Opravdu chtějí Nova s Primou platit ročně 150 milionů státnímu fondu kinematografie?

14. 1. 2011 / Radim Hreha

Dávno už skončilo jaro 2006, kdy Nova a Prima (tehdy ovšem za vydatné pomoci ČT) teprve společným dopisem prezidentovi na poslední chvíli zabránily přijetí zákona o kinematografii, který by je nutil povinně přispívat do Státního fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie. Jak je vidět, časy se mění.

Libě má znít uším filmařů včerejší prohlášení Jana Andruška, generálního ředitele TV Nova: "V souvislosti s diskusí na téma zachování reklamy na ČT je CET 21 připraven otevřít diskusi na téma participace na financování české filmové a televizní tvorby, a to již cestou přímé participace na financování Státního fondu na podporu a rozvoj české kinematografie, či nepřímo financováním projektů..,." Obávám se však, že tak laciné to nebude.

Jako by náhle po deseti letech ožily dávné praktiky Vladimíra Železného.

TV Nova vydala prohlášení o tom, že je ochotna bavit se o příspěvku do státního fondu kinematografie, včera ve 14:09 hod. Načasování jistě nebylo náhodné. TV Nova zveřejnila tuto tiskovou zprávu tak, aby na ni nemohl obratem reagovat generální ředitel ČT Jiří Janeček, o němž ředitel Andruško musel vědět, že tou dobou bude v Poslanecké sněmovně. Starý styl a staré triky.

Ke cti Vladimíra Železného ovšem slouží, že by patrně nedopustil, aby jinde než u soudu bylo některé jeho veřejné prohlášení formulováno tak příšerným "zdeúředním" jazykem, jakým se vyznačuje včerejší proklamace TV Nova. Pokud ji ovšem přeložíme do lidské mluvy, tak jde jen o nezávaznou nabídku bavit se o nějakém blíže nespecifikovaném příspěvku TV Nova do státního fondu kinematografie výměnou za ukončení reklamy ve vysílání ČT.

Jenže o to dnes už dávno nejde.

Situace státního fondu kinematografie se mezi roky 2006 a 2011 radikálně změnila. Od roku 2008 platí ČT ze zákona z výnosů reklamy Státnímu fondu České republiky pro podporu a rozvoj české kinematografie zhruba 150 mil. Kč ročně. Senátní návrh zákona o zachování reklamy v ČT částku sice přesně nespecifikuje, ale podle výsledků hospodaření ČT v roce 2010 a podle výhledu na rok 2011 by tuto sumu zřejmě zvýšil přibližně na 170 až 180 mil. Kč ročně. Tyto peníze dnes tvoří asi dvě třetiny veškerých příjmů fondu.

Pokud by tedy chtěly TV Nova a Prima TV nabídnout české kinematografii kompenzaci za zrušení tohoto příjmu, musely by začít nabídkou právně garantované platby do státního fondu kinematografie ve výši 150 mil. Kč ročně a počítat s jejím zvyšováním. Investice do jejich vlastních komerčních filmových projektů do této částky započítat nelze. O žádné takové garanci výměnou za ukončení reklamy v ČT se však v tiskovém prohlášení TV Nova nedočteme.

Před několika stoletími podobným způsobem obchodovali evropští mořeplavci s jihoamerickými a tichomořskými domorodci. Nabízeli lesklá zrcátka, skleněné korálky a kostěné hřebeny výměnou za zlato, perly a drahokamy. Šéf Novy zřejmě pokládá české filmaře za hodně naivní divochy, když je schopen vydávat podobná prohlášení. Buď vyjádří Nova s Primou jednoznačně ochotu plně nahradit výpadek příjmů státního fondu kinematografie, způsobený zákazem reklamy v ČT, nebo jen vystavují lesklá zrcátka, skleněné korálky a kostěné hřebeny a očekávají za ně zlato, perly a drahé kamení. Bude zajímavé sledovat, jak tento pokus dopadne.

Autor je redaktorem serveru Česká média, pro které je psán i tento text.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 14.1. 2011