Vydejte ho světské moci

4. 1. 2011 / Jiří Jírovec

Jistý Gejza Šidlovský, ředitel pražské premonstrátské Strahovské knihovny, byl odsouzen za zpronevěru, protože zaplatil 15 milionů za stavební práce, o nichž věděl, že nebyly provedeny.

No, dostal podmínku a má prý škodu uhradit. To je samo o sobě pozoruhodné, protože on se dopustil manažerské chyby, jak se teď ve vládě říká, a ze zprávy v Lidových novinách nikterak nevyplývá, že by se šábnul se stavební firmou. Laik by se mohl domnívat, že ty peníze by měla vrátit firma, která je neoprávněně přijala.

Zajímavé je, že Šidlovský byl původně obžalován i z toho, že půjčil klášterní peníze a připravil řád o zhruba 150 tisíc korun na úrocích, a že za 600 tisíc korun prodal do Polska vzácné, památkově chráněné prvotisky z 15. století. Jejich cena přitom byla výrazně vyšší a polští kupci je také obratem v Mnichově výhodně prodali.

LN citují soudce, podle kterého se "Šidlovský provinil maximálně proti církevním, a nikoliv proti světským předpisům. Soudu proto nepřísluší jeho jednání hodnotit." Korupční prostředí má tedy další vynikající zbraň. Církevní předpisy lze nadřadit světským.

Nízký trest byl prý uložen proto, že se to stalo již dávno (to byla typická obhajoba, když jsme jako kluci někde rozbili okno) a Šidlovského vytrvale podporuje jeho nynější zaměstnavatel -- Královská kanonie premonstrátů na Strahově.

Kdyby byla církev co k čemu, tak Šidlovského okamžitě vyobcovala a předala světské moci k potrestání. Možná by jedno upálení odradilo další šejdíře od špatných nápadů. Takhle vyvázne za několik zdrávasů.

Podpora sexuálně zločinných kněží katolickou církví je všeobecně známa. Desatero bylo sice smilněním porušeno, ale soudním popotahováním nelze ponížit význam svaté zpovědi. Co Bůh prostřednictvím své pozemské administrativy činí, dobře činí.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.1. 2011