Evropané houfně přestupují k islámu

5. 1. 2011

Počet Britů, kteří konvertovali k islámu, se podle nejnovějších odhadů za poslední desetiletí zdvojnásobil. Britští muslimové jsou terčem často kritického zájmu sdělovacích prostředků, daleko více než jakákoliv jiná náboženská komunita. Navzdory často zápornému zobrazování islámu v britské společnosti přestupují k islámskému náboženství ročně tisíce Britů.

Podle odhadů výzkumné společnosti Faith Matters je dosahuje zřejmě počet nedávných britských konvertitů k islámu až 100 000. Každoročně přestupuje v Británii k islámu až 5000 osob.

Ze sčítání lidu, které se konalo r. 2001 ve Skotsku, v němž byli občané dotazováni, zda zastávají určitou náboženskou víru, protože se do ní narodili, anebo k ní vědomě přešli, bylo extrapolováno, že r. 2001 žilo v Británii cca 61 000 konvertitů k islámu.

Za posledních 12 měsíců konvertovalo jen v Londýně k islámu 1400 osob. To by znamenalo, že celostátně přechází ročně v Británii k islámu asi 5200 lidí. Tyto počty jsou srovnatelné se situací ve Francii a v Německu, kde také konvertuje k islámu každoročně přibližně 4000 Němců či Francouzů.

Deník Independent přinesl celou řadu příběhů mladých Angličanů, kteří konvertovali k islámu. Například Paul Martin (27) byl znuděn hedonistickým životním style svých přátel na vysoké škole a na islámu ho začala přitahovat skutečnost, že "islám zdůrazňuje potřebu usilovat o moudrost". Dodal, že setkání s jedním starším muslimem změnilo jeho život:

"Líbilo se mi, jak se chovají muslimští studenti. Je pěkné vědět o lidech, kteří mají jen jediného partnera na celý život a nedělají svému tělu nic škodlivého. Líbil se mi muslimský životní styl a tak jsem začal studovat Korán. Byl jsem překvapen, jak obrovský důraz dává islám na vědu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.1. 2011