V Británii zavládla ostrá kontroverze ohledně zvýšení DPH na 20 procent

4. 1. 2011

Konzervativní britský ministr financí George Osborne zvýšil v Británii od 1. 1. 2011 DPH na rekordních dvacet procent. Sdělovací prostředky na to reagují jako na neuvěřitelně kontroverzní opatření. Daň je obecně považována za neférovou, protože její zvýšení postihne výrazněji chudší občany. Kromě toho média poukazují na skutečnost, že dvaapůlprocentní zvýšení DPH je "příliš vysoké" a povede v už tak obtížné hospodářské situaci letos na jaře k bankrotu mnoha menších obchodů a podniků.

Ministr financí George Osborne své rozhodnutí označil za "tvrdý, ale nutný krok směrem k britskému hospodářskému oživení. Označil zvýšení DPH také za "pokrokový krok".

Považuju za docela zábavné, jak současná britská vláda začíná intuitivně používat stalinská hesla, i když o nich teoreticky nemá mít ani ponětí. Opatření proti přistěhovalcům stalinsky vládní úředníci časo označují za "přísná, ale spravedlivá". (Tak charakterizovala, pamětníci to vědí, stalinská média v padesátých letech v Československu trest smrti vynesený nad Miladou Horákovou, poznamenává Jan Čulík.)

Šéf opoziční Labouristické strany David Miliband konstatoval v BBC, že by ministr financí měl přestat považovat občany za pitomce a poukázal na to, že dnešní premiér David Cameron se před loňskými květnovými volbami vyjádřil, že zvýšení DPH je neférové.

13. ledna se konají v anglickém volebním okrsku Oldham East a Saddleworth doplňovací volby, které se stanou měřítkem toho, jak současná britská veřejnost vnímá politiku dnešní britské vlády.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.1. 2011