Dvacet věcí, o nichž jsme se poučili v roce 2010

27. 12. 2010

Toto mezinárodní shrnutí, z britského úhlu pohledu, připravil týdeník Observer.

1. Nová britská politika je stejná jako stará

Šéf liberálnědemokratické strany Nick Clegg bude litovat mnoha věcí, které řekl v roce 2010. Například rozhodl, že Liberálnědemokratická strana vydá před volbami plakát, varující, že konzervativci plánují zvýšit DPH. O několik týdnů později se stal Clegg v koaliční liberálnědemokraticko-konzervativní vládě náměstkem premiéra - a zvýšil DPH. Před volbami Clegg přislíbil za liberální demokraty, že jeho strana bude hlasovat proti zvyšování univerzitního školného. O půl roku později prosadil jeho ztrojnásobnění.

Liberální demokraté se tím znemožnili, protože dosud vždycky prosazovali "novou, poctivou politiku".

2. Nejvýznamnějším hudebním umělcem v pop music je Kanye West

Jeho páté album My Beautiful Dark Twisted Fantasy bylo označeno za nejlepší album roku Time magazine, Rolling Stone, Billboard ,Sping i vlivným internetovým serverem Pitchfork.

3. Kost z prstu změnila historii vývoje člověka

V Denisově jeskyni na Sibiři byla nalezena lidská kost z prstu a lidský zub. Staly se v r. 2010 vědeckou senzací. Analýza DNA, provedené v institutu Maxe Plancka v Lipsku ukázala, že obyvatel této jeskyně a moderní člověk měli před milionem let společného předka.

V nedávné minulosti existovali nejméně čtyři různé druhy člověka: neandrtálec, hominid z Denisovy jeskyně, hobbitové z Flores na ostrovech Východní Indie a Homo sapiens.

4. Z Wikileaks vyplývá, že už zřejmě nebude možné udržovat tajemství

Od té doby, co se digitální média stala definujícím rysem naší doby, předepovídají komentátoři příchod informační revoluce. Je zjevné, že ani nejutajovanější a nejprofesionálnější organizace už nemohou spoléhat na žádné zabezpečenou tajnou výzvědnou síť.

5. Miliardáři dokáží být velkomyslní

V květnu zorganizovali dva nejbohatší Američané, Bill Gates a Warren Buffett, tři "darovací" recepce, jichž se účastnili nejbohatští Američané. 40 miliardářů přislíbilo finanční dary na řešení světových problémů. Buffett sám věnoval 99 procent svého jmění, 70 miliard dolarů.

6. Dobrá próza stále ještě dokáže mít obrovský dopad

V srpnu dal na obálku časopis Time Jonathana Franzena, stalo se to za posledních let žijícímu spisovateli poprvé. Recenzenti nadšeně psali o Franzenově knize Freedom. Stal se nejdiskutovanějším autorem desetiletí.

7. Německá zahraniční politika už není motivována pokáním

11. května otiskl německý bulvární deník Bild titulek: "Už zase jsme hlupáci Evropy". Německá vláda zrovna zachránila Řecko finančně před krachem. Němci byli otrávení. Proč mají financovat ze svých daní zkorumpované řecké státní úředníky, aby mohli jít předčasně do penze? Německo se už chce přestat kát za nacismus a chce se chovat jako jakýkoliv jiný národ.

8. V čele britských sociálních protestů stojí studenti

Aktivita britských studentů v roce 2010 byla "bezprecedentní". Začalo to listopadovou protestní demonstrací proti zvyšování univerzitního školného, jíž se v Londýně účastnilo 50 000 osob. Listopadové události byly vyjádřením celonárodní nálady a vzniklo mezi studenty celonárodní protestní hnutí.

9. Novými vládci vesmíru jsou správci obligací

Vítězi roku 2010 se stali správci investičních fondů, zejména důchodových a pojišťovacích fondů. Firmy jako Pimco nebo BlackRock nyní spravují fondy, které jsou desetkrát větší než ekonomiky Irska, Portugalska či Řecka. Správci fondů vyvíjejí nátlak na vlády zemí, aby snížily rostoucí státní deficit a byly schopny fondům splatit své půjčky. Novým pánům se v roce 2010 museli podrobit premiéři Británie, Španělska i Řecka.

