Školství v Británii:

Britští konzervativci mírně ustupují, ale zvýšení školného na 9000 liber ročně nezruší

29. 12. 2010

Při vědomí, že britská vláda prohrává propagandistickou válku ohledně univerzitního školného, se premiér David Cameron rozhodl učinit určité "zmírňující" kroky

Britská vláda oznámila, že jmenuje Simona Hughese, náměstka předsedy Liberálnědemokratické strany novým komisařem pro přístup chudých studentů k univerzitnímu vzdělání. Toto rozhodnutí bylo přijato po kontroverzi spojené se ztrojnásobněním britskému univerzitního školného na 9000 liber ročně.

Cameron přiznal, že prohrává v propagandistické válce ohledně školného. V dopise, jímž jmenuje Hughese do nové funkce, Cameron přiznává, že existuje "skutečné riziko", že chudí středoškoláci se v důsledku "dezinformací" od nynějška ani nebudou pokoušet udělat si maturitu, aby se dostali na vysokou školu.

Huhges, který se v Dolní sněmovně při schvalování drasticky zvýšeného školného zdržel hlasování, dostal za úkol, aby přesvědčoval chudé rodiny v Británii, aby se nebály obrovské zadluženosti a navzdory vysokému školnému posílaly své děti ke studiu na britské univerzity.

Hughes bude mít také pravomoc navrhovat, co by mělo nahradit vládou zrušenou sociální dotaci pro středoškoláky v celkové hodnotě 560 milionů liber. Tato vládní dotace, Educational Maintenance Allowance, EMA, poskytovala chudým středoškolákům v Anglii 30 liber týdně. Dotaci dostávalo 600 000 chudých středoškoláků a rozhodnutí Cameronovy vlády ji zrušit vyvolalo mezi středoškoláky skutečnou zuřivost a bezpochyby přispělo k ostrým pouličním protestům, které se v Británii konaly koncem roku 2010.

Britská vláda ovšem v žádném případě nehodlá zrušit své rozhodnutí zavést vysokoškolské školné ve výši 9000 liber. Hughes se zřejmě stane terčem ostré kritiky od opozičních labouristů, kteří budou poukazovat na to, že má za úkol "prodávat" veřejnosti tak nepopulární vládní rozhodnutí, které ani on sám v parlamentu při hlasování nepodpořil.

Labouristická opozice poukazuje na to, že žádná potěmkinovská vesnice nedokáže zastřít skutečnost, že rozhodnutí zvýšit univerzitní školné na 9000 liber ročně vážně poškodí mladé lidi z chudších rodin.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.12. 2010