Čína prý neplánuje vojenskou přítomnost v KLDR

18. 1. 2011

Čínští představitelé odmítají zprávu jihokorejského listu Chosun Ilbo, podle níž plánují rozmístit své jednotky v severokorejské zvláštní ekonomické zóně Rajin-Sonbong, aby údajně chránily čínské investice do tamního přístavního zařízení vlastněného původně vojenským námořnictvem. Anonymní zdroj z jihokorejských bezpečnostních kruhů zmíněnému listu naznačil, že si Peking připravuje nástupní prostor pro intervenci v případě destabilizace severokorejského režimu.

Chosun Ilbo s odvoláním na zdroj z blízkosti jihokorejského prezidenta tvrdil, že Peking a Pchjongjang jednaly o podrobnostech rozmístění méně početných čínských jednotek ve zvláštní ekonomické zóně.

Čínský státní list Global Times v reakci na jihokorejskou zprávu citoval nejmenovaného zaměstnance ministerstva obrany, podle nějž "Čína bez souhlasu OSN nevyšle do cizích zemí ani jediného vojáka". Peking je údajně ochoten vysílat vojáky pouze do mírových misí a na pomoc při přírodních katastrofách, pokud by byla schválena OSN.

Čínské jednotky nejsou na severu Korejského poloostrova přítomny od roku 1994, kdy Peking odešel z komise OSN pro příměří ustavené na konci války, která probíhala v letech 1950-1953; ta původně zahrnovala dva korejské státy, ale postupně do ní pod hlavičkou OSN (na straně jihu) nebo "pomoci korejské revoluci" (na straně severu) zasáhla celá řada zemí.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 18.1. 2011