Tucson, Juarez a kontrola útočných zbraní

20. 1. 2011

KD│ Samonabíjecí pistole Glock 19, z jejíhož použití při svém běsnění v arizonském Tucsonu je obviněn Jared Loughner, je podle stránky společnosti Glock "kvůli zmenšeným rozměrům ideální pro všestranné použití" a "vhodná ke skrytému nošení". Stránka pokračuje: "Zásobníky kompaktních a subkompaktních modelů pistole Glock mohou být nabity přesvědčivým počtem nábojů," od standardních 15 až po 33. Střelec byl schopen zabít a zranit v tom rozsahu, v jakém to udělal, s šesti mrtvými a třinácti zraněnými, protože měl samonabíjecí skrytou zbraň, včetně "prodlouženého zásobníku". Snažil se prodloužený zásobník vyměnit za jiný, když mu ho statečná neozbrojená žena vyrazila z ruky, napsala Amy Goodmanová.

Jared Loughner potvrdil prohlášení Glocku, že 33 představuje "přesvědčivý" počet nábojů. Členka Sněmovny reprezentantů za stát New York, Demokratka Carolyn McCarthyová, ovšem přesvědčována být nepotřebuje. Její manžel, Dennis McCarthy, byl 7. prosince 1993 zastřelen ve vlaku Long Island Rail Road, když Colin Ferguson vytáhl z batohu samonabíjecí pistoli a metodicky se propracoval odpoledním vlakem plným dojíždějících, přičemž náhodně střílel pasažéry. Také on zastřelil šest lidí a zranil devatenáct, včetně syna McCarthyové Kevina. Ferguson byl stejně jako Loughner zadržen, když měnil zásobník. V obou případech výměna zásobníku vytvořila pauzu ve střelbě, která umožnila neozbrojeným občanům konat.

Carolyn McCarthyová truchlila nad ztrátou manžela a pečovala o kriticky zraněného syna, dokud se neuzdravil. Byl zasažen do hlavy. McCarthyová se pak rozhodla jít ještě dále, snažit se uzdravit celý národ. Lobbovala u svého kongresmana z Long Islandu, Daniela Frisy, aby podpořil federální zákaz útočných zbraní z roku 1994. Odmítl. McCarthyová pracovala třicet let jako zdravotní sestra a celý život byla Republikánkou. Když svůj hněv převedla v čin, přestoupila do Demokratické strany, kandidovala do Kongresu proti Frisovi a v roce 1996 ho porazila. Je v Kongresu dosud, a patří zde mezi nejspolehlivější stoupence zákonů o zbraních, které odpovídají zdravému rozumu.

Zákon z roku 1994 řadu zbraní rovnou zakazoval, stejně jako prodloužené velkokapacitní zásobníky použité Loughnerem. Zákon pozbyl platnosti v roce 2004 za prezidenta George W. Bushe. V reakci na střelbu v Tucsonu McCarthyová navrhuje Zákon o velkokapacitních zařízeních podávajících munici (Large Capacity Ammunition Feeding Devices Act). V dopise ostatním členům Kongresu, jehož prostřednictvím hledá spolunavrhovatele, říká, že zákon "zakáže transfer, dovoz nebo vlastnictví velkokapacitních zásobníků vyrobených poté, co vstoupí v platnost", a tedy "zvýšená obtížnost získání těchto zařízení sníží míru jejich použití a nakonec zachrání životy."

Zákaz těchto zásobníků je jen začátek. Ale nakonec zbraně samotné - samonabíjecí zbraně - jsou osobními zbraněmi hromadného ničení navrženými nikoliv k lovu zvířat, ale k zabíjení lidí. Tyto zbraně je třeba kontrolovat. Kontrolou omezíme násilí nejen ve Spojených státech, ale také za hranicí v Mexiku.

V Ciudad Juarez, pouhých 600 kilometrů od Tucsonu, rovnou naproti texaskému El Pasu, mexičtí úředníci tvrdí, že během drogového násilí v minulém roce zde bylo zabito více než 3 100 lidí, a až dosud šlo o rok nejkrvavější. V květnu 2010 prezident Felipe Calderon hovořil ke společné schůzi Kongresu USA a vyzval k obnovení zákazu útočných zbraní. Podle úředníků zaobírajících se vynucováním zákona 90% zbraní zabavených v Mexiku v souvislosti s kriminální aktivitou bylo zakoupeno ve Spojených státech.

Susana Chavez byla básnířkou a aktivistkou ve městě Ciudad Juarez. Zpopularizovala větu "Už žádný další mrtvý". Pohřbili ji minulý týden v Mexiku, právě když byla v Arizoně těla nejmladší oběti z Tucsonu, devítileté Christiny Greene, a federálního soudce Johna Rolla připravována k pohřbení. Měsíc předtím byla střelena do hlavy vedoucí kampaně proti násilí Marisela Escobedo Ortiz, právě když držela vigílii kvůli požadavku, aby vláda konala ve věci pátrání po vrazích její sedmnáctileté dcery Ruby Frayre Escobedo.

Skupina Starostové proti ilegálním zbraním (Mayors Against Illegal Guns) v USA právě zveřejnila výsledky šetření mezi přiznivci obou politických stran, který ukázal, že 86% Američanů a 81% majitelů zbraní podporuje zpětné přezkoumání všech prodejů zbraní. Tato skupina má svou stránku, Close the Loophole.org. Výstavy zbraní, snadný přístup k samonabíjecím zbraním a dodatečná dostupnost prodloužených zásobníků jsou receptem na masakry, která se v USA opakují vždy po několika letech, a v Mexiku každých pár týdnů.

U vědomí tucsonské střelby, uprostřed výzev k oboustrannému přístupu a zdvořilosti, nastal čas, aby se Demokraté a Republikáni spojili k prosazení trvalého zákazu útočných zbraní a zvýšily tak bezpečnost nás všech.

Článek v angličtině: ZDE

Pozn. KD: Kromě Amy Goodmanové předkládající zde lidsky velice silný příběh McCarthyové se prakticky nikdo z amerických odpůrců neregulovaného prodeje zbraní nedomnívá, že by dnes bylo možné proti velice vlivné lobby výrobců a majitelů zbraní prosadit byť jen obdobu časově omezeného Clintonova zákona z roku 1994.

V ČR dle zákona 119/2002 Sb. spadají běžné krátké palné zbraně (pistole a revolvery) do kategorie B (zbraně podléhající povolení), a není je možno legálně získat tak snadno jako v USA. Na druhé straně je ale fakt, že u této subkategorie - na rozdíl od dlouhých zbraní - zákon nestanovuje žádnou hranici pro povolenou kapacitu zásobníku, za níž by docházelo k překlasifikování na zbraň kategorie A (zakázané zbraně).

Vytisknout

Obsah vydání | Čtvrtek 20.1. 2011