Wikileaks: Bezpečnostní firmy v Iráku jsou součástí "mafie", která centrálně zvyšuje své ceny

22. 12. 2010

Vysoký činitel americké firmy Halliburton obvinil soukromé bezpečnostní společnosti, že jsou v Iráku součástí "mafie", která záměrně zvyšuje své "šokující ceny". Vyplývá to z americké diplomatické depeše, zveřejněné serverem Wikileaks.

Důvěrný dokument objasňuje napětí mezi soukromými bezpečnostními firmami, olejářskými společnostmi a iráckou vládou v době, kdy koaliční jednotky přestaly chránit zahraniční podniky v Iráku.

Podle diplomatické depeše to stálo v lednu asi 6000 dolarů najmout si bezpečnostní firmu na čtyři hodiny. Dostanete čtyři bezpečnostní agenty, řidiče a tři nebo čtyři ozbrojená vozidla. Bezpečnostní doprovod během nedávné cesty irácké vlády z Bagdádu do Basry a zpět stál 12 000 dolarů.

Napětí mezi soukromými bezpečnostními firmami a bagdádskou vládou posílilo od té doby, co americké soudy rozhodly v prosinci 2009, že za usmrcení 17 Iráčanů firmou Blackwaters v září 2007 nebude nikdo stíhán. Zdrojem této informace je jeden britský šéf bezpečnostní agentury v Iráku, jehož jméno editoři Wikileaks z dokumentu odstranili.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Středa 22.12. 2010