Seznamy - no a co s tím?

10. 1. 2011 / Jiří Jírovec

Seznamy jsou množinou prvků navzájem spojených jedním či několika společnými znaky. Digitální zpracování dat umožňuje takové informace jednoduše vytvářet, organizovat podle abecedy, pohlaví, křestních jmen a bůhví čeho.

Se seznamy, například spolupracovníků StB, se lze dokonce soudit. Seznam a jeho autor sice zůstane nepotrestán, ale postižený jedinec může být vygumován. Soud nezajímá, proč se žalující do seznamu dostal, a proto zlé úmysly v pozadí zůstanou nepotrestány.

Základní vlastností seznamů je, že málokdy slouží dobrému účelu. Němci měli seznamy lidí vhodných pro odeslání do koncentráků -- a víme, jak to dopadlo. Bývaly seznamy komunistů a jiných levicových buřičů a pak zase seznamy odpůrců komunistů a v nich, jako podezřelá podskupina, komunisté židovského původu.

Nejnovější z českých seznamů se týká soudců a žalobců, kteří byli členy KSČ. No a co s tím? můžeme se ptát. Pogrom na ně naše vysoce civilizovaná společnost neudělá, protože pak by někdo mohl vyšťárat, kolik z nich má židovský původ a pogrom na byť jednoho židovského spoluobčana by byl sebevražedný. Z nedávné české historie víme, že pouhá zmínka o původu vedla k pádu Topolánka.

V seznamu soudců je to samý JUDr. a tu a tam nějaký ten modernější Mgr., tedy lidé zákonů znalí. Ti svoji obhajobu založí na budoucím zákonu o třetím odboji, jehož zadní vrátka umožňují únik prostřednictvím tvrzení, že do strany vstoupili, buď aby ji rozvraceli zevnitř, a nebo do ní byli kýmsi vysláni s týmž posláním.

Nebezpečí představují kovaní komunisté, kteří se z principu se seznamem soudit nebudou. Ti mohou zneužít Nečasovo a Johnovo hřímání "padni komu padni" a dát průchod své třídní nenávisti, a budou se snažit dostávat pravici do tepláků.

Soudci s komunistickou minulostí zatím zjevně drželi basu s ostatními, protože z vrchnosti, která tak znamenitě prošustrovala stovky miliard, nesedí nikdo. Několik sprostých podezřelých odešlo včas do politického exilu.

Uveřejňování seznamů, a zejména načasování akce, má svůj význam pro politickou práci s masami Ministr spravedlnosti Pospíšil vypustil seznam v okamžiku, kdy je třeba odvést pozornost od Drobila a dalších papalášů jedoucích v jeho aféře. "Kurvy komunistický, podívejte se na ně, jak jsou rozlezlý", řekne si propagandou ohlupený občan a ve svatém rozhořčení přehlídne, že koberec je nadzvednut a smetáček v ruce slouhy zametá, zametá, zametá.....

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 10.1. 2011