Což takhle se svézt na sáňkách, pane prezidente! To by Vám nevadilo?

7. 1. 2011 / Jiří Baťa

Václav Klaus zase perlil. Kde? No přece na horách, při lyžovačce, kterou si, pokud jsou k tomu podmínky, nikdy neodpustí. Reportér TV se turistů a lyžařů ptal, zda si všimli něčeho mimořádného. Tedy co se nějaké persony týká. Někteří byli "in", jiní "out" a přítomnost pana prezidenta je poněkud překvapila. Ti, co o jeho přítomnosti věděli, nijaké mimořádné nadšení nesdíleli, pouze konstatovali, že ví o tom, že na sjezdovce lyžuje V. Klaus. Došlo také ke krátkému interview a redaktor se zeptal pana prezidenta, jakže se mu lyžuje -- a ten s úsměvem prohlásil, že dobře. To se ostatně dalo předpokládat, protože spokojeni byli i ostatní účastníci lyžování. Podmínky byly totiž prakticky ideální.

Jenže všetečný reportér se zeptal také na zcela banální věc -- a sice, jestli by si troufnul lyžovat na snowboardu. A v ten okamžik nejoblíbenější a nejdůvěryhodnější politik, prezident všech občanů, nezávislý, apolitický, ale také huba nevymáchaná Václav Klaus zaperlil: " To ne, to je příliš, příliš levicové, opravdu, příliš levicové!" V ten moment jsem jen čekal že dodá, že to je tak dobré jen pro "socky"! No naštěstí to nevyřkl, ale i to co řekl, stačí.

Pan prezident, ač by si možná rád zkusil zajezdit si na snowboardu, to však nemůže realizovat, protože by se strašně ponížil. Jezdit na snowboardu jako levičák, no tak to opravdu, opravdu ne! To by bylo pod jeho úroveň. Vždyť ta jeho úroveň, ta je setsakramentsky vysoko a daleko od občanů, alias lidu národa českého, o kterém má nevalné představy. To když prohlásil, že při svých cestách po vlasti se s údivem setkával s normálními, pracovitými a kreativními lidmi. Asi čekal, že se bude setkávat s nějakými debily či kreaturami. Stejně tak se asi mohou cítit i snowboardisté, když je tatíček prezident zařadil mezi levičáky.

Skutečně nechápu, co vede V. Klause k takovému výraznému škatulkování, respektive co jej opravňuje, jaké má k tomu důvody, že sportování či přesněji lyžování na snowboardu je levicové, zatímco lyžování na klasických lyžích je zřejmě povýšeno na vyšší úroveň, tedy pravicovou. Kategorii občanů, kteří jsou, podle něj, zřejmě těmi nejlepšími představiteli demokracie u nás, jinými slovy panstvo, které by se zřejmě na snowboard nepostavili za nic na světě, notabene vedle levičáků! I tady je vidět, jak pan prezident ctí pravidlo, že jsme si (pravda před zákonem, ale tam zpravidla už vůbec ne) rovni! Protože levice, to je pro pana prezidenta kategorie, kterou představují socky, domácí lůza, bezdomovci, nezaměstnaní, kverulanti a ostatní verbež, která si jenom stěžuje a nechce pochopit, že on, tedy Václav Klaus a koaliční (pravicová) vláda, to s nimi myslí jen dobře.

Prezident, to je či spíše by měla být osobnost neutrální, která spojuje, sjednocuje, smiřuje, urovnává, uklidňuje a nestranně zastupuje všechny občany republiky. Zatím však u V. Klause převažuje snaha lidi rozdělovat, rozeštvávat, nasírat, dělat si z nich dobrý den, zkrátka, jeho egoismus, samolibost a narcisismus přerůstá mez únosnosti. Pokora, střídmost, objektivita a pravdomluvnost ve vyjadřování jsou mu docela cizí. Tedy to, co by mělo v jeho morálních vlastnostech převažovat. To, že se umí státnicky tvářit, vystupovat, že umí mluvit (ovšem otázka je o čem či k čemu), že má svou klausovskou image, to z něj dobrého prezidenta nedělá. Jenže, říkejte to Václavu Klausovi, t.č. prezidentu ČR, hlavě pomazané, otci ODS a kuponové privatizace, vynálezci tunelpraxe a jiných supervizí. Tak to je opravdu, ale opravdu zbytečné!

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 7.1. 2011