Kdo se postaví proti nenávisti v Maďarsku?

3. 1. 2011

Všechny strany souhlasily, že by se neměl dělat žádný rozruch, až Viktor Orbán převezme předsednictví Evropské unie, což se stalo 1. ledna. Evropští technokraté dovolí Orbánovi, aby si hrál na velkého státníka na mezinárodním jevišti, pokud je on nechá, aby Brusel řídil Evropu za jeho zády. A Brusel zase ujistil Orbánovu pravicovou stranu Fidesz, že nikdo nebude podrobněji zkoumat, jak Orbán vládne v Maďarsku, píše v deníku Guardian Nick Cohen.

Obě strany budou nadále předstírat, že Maďarsko je slušnou demokracií a nebude se hovořit o hnusném státečku, který vzniká v rámci Evropské unie. Mlčení evropských politiků maďarské straně Fidesz bude velmi vyhovovat.

Od té doby, co Orbán drtivou většinou vyhrál volby nad zkorumpovanou a nekompetentní maďarskou levicí, proměňuje Maďarsko v - nebudu tomu říkat fašistický, ani neofašistický stát, avšak z "nové společnosti" kterou Orbánovi vlastenci budují na Dunaji, se šíří starý známý hnusný zápach.

Je to cítit už z propagandy strany Fidesz. Jejím prvním rozhodnutím bylo nařídit, aby na veřejných budovách byly umístěny transparenty s nápisem "NA JAŘE 2010 SHROMÁŽDIL MAĎARSKÝ NÁROD ZNOVU SVÉ SÍLY A PROVEDL U VOLEBNÍCH UREN ÚSPĚŠNOU REVOLUCI". vznikla nová společnost, v níž Fidesz povede Maďarsko k šťastným zítřkům, založeným na "práci, domovu, rodině, zdraví a pořádku".

Fidesz se pak zmocnil soukromých důchodů, omezil pravomoci Nejvyššího soudu a založil mediální radu, která může uvalovat obrovské pokuty sdělovacím prostředkům, včetně internetových serverů, za takové mlhavé trestné činy, jako je "urážka lidské důstojnosti". Mediální rada je plná stranických aktivistů a maďarský tisk a časopisy už tisknou na protest proti cenzuře prázdné stránky.

Robert Alföldi, ředitel budapešťského Národního divadla, zažil z první ruky nenávist, jakou režim Fideszu nyní v Maďarsku plodí. Před Vánocemi požadovaly demonstrace strany Jobbik, která je v důsledku svých postojů vůči židům a Romům otevřeně neofašistická, aby byl Alföldi odstraněn ze své funkce. Je to totiž "homosexuál, pervert a žid", skandovali.

Jobbik získal v loňských květnových volbách v Maďarsku 17 procent hlasů a je to teď mocná strana. Roberta Alföldiho zřejmě z Národního divadla vyženou. Místní pozorovatelé jsou šokováni, že Evropská unie toleruje rostoucí nebezpečí, které v Maďarsku dne shrozí nezávislosti umělců, soudců a novinářů.

Charakterizovat Maďarsko jako vznikající fašistický stát je však nepřesné, píše britský komentátor. Je obtížné porozumět temným silám, které se hromadí na evropské periférii. Maďaři v Maďarsku se neobávají vzniku pravicové diktatury, ale obávají se dystopické budoucnosti, režimu, podobného Lukašenkově Bělorusku, který formálně užívá socialistických frází a spojuje se s formálně levicovým Hugo Chávezem. Na jménu přece nezáleží. Levicové Bělorusku útočí na svobodu projevu stejně zuřeivě jako pravicové Maďarsko a jako Chávezova Venezuela.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.1. 2011