Bývalý důstojník CIA byl obviněn za předání informací médiím

7. 1. 2011

Bývalý důstojník CIA Jeffrey Sterling byl včera obviněn, že předal reportérovi listu New York Times utajované bezpečnostní informace ohledně Íránu. Žaloba má celkem deset bodů souvisejících s nesprávným zacházením a odhalením informací z oblasti národní bezpečnosti.

V obvinění se výslovně nehovoří o charakteru zmíněných informací, nicméně je zřejmé, že v centru všeho stojí podklady knihy nositele Pulitzerovy ceny Jamese Risena nazvané State of War (Stav války). Kniha odhaluje detaily o tajné špionážní válce CIA proti Íránu.

Sterling byl včera zatčen doma v missourském O'Fallonu a později se objevil u federálního soudu v Saint Louis. Magistrátní soudce Terry I. Adelman mu sdělil, že bude během víkendu uvězněn, protože ho vláda označila za nebezpečného pro komunitu. Další soudní jednání proběhne v pondělí odpoledne.

Sterling míval na starosti přeběhlé íránské agenty. Risen ve zmíněné knize vysvětluje, jak jistý důstojník CIA omylem Teheránu odhalil špionážní síť v Íránu a umožnil její likvidaci.

Ministerstvo spravedlnosti Risenovi dvakrát udělilo pokutu, aby ho donutilo odhalit zdroj, ale bez úspěchu. Po vydání knihy v roce 2006 se FBI zaměřila na Sterlinga, o němž Risen psal v novinovém článku.

Obvinění bylo vzneseno těsně před Vánocemi. New York Times odmítá věc jakkoliv komentovat a Risen se zatím nevyjádřil.

Obvinění je zatím posledním krokem v agresivní kampani Obamovy administrativy zaměřené na zamezení úniku informací, která je vedena i přes to, že administrativa podpořila návrh zákona, jenž bych chránil novináře před tlakem na identifikaci zdroje.

Nedávno byl uvězněn vojín Bradley Manning, který údajně předal WikiLeaks mj. videozáznam útoku amerického vrtulníku v Iráku na civilisty, a americká vláda také obvinila bývalého úředníka služby NSA, jenž předal informace o přehmatech své organizace listu The Baltimore Sun.

Sterling toho během svého prvního soudního jednání mnoho neřekl a z neznámého důvodu působil dojmem, že trpí bolestmi.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.1. 2011