Zelení znovu na startu?

28. 12. 2010 / Pavel Pečínka

Dobrovského tunely. Jedno z témat, které dokázalo zmobilizovat část brněnské veřejnosti. Výsledek se nedávno dostavil v podobě dočasného zastavení stavebních prací. Stalo se tak po tlaku sdružení Velký městský okruh. Ponechme teď ale stranou stavbu samotnou a zaměřme se spíš na politickou arénu s podobnými stavbami související.

V lokálních ekologických kauzách už zase Stranu zelených překrývají občanská sdružení "jedné otázky" či aliance drobných ekologických iniciativ. Na případu komunálních voleb v Liberci a Chomutově taktéž vidíme, že značka "SZ" tolik netáhne, a i samotní zelení straníci se tam raději schovali na kandidátku občanských sdružení. Zelená politika se tak v něčem vrací znovu někam do 90. let, kdy ekoiniciativy na ulicích protestovaly, podávaly žaloby k soudu atd. Objevují se názory, že odsud, z komunálu, opět začne rašit a pozvolna se propojovat zelené podhoubí...

Z předchozích let tu však zůstávají trčet některé otazníky. Především: aktivisté ostřílení z lokálních kauz či komunálu nemusejí nutně vyrůst pro celostátní politiku. Mnohdy zůstávají zakopáni léta na "svém písečku", "celostát" je zdržuje a vyčerpává; mnohdy byli laxní k přehmatům vedení SZ, když od něj potřebovali podporu pro "svou" záležitost. Připočtěme k tomu jejich rozmanitost i zakotvenost v "ani pravé ani levé" politice i přehlížení sociálních otázek v čase krize. Ne, bez sebereflexe zelených automatickou a jednoduchou reprízu radši nečekejme.

Brněnský deník Rovnost, 27.12.2010

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 28.12. 2010