Ukrajinští nacionalisté uctívali Banderu

2. 1. 2011

ŠOK│ Organizace ukrajinských opozičních nacionalistických sdružení "Svoboda" uspořádala smuteční pochod na počest 102. výročí narození vůdce Stepana Bandery. Místopředseda "Svoboda" Andrey Mohnik v projevu řekl: "Ukrajinský národ - ať mrtví, živí, nebo nenarození - je věčný. Naše vítězství je jisté. Protože jsme měli tak slavné muže, jako Ivan Mazepa, předchůdce Bandery ... Banderovo jméno nám dává víru a sílu bojovat za to být vážným hráčem v geopolitické oblasti."

Факти - Канал ICTV: Свобода провела марш на честь Бандери ZDE

Před rokem udělil prezident Juščenko Banderovi titul Hrdina Ukrajiny a v hned v dubnu 2010 krajský správní soud ve Lvově vyjádřil, že se tak stalo nezákonně a Juščenkovo rozhodnutí zrušil. Juščenko pak o několik dní později zrušil rozsudek soudu.... Osoba Stepana Bandery, jednoho z vůdců ukrajinského národního hnutí v západní Ukrajině (Galicii), kontroverzního kvůli spolupráci s nacistickým Německem v letech 1939-1941(před Operací Barbarossa), ještě nyní rozněcuje vášně a politicky rozděluje Ukrajinu. V Galicii (provincie Lvov, Ternopil, a Ivano-Frankivsk) 37% mělo "velmi pozitivní" názor na Banderu, 26% "převážně pozitivní" názor, 20% bylo neutrální, 5% "převážně negativní" , 6% velmi negativní, a 6% nevědělo. S příchodem nacistických vojsk na Ukrajinu v roce 1941 , Bandera a jím řízená antisovětská a antisemitská "Organizace ukrajinských nacionalistů" (OUN-B) vyhlásili samostatný ukrajinský stát. V roce 1959 Banderu, který žil v exilu v Mnichově, zabil na Chruščovův příkaz agent KGB kyanidem.

Mezi ukrajinskými nacionalisty z okruhu "свободівців" a "тризубців" a jiných nacionalistických skupin je řada neonacistů, kteří vítají Banderovo vyhlášení samostatného státu jako pro-nacistický krok a hlásí se ke spolupráci Badery s nacisty. Jejich antikomunismus byl například pár minut před 1. lednem v Záporoží příčinou vyhození pomníku Stalina do povětří . V té souvislosti byli zatčeni dva z vůdců místní organizace "Svoboda", George Gudymenko a Vitaly Podlobnikov. Dnes bylipropuštěni poté, co milice jim nedokázala spoluúčast. 28.prosince 2010 zase záporožští "trizubivci" uřízli pomníku "mezinárodního teroristy" Stalina hlavu . Poškozený Stalinův památník v Záporoží má být v lednu obnoven. Vůdce Komunistické strany Ukrajiny Symonenko se domnívá, že na Ukrajina je živá hrozba nacismu. Prohlásil to v rozhovoru pro Rádio Svoboda.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 3.1. 2011