Izrael se opět odmítl omluvit za útok na loď Mavi Marmara

27. 12. 2010

Izrael se ještě jednou odmítl omluvit za květnový útok na tureckou loď Mavi Marmara, při němž bylo zabito devět lidí. Ministr zahraničí Avigdor Lieberman řekl v neděli 26. prosince na shromáždění v Jeruzalémě, že je to naopak Turecko, jež by se prý mělo Izraeli omluvit za "podporu terorismu".

Loď Mavi Marmara plula do Pásma Gazy s humanitární pomocí a aktivisty na palubě, když byla zahákována izraelskými commandos. Izrael tvrdí, že Turecko porušilo blokádu Gazy a že jeho jednotky zahájily palbu v sebeobraně. Zemřelo osm Turků a jedna osoba s dvojím (tureckým a americkým) občanstvím. Turecko odpovědělo odvoláním velvyslance.

Turecký ministr zahraničí Ahmet Davutoglu v sobotu vyzval Izrael k omluvě za útok a k zaplacení odškodného, aby mohlo dojít k diplomatickému urovnání.

Napadená loď byla v minulých měsících opravována a v neděli zakotvila v istanbulském přístavu Sarajburnu. Přišly se tam na ni podívat tisíce lidí.

Začátkem prosince proběhla v Ženevě turecko-izraelská jednání s cílem překonat mrtvý bod ve vzájemných vztazích, avšak selhala.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.12. 2010