Americká poslankyně byla vážně zraněna a šest lidí bylo zastřeleno při masakru v Arizoně

8. 1. 2011

Gabrielle Giffords, americká kongresmanka za Demokratickou stranu, byla v sobotu z těsné blízkosti v Arizoně střelena do hlavy a je v nemocnici v kritickém stavu. Kulka jí proletěla mozkem skrznaskrz, prý ale přežije, i když se neví, v jakém stavu. Na místě bylo zároveň zastřeleno šest dalších osob, včetně devítiletého dítěte a federálního soudce. Prezident Barack Obama atentát charakterizoval jako "nepopsatelnou tragédii" a požádal Američany, aby se za Giffordovou modlili.

Na Giffordsovou vystřelil dvaadvacetiletý Jared Lee Loughner. Poté, co střelil Giffordsovou do hlavy, postřelil ještě automatickou zbraní dalších 30 lidí, z nichž několik usmrtil a 18 hich bylo zraněno. Teprve když Loughnerovi došla munice, pokusil se utéci. Zadržel ho, než policie přišla, jeden z příslušníku týmu Giffordsové.

Giffordsová byla předtím terčem ostré kritiky konzervativců a zejména Sarah Palinové za to, že silně podporovala Obamovy reformy. Palinová na svých internetových stránkách publikovala "mapu terčů" a identifikovala na ní terči dvacet Demokratů, kteří podporují Obamovu zdravotnickou reformu.

V sobotu se Palinová stala terčem ostré kritiky za tuto svou kampaň a prostřednictvím Facebook vydala prohlášení, v němž Giffordsové a její rodině nabízí "upřímnou soustrast".

Motiv atentátu není bezprostředně jasný, avšak Giffordsová byla ostrým terčem kritiky za svou podporu zdravotnických reforem. Poté, co hlasovala pro Obamovu zdravotnickou reformu, jí byla zdemolována v Arizoně její poslanecká kancelář. Také pravidelně dostávala výhrůžky, že bude zastřelena.

Šerif pimského okresu Clarence Dupnik konstatoval na tiskové konferenci, že za atentát na Giffordsovou "může politická nenávist v médiích":

"Lidé bagatelizují kritiku politické nenávisti, kterou šíří média," řekl Dupnik. "Je to možná svoboda projevu - ale pak následují následky." Dodal, že se Arizona stala "Meccou předsudečnosti a bigotnosti" a řekl, že "lidé, kteří se chovají nevyváženě, se zejména nechají ovlivnit nenávistí šířenou médii".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.1. 2011