Kouření způsobuje fatální genetické poškození už během několika minut

17. 1. 2011

Už prvních pár šluků z cigarety může během několika minut způsobit genetické poškození spojené s rakovinou, tvrdí američtí vědci v právě zveřejněné studii.

Efekt je vlastně tak rychlý, že představuje ekvivalent vstříknutí látky rovnou do krevního oběhu - a měl by být důrazným varováním pro všechny kuřáky.

Studie poprvé zkoumala, jak látky obsažené v tabáku způsobují poškození DNA, a objevila se v peer-reviewed časopise Chemical Research in Toxicology.

Na dvanácti dobrovolných kuřácích byl sledován účinek polycyklických aromatických uhlovodíků, které jsou obsaženy v tabákovém kouři a mohou se rovněž nacházet v imisích z uhelných elektráren nebo v potravinách grilovaných na dřevěném uhlí.

Jeden z těchto uhlovodíků, fenatren, se stal předmětem sledování v krevním oběhu dobrovolníků, a ukázalo se, že poškozuje DNA a vyvolává mutace, které mohou způsobit rakovinové bujení.

Maximální hladina nebezpečné látky v krvi kuřáků byla naměřena v časovém rámci, který dokonce i vědce překvapil: Během pouhých 15-30 minut poté, co dobrovolníci "típli" cigaretu.

Rakovina plic zabíjí denně na celém světě zhruba 3 000 lidí, a 90% těchto úmrtí je spojeno s kouřením.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 17.1. 2011