Respektovat dobové reálie

28. 12. 2010

Rád bych se zeptal prostřednictvím redakce BL pana Kadubce , zda mínil svůj dnešní příspěvek jako povídku ve stylu J. Škvoreckého Ze života socialistické společnosti, či jako líčení vlastních životních zkušeností. Pro povídku v tzv. "ich" formě by svědčil rozpor mezi sebepředstavením pana Kadubce a tou školou, kde učilo 25 učitelů. Škola v zapadlé vesničce nebo v okresním městě? ptá se František Řezáč.

I kdyby se jednalo o povídku, měla by respektovat dobové reálie. Ve své době, v onom "pravěku" hrály organizace typu SČSP či ROH určitě významnější roli, než jak nám to líčí povídkář. Funkce předsedů byly v nomenklatuře příslušné ZO KSČ, což znamená, že osoba kandidáta musela projít schválením tohoto orgánu. Bývalo v oné době zvykem, že si sbíráním funkcí vysluhovali adepti z kruhů tzv. inteligence kandidaturu do strany, existovaly totiž kvóty pro vyšší, násobný podíl kandidátů z řad dělnické třídy a pro "inteligenta" to v době normalizace nebylo vůbec snadné.

Až budu znát fakta, můžu se pokusit vysvětlit, jaké nesmysly nám pan Kadubec věší na nos. Měl jsem v oné době několik kamarádů, vyhozených učitelů a měli jsme při své manuální práci dost času si popovídat, jak to na školách probíhá.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 28.12. 2010