Klausovi vadí, že si občané povšimli hrozné pravdy o zkorumpovanosti českého státu

4. 1. 2011 / Boris Cvek

Považuji za naprosto jasné, že koaliční vláda v parlamentní demokracii musí stát na transparentní dohodě koaličních stran, která je přístupná všem občanům a v níž strany ukazují svým voličům, co ze svého volebního programu a dlouhodobých idejí dokázaly prosadit do vládní agendy.

Po takovéto dohodě dochází k hlasování o důvěře vládě a na základě takové dohody koaliční vláda dostává důvěru.

S tím by asi souhlasil i Václav Klaus.

Tím spíše ho novináři naštvali, když upozorňovali na jeho zcela odlišné chování při poslední vládní krizi, protože se choval naprosto v rozporu s požadavkem na transparentní koaliční dohody a na prezidentovi nezávislou politiku koaliční vlády.

Po aféře Drobil a před opozicí vyvolaným hlasováním o nedůvěře vládě se koalice rozhodla "držet při sobě" až po setkání u prezidenta Klause, přičemž nikdo z koalice nechtěl vypustit na veřejnost, co bylo obsahem takového jednání, a to z "úcty k panu prezidentovi" (přímo slova předsedy poslaneckého klubu TOP09 Gazdíka).

Dodnes není obsah jednání politiků na Hradě znám, ačkoli se ví, že prezident má svůj postoj v případu Drobil, byť tento případ je právě předmětem šetření policie a jedná se v něm o podezření z mimořádně závažné trestné činnosti: propojení vlády (a snad i premiéra) s protizákonným, zlodějským financováním hlavní vládní politické strany (jejímž je prezident zakladatelem a současným faktickým šéfem) z peněz daňových poplatníků.

Kdyby čeští novináři i tohle nechali bez povšimnutí a pomohli tak prezidentovi vyvolat atmosféru, že je vše v nejlepším pořádku, byl by to konec české žurnalistiky.

Jestliže se dnes prezident na novináře zlobí proto, že dělají svou pro demokracii tak důležitou práci, jen ukazuje aroganci vůči občanům, kteří zřejmě podle něj musejí být ponecháni ve slepé nevědomosti, aby drželi hubu, když na světlo Boží vyhřezne samotné základy státu rozežírající zločinnost.

Titulek na Novinkách.cz měl tedy správněji znít, že prezidenta "strašně zlobily" ne spekulace o dohodách na Hradě, vždyť pouhé spekulace jsou běžnou součástí politického života a nikoho nikdy moc nerozzlobí, nýbrž že prezidenta "strašně zlobilo", že by si občané mohli všimnout hrozné pravdy o fungování našeho státu, které je založeno na principu zákulisních dohod nad korupčními aférami.

Odkaz na tajemnou povahu jednání u prezidenta, mluví šéf poslaneckého klubu TOP09 Gazdík (14:20 a dále) ZDE

Prezident se "strašně zlobí" (Novinky.cz) ZDE
Trefný komentář Martina Fendrycha na stránkách Týden.cz o prezidentově postoji k případu Drobil ZDE
Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 4.1. 2011