Obamovo poselství o stavu Unie: USA čelí podobné výzvě, jako v roce 1957

26. 1. 2011

Výroční poselství o stavu Unie přednášené před společným zasedáním obou komor Kongresu a nejvyššího soudu se neslo ve znamení varování, ale i optimismu. Prezident Obama hovořil o hrozbě americké ekonomické moci a globálnímu vlivu kvůli vzestupu Číny a vyzval Republikány, aby upustili od požadavků na rozsáhlé rozpočtové škrty a podpořili největší vládní investiční program od doby, kdy Spojené státy soupeřily v kosmonautice s někdejším SSSR.

Obama řekl, že by mu Republikáni měli pomoci "získat budoucnost" a prohlásil také, že současná generace čelí "sputnikovému okamžiku", který vyžaduje velké investice do výzkumu, infrastruktury a vzdělání.

Podle jeho názoru by náklady mělo zčásti pokrýt zrušení podpory vysoce ziskovým ropným společnostem.

Prezident srovnal současnou situaci s okamžikem, kdy Sověti jako první vypustili umělou družici Země, a nikdo tehdy neměl představu o tom, že Američané jako první vstoupí na Měsíc. Po rozsáhlém výzkumu a investicích do vzdělání však USA svého rivala během deseti let předhonily.

Oponenti prezidentovu výzvu k jednotě vzápětí odmítli a označili za největší nebezpečí rapidně rostoucí dluh. To, co Obama nazval investicemi, oni považují za zadlužování a utrácení.

Výzkum CNN nicméně po projevu ukázal růst podpory pro prezidentovu politiku, se kterou nyní souhlasí tři čtvrtiny respondentů.

Podle Obamy země jako Čína a Indie pochopily, že svět se mění, a chopily se své šance; začaly své děti lépe a déle vzdělávat, s větším důrazem na vědu a matematiku, a investovat do nových technologií. V Číně dnes působí "největší soukromé výzkumné zařízení" v oboru solární energie, a nachází se tam také nejrychlejší počítač na světě.

Obama hovořil o potřebě vytvořit nový průmysl a miliony nových pracovních míst, ale nikoliv o změnách klimatu.

Obama řekl, že v letošním rozpočtu bude Kongres žádat o financování výzkumu "čistých technologií", který by za čtyři roky poslal na americké silnice milion elektrických vozidel a překonal závislost na fosilních palivech, ačkoliv jeho koncepce "čisté energie" zahrnuje výraznou závislost na jaderné energii. Požadoval také výrazné zlepšení vzdělávacích standardů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 26.1. 2011