Evropští anarchisté jsou násilnější a organizovanější

29. 12. 2010

Volně propojené hnutí evropských anarchistů, kteří si přejí svrhnout stát a finanční instituce, se po několika dekádád spíše nenápadné existence stává násilnějším a koordinovanějším, a možná reaguje na sociální napětí vyvolané finanční krizí, tvrdí bezpečnostní experti.

Italská policie v úterý oznámila, že tamní anarchisté třem velvyslanectvím v Římě odeslali dopisní bomby - jako výraz solidarity s uvězněnými řeckými kolegy, kteří žádali anarchisty po celém světě, aby organizovali a koordinovali globální "revoluční válku".

Identické dopisní bomby vybuchly na švýcarském a chilském velvyslanectví 23. prosince a těžce zranily dva lidi, kteří zásilky otevírali. Třetí bomba byla toto pondělí zneškodněna na velvyslanectví Řecka.

K útoku se v úterý 28. prosince písemně přihlásila skupina známá jako Neformální anarchistická federace.

Extrémně levicové a anarchistické hnutí existuje v Evropě desítky let; v 60. a 70. letech provádělo smrtící útoky po celém kontinentě, ale později se ozývalo jen sporadicky. Bezpečnostní složky se mezitím mnohem více zaměřily na islámský terorismus.

Evropská policejní agentura Europol letos informovala, že počet útoků ultralevicových a anarchistických militantních skupin vzrostl v roce 2009 oproti roku 2008 o 43%, a oproti roku 2007 se dokonce více než zdvojnásobil. K největšímu počtu útoků došlo v Itálii, Španělsku a Řecku. Poslední dvě zmiňované země byly kvůli dluhové krizi obzvlášť bolestně zasaženy vládními škrty. Také v Itálii v posledních měsících roste napětí kvůli úsporným opatřením a kvůli politickému střetu mezi promiérem Berlusconim a jeho bývalým spojencem z Ligy severu Bossim, jenž hrozí skončit pádem vlády.

Za poslední měsíc bylo řeckou skupinou vyzývající k vystupňování útoků po celém světě velvyslanectvím v Athénách odesláno 14 dopisových bomb. Dvě z nich vybuchly, ale nezpůsobily žádná zranění.

K zodpovědnosti za útoky se přihlásila řecká skupina, která vystupuje pod názvem "Konspirační ohňová jádra". 1. listopadu byli v souvislosti s odesláním bomb zatčeni dvaadvacetiletý Panagiotis Argyros a čtyřiadvacetiletý Gerasimos Tsakalos, a obviněni ze zločinů souvisejících s terorismem. Nejméně dvanáct podezřelých členů skupiny má 17. ledna předstoupit před soud v souvislosti s jinými trestnými činy.

Události v Římě však nutně nevyvolávají pozitivní ohlas. Řecká skupina "Revoluční boj" je včera odsoudila a prohlásila, že její akce nikdy nevedou ke zranění osob, jako je náhodně postižený zaměstnanec velvyslanectví.

Italské úřady tvrdí, že švýcarské velvyslanectví se stalo terčem útoku kvůli sílící bezpečnostní spolupráci země helvétského kříže, která v minulých letech vedla k zatčení dvou známých italských anarchistů.

Chilské velvyslanectví se stalo terčem útoku proto, že chilský anarchista Mauricio Morales byl v roce 2009 zabit, když nesl na zádech v batohu bombu.

Alessandro Ceci z Centra nejvyšších studií pro boj proti terorismu a politickému násilí se domnívá, že italští anarchisté se možná snaží využít napjaté politické atmosféry v Itálii vyvolané vládní krizí. Avšak profesor politologie na Univerzitě Johna Cabota v Římě Franco Pavoncello je přesvědčen, že k návratu do období ultralevicového teroru nedojde; pokud by anarchisté směřovali k tomuto cíli, neútočili by na velvyslanectví.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 29.12. 2010