu. No posuďte sami.

Podle průzkumu americké stanice CBS přespává ve svých kancelářích 21 z 96 nově zvolených poslanců.. Proč? Dobře placené zákonodárce (roční příjem přes tři miliony korun (asi 170 tisíc dolarů) k tomu vedou především úsporné důvody. Američtí poslanci nedostávají příspěvky na bydlení nebo parkování a přespáváním v práci ve své kanceláři tak někteří ušetří kolem 20 tisíc dolarů ročně. Pozoruhodný je také výrok jednoho z poslanců Paula Gosara:

" Je to velmi hospodárné, ale i efektivní. Můj rozpočet mi šetří peníze i čas. Můžu se maximálně věnovat svým voličům, což mi vyhovuje". Peníze tímto způsobem ušetřené chce investovat do svých tří dětí, kterým chce zaplatit vzdělání na vysoké škole. A ještě jedna pozoruhodnost. Poslanec Gosar svůj volný čas tráví čtením, sledováním zpráv nebo cvičením v poslanecké tělocvičně.

Vnucuje se otázka, jak by na tyto skutečnosti reagovali naši poslanci. Tím nechci nikomu vnucovat názor, že by i oni měli přespávat ve svých kancelářích, ale chci jen ukázat na fakt, že na rozdíl od amerických kolegů jim jsou propláceny náhrady za ubytování, za cestovné v MHD a celá řada jiných náhrad. Vzhledem k tomu, že jejich reakce na podobné problémy jsou vždy velmi svérázné typu, "Mám na to nárok ze zákona", nelze očekávat, že jak jsou jinak mnohým USA příkladem a vzorem (v tom, co se jim zrovna hodí), tak jiné příklady, jako ten výše popisovaný by je příliš, či vůbec neevokoval. Nebo takové volnočasové využití amerických poslanců v jejich tělocvičně, to je věc! Nebudu daleko pravdy (ale mohu se mýlit, pak se předem omlouvám), ale Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR se s největší pravděpodobností tělocvičnou pyšnit nemůže. Jaká škoda, tak rádi by si protáhli své znavené tělo, ale tělocvična nikde. A chodit do fitka a ještě si to platit? To ani náhodou! A přitom by to tak ti naši poslanci, ale i vláda potřebovali! Aby se jim prokrvil mozek, roztáhly plíce, shodili nějaké to kilo nadváhy! Ale smůla, musí trpět. Ale zase na druhé straně, nemusí šetřit! A to se počítá, penízky, ty jsou přednější, než nějaké placené protahování těla, no ne?

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 27.1. 2011