Vydírání?

1. 1. 2011

Prezident ve svém novoročním projevu uvedl: "Výzvy, aby se v některých profesích organizovaně, kolektivně a hromadně odcházelo do ciziny, jsou něčím, s čím se nemůžeme smiřovat. Je to nepřijatelné vydírání." Aniž by přímo jmenoval lékaře, v kontextu událostí je to zcela nepochybně narážka na lékaře. Klaus tedy veřejně označil lékaře jako vyděrače, píše zdravotník Vít Černý.

Položíme-li si otázku, kdo že to je vyděrač, zjistíme podle jedné stručné definice, že vyděrač je "osoba, která si neoprávněně pod pohrůžkou vynucuje na jiné osobě vlastní prospěch nebo zájmy" [Wikislovník].

Vzhledem k tomu, že snad nikdo nezpochybňuje (například ani ministr zdravotnictví, tedy osoba nanejvýš povolaná) oprávněnost mzdových požadavků lékařů ve výpovědi, je z definice zjevné, že se o vydírání nejedná.

Jinou definici lze nalézt v ojedinělé úvaze profesora ekonomie Waltera Blocka, který uvádí:

"Co je vlastně přesně vydírání? Vydírání je nabídka k uzavření obchodu. Je to nabídka k výměně něčeho, většinou mlčení, za nějaké jiné zboží, většinou peníze. Je-li taková nabídka přijata, vyděrač mlčí a vydíraný zaplatí domluvenou částku. V případě, že je nabídka odmítnuta, může vyděrač využít své svobody slova a tajemství zveřejnit. Neděje se zde nic špatného. To jediné, k čemu dochází, je, že vyděrač nabízí své mlčení. Je-li jeho nabídka odmítnuta, neudělá vyděrač nic víc, než že využije své svobody slova" [Walter Block je profesorem ekonomie a šéfredaktorem Review of Austrian Economics. Z anglického originálu The Blackmailer z knihy Defending the Undefendable - celý text zajímavé úvahy o vyděračství ZDE

. Nevím, která z definic by lépe vyhovovala Klausově vkusu, ale je zcela zřejmé, že se prezident mýlí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pátek 31.12. 2010