Vláda v otevřené společnosti

25. 1. 2011 / Egon T. Lánský

Taková vláda by měla splňovat určité požadavky. Vedle zákonů zmíněné společnosti jsou to určité dobrovolně přijaté závazky vůči voličům a jejich požadavkům zahrnující také vztahy uvnitř vlády. Tyto závazky a požadavky mohou, ale nemusejí být formulovány veřejně známým programovým prohlášením, v případě vlády koaliční také koaliční smlouvou. Od pádu totality existovala v Česku po krátkou dobu jedna nepříliš významná strana, která začala razit heslo: "Normální je nelhat". Pro onu stranu to asi nejlepší nebylo, krátce poté, co se zmíněným heslem na veřejnost přišla, sama zanikla. Třeba to pro ČR její vládu, či občany, normální nebylo, nebo byla normalita tehdy v ČR nevítaná. A jak je to dnes?

(Autor je bývalý místopředseda vlády ČR)

Pokud nejde o náhodný shluk písmen, je v oné větě jistá symbolika pro občany (nejen) České republiky a jejich současnou vládu. Každá vláda je vládou především proto, že má vládnout -- podle pravidel, které si sama určila. Současná česká vládní koalice, jež má pohodlnou většinu v poslanecké sněmovně (PSP ČR) a navíc jí otevřeně fandí prezident, by s vládnutím neměla mít žádné problémy. Zatím ale nevládne ani sama sebou. Má předsedu, jenž se nechává manipulovat oběma menšími koaličními partnery, vyčkává a ustupuje. Hrubá rekapitulace:

Již při diskusích o vládní sestavě se designovaný předseda nakonec smířil s tím, že nejdůležitější vládní posty si vynutili koaliční partneři, většinou úplní političtí amatéři.. Mluvím o financích, vnitru, místním rozvoji, zahraničí, zatímco z ministerstva dopravy se postupně stává jakýsi nadřízený úřad, který může manipulovat čímkoli, včetně předsedy vlády.

Jak ale má český občan (když už ne hlavní vládní strana, její předseda, předseda vlády a vláda) přijímat jmenování do vysokých postů ministrem vnitra, proti vůli předsedy vlády a bez jeho kontrasignace, jež je dána zákonem? A jak je to s tím "čestným slovem" o nešmírování politiků v Praze 11? Poctivá STB, tedy soukromá ABL, podle ministra dopravy Bárty nešmírovala, jenom si "proklepla" radnici Prahy 11, aby s pomocí "externistů" zjistila, zda jsou radniční politikové dost čistí na to, aby s nimi ona soukromá ABL, tedy počestná STB, mohla spolupracovat?

Teď kdekdo volá, že by Vít Bárta měl odstoupit -- nedodržel čestné slovo! V Česku ovšem politici dobrovolně odstupují neradi, slova naplněna čímkoli, rozhazují pak kdekoli. Politika je tak špinavá, jak jsou špinaví průměrní občané. Je zde ovšem jednoduché řešení. Předseda vlády může ministra odvolat. Ale to by asi riskoval pád své stoosmnáctkové vlády (plus všech jejich kamarádů a kmotrů). A to dřív, než ona vláda přijala jediné významnější politické rozhodnutí.

No a co?

Ta vláda se ráda koupe ve slovíčku neoliberální. S liberalismem ale nic společného nemá. To je termín jednoznačně pozitivní. Tak jim odejměme jedno "o". Je to vláda neliberální.

Pokud jde o obelhané a svedené voliče nejmenší vládní strany, mohou se vzbouřit, vynutit si předčasné volby a vybrat si znovu. Ještě je snad z čeho vybírat?

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 25.1. 2011