Opět islamofobie v českých médiích

27. 12. 2010 / Lukáš Lhoťan

Bohužel ani v době vánočních svátků nejsme osvobozeni od bulvárních titulků, snažících se přilákat co nejvíce čtenářů a zároveň dostatečně silně šokovat. Opět se to potvrdilo v případě násilí v Nigérii. Jako ukázku uvádím web Idnes.cz, který přišel s bombastickou zprávou ČTK "Nigerijští muslimové útočili na Štědrý den na křesťany, zemřelo na 40 lidí".

Podle zpráv stojí za útoky nejspíše stoupenci radikální islamistické sekty Boko Haram, která usiluje o nastolení teokratického státu a neváhá násilí použit nejen proti křesťanům, nebo animistům, ale i muslimům, kteří s nimi nesouhlasí.

Od autora zprávy je až neuvěřitelně pokrytecké, že sice vyzdvihuje zevšeobecnělou náboženskou příslušnost vrahů, ale již nezdůrazňuje, že mnoho z obětí těchto vrahů jsou nejen křesťané, ale i muslimové. Bohužel to by se asi tak dobře neprodávalo a nepodporovalo předsudky.

Česká média také nevysvětlují podstatu některých střetů mezi skupinkami křesťanů a muslimů. Jak na počátku roku informoval vatikánský rozhlas "nigerijský arcibiskup John Onaiyekan řekl, že se "nevraždí pro náboženské důvody, ale kvůli sociálním a kmenovým neshodám". Arcibiskup v rozhlase dále řekl, že "jde o konflikt mezi pastevci a farmáři, z nichž náhodou je jedna skupina muslimská a druhá křesťanská."

Dokážu si živě představit, jaký dopad na psychiku českého čtenáře bude mít nadpis článku "Nigerijští muslimové útočili na Štědrý den na křesťany, zemřelo na 40 lidí", když později možná narazí v mediích na jiný článek s nadpisem "muslimové chtějí v Brně novou mešitu" apod. Z psychologie je známo, že většina lidí reaguje emotivně a místo chladně logického, co by měli mít muslimové v Brně společného s bandou vrahů v Nigérii, se rozhodne emotivně, že muslimové v Brně jsou spojeni s vrahy v Nigérii a nemají na novou mešitu právo apod.

Bohužel mnozí "novináři" si neuvědomují, že svou honbou za senzací a editováním bombastických titulků napomáhají k šíření předsudků a nenávisti ve společnosti. Je až nechutné, že se takovýto populisticky nadpis objevil v době oslav narození člověka, který celým svým životem a smrtí podal důkaz o nutnosti bojovat s předsudky a nenávistí.

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.12. 2010