Záhadná vražda Bushova poradce

5. 1. 2011

Případ vypadá jako vystřižený ze špatné detektivky: Bývalý vysoce postavený činitel Pentagonu byl nalezen mrtev na skládce tři dny poté, co zmizel cestou vlakem z Washingtonu do Wilmingtonu.

Šestašedesátiletý John P. Wheeler III., absolvent West Pointu, Yale a Harvardu, vietnamský štábní veterán a poradce čtyř amerických prezidentů, zmizel beze stopy, když se po Vánocích vracel domů. Na Nový rok bylo jeho tělo objeveno zahrabané na delawarské skládce na ostrově Cherry Island; lékař vyloučil sebevraždu a naznačil možnost otravy.

Kromě těchto kusých detailů není o Wheelerově smrti mnoho známo - policie dokonce ani neví, zda do vlaku, na který zakoupil jízdenku, skutečně nastoupil. Tělo objevil popelář na skládce několik kilometrů od wilmingtonské historické čtvrti New Castle, kde muž se svou ženou bydlel. Žena byla v té době mimo město a zmizení Wheelera proto nikdo nehlásil.

Wheeler byl znám především jako propagátor washingtonského památníku vietnamských veteránů (Vietnam Veterans Memorial) a bojovník za prosazení tohoto projektu.

Wheeler údajně v souvislosti s působením v Bushově administrativě disponoval bezpečnostní prověrkou třídy Top Secret / Special Compartmentalized Information. Pracoval jako zvláštní asistent oddělení Secretary of the Air Force. Podle anonymního zdroje, s nímž hovořil list Daily Beast, zmíněná prověrka umožňuje přístup do vnitřního kruhu Pentagonu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 5.1. 2011