Kosovského premiéra Hashima Thaciho identifikují dokumenty NATO jako "vlivného aktéra organizovaného zločinu"

25. 1. 2011

Vyplývá to z depeší západních vojenských rozvědek, které byly prozrazeny deníku Guardian.

Z těchto dokumentů NATO, označených "Tajné", vyplývá, že Spoojené státy a další západní mocnosti, které podporují vládu v Kosovu, mají podrobné informace o jejích vazbách na zločinecké podsvětí už celou řadu let.

Dokumenty také identifikují jiného vysokého vládnoucího politika v Kosovu jako člověka s vazbami na albánskou mafii. Dokumenty uvádějí že tento politik má Thaciho "silně pod palcem".

Rada Evropy bude oficiálně v úterý požadovat zahájení vyšetřování tvrzení, že Thaci byl šéfem "mafiánské sítě", která během války o Kosovo v letech 1998-99 a po ní pašovala zbraně, narkotika a lidské tělesné orgány.

Obvinění, že se Thaci podílel na pašování lidských orgánů, bylo vzneseno v oficiálním vyšetřování, zveřejněném minulý měsíc, jehož autorem je zpravodaj pro lidská práva Dick Marty.

Když byla Martyho zpráva prozrazena minulý měsíc deniku Guardian vyvolalo to mezinárodní diplomatickou krizi.

Zpráva Dicka Martyho také obviňuje Thaciho, že "násilím ovládá" obchod s heroinem a potvrzovala znepokojení, že po ukončení války se Serbskem vnitřní kruh Thaciho spolupracovníků vraždil srbské vězně a získával od nich ledviny, které prodával na černém trhu.

Parlamentní shromždění Rady Evropy ve Štrasburgu bude o Martyho zjištěních debatovat a pak bude hlasovat o rezoluci, požadující zahájení trestního vyšetřování. Očekává se, že rezoluce bude schválena.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.1. 2011