10. Britské střední vrstvy jsou docela ožebračené

Britská dvojice, která celkem vydělává, 50 000 liber ročně (125 000 Kč měsíčně), patří k 20 procentům nejbohatších lidí v Británii. Ale jestliže si pořídili hypotéku na dům či byt uprostřed finanční bubliny nemovitostí, moc bohatí nejsou. A většina národa, která vydělává o hodně míň, je na tom finančně velmi špatně. Jejich nebezpečná finanční situace se stala v roce 2010 zřejmě nejdůležitějším faktorem v současné britské politice.

11. IPad bude možná revolucí ve vydavatelské sféře

V dubnu 2010 dala firma Apple na trh svůj IPad, vybavený i platebním systémem. Ukázalo se, že stačí informace prezentovat jen určitým novým způsobem a zákazníci jsou ochotni za ně platit. Murdochova News Corporation začíná s nadšením vydávat od ledna na IPodu svůj zpoplatněný The Daily. Jenže by bylo nemoudré, pokud by korporace spoléhaly pouze na IPod, zvlášť vzhledem k tomu, že je to platforma, z níž musí každý vydavatel platit IPodu 30 procent svých zisků.

12. Zachrání superlosos svět?

Americká Food and Drugs Association zřejmě schválí začátkem roku 2011 chov geneticky modifikovaného atlantického lososa, který roste dvakrát tak rychle než jeho divoký příbuzný.

13. Bylo zakázáno provádět podmořské ropné vrty

Po katastrofě v Mexickém zálivu, v jejímž důsledku uniklo do moře asi 5 milionů barelů ropy.

14. Nejvlivnější internetovou aplikací se stává Facebook, vítězí nad Googlem

Příjmy Facebooku za rok 2010 se odhadují na 2 miliardy dolarů. Facebook také získává nejlepší programátory.

15. Kinect - nová generace počítačových her

10. listopadu 2010 přišel na trh systém Kinect. Hrací zařízení Xbox 360 využívá infračerveného vysílače a webové kamery, takže dokáže zaznamenávat pohy by hráčů a proměňuje je v akci na obrazovce. Je to první krok k likvidaci bariéry mezi divákem a obrazovkou, cesta k hrám, kde hráč bude přímo jednat jako jedna z postav hry.

16. Čína dohání USA v závodě o globální prvenství

Na letošním summitu skupiny G20 v podstatě nedošlo k dohodě, v důsledku ostré konkurenci mezi Spojenými státy a Čínou. V srpnu se Čína stala druhou největší světovou ekonomikou po USA, předstihla Japonsko. čína však potřebuje odbytiště pro své levné zboží na spotřebitelských trzích v zahraničí. Američtí výrobci považují čínský vývoz za nástroj hospodářské agrese.

17. Trojrozměrné filmy se stanou trvalým jevem

Přestože většina z asi 20 letošních trojrozměrných filmů byla velmi špatná, vydělaly obrovské peníze. Cameronův Avatar vydělal celosvětově více než 300 milionů liber. Povede to zřejmě k rozšíření 3D technologie všude.

18. Bankéři stále dostávají obrovské prémie

V roce 2010 jsou bankéřům znovu vypláceny obrovské prémie. Wall Street vyplatí bankéřům druhé nejvyšší prémie v historii a v londýnské City bude situace obdobná.

19. Americký genetik Craig Venter tvrdil, že vytvořil "umělý život"

Craig Venter vytvořil organismus, který má podle něho ve svém jádru zcela synetický genom. Britský biolog a nositel Nobelovy ceny Sir John Sulston však konstatoval, že vynález je "sice chytrý", ale umělým životem to není."Je to pokus zmonopolizovat, prostřednictvím patentového systému, všechny základní nástroje pro manipulaci s genomem," varoval Sulston.

20. Americká politika je ve slepé uličce

Americká politika je v současnosti téměř úplně zablokována a zároveň je silně zranitelná podnikatelskými zájmy. Politické rozhodování určují korporace. Američané přestávají vyznávat společné hodnoty. Rozpadá se jádro americké společnosti a s ním i americká hospodářská, sociální a politická moc.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Pondělí 27.12. 2010