Pár poznámek při pondělí

21. 12. 2010 / Alex Koenigsmark

1. Je to fascinující: jestliže se se svým podezřením z korupce svěříte ministrovi vnitra a předsedovi vlády, dopouštíte se neoznámení trestného činu.

2. Julian Assange na Nobelovu cenu míru.

3. Je to pořád stejné a tak fascinujícím způsobem nové: kausa Savoy, kausa pět v českých, kausa Toskánský Špindl, kauza Topolánek gayem, ještě předtím kauza Klausových kámošů (Bács, Sinha, Pepa z Hong-Kongu a ten dlouhej tenista, myslím Šrejber) -- a teď ten pan Michálek.

Je jasné, že potrestat je třeba pana Michálka.

Pan Drobil má pravdu, dopustil se jen chyb v personální politice -- Michálka, o kterém se přece ví, že tohle už udělal jednou, a nejenže byl potrestán a vyhozen, ale ještě se soudil, ještě ke všemu soud vyhrál, takže se namlsal, toho přece neměl jmenovat do fondu, ze kterého je ještě možné získávat fondy, jak praví odborný slovník.

Kdysi jsem vynalezl termín "nenažraný inženýr z malého města", kterým jsem pro potřebu přesnější české, ze zdejších poměrů vycházející definice nahradil globálnější název "deprivovaný provinciální technokrat".

Problém není, co vyzradil ten nebo onen, ale že to vyzradil. To se přece mezi námi nedělá. Navíc, tohle přece není korupce, vysvětlí vám inženýři -- korupce přece je, když si to někdo odnese domů, ale zde šlo jen o přesun prostředků do stranického fondu, takže to není úplatek. No a je vymalováno.

Ano, slovo je velmi důležité: "pět na stole v českých" znamená "u stolu bude sedět pět českých ministrů", "Kapříci připluli, všech padesát, mám ti je poslat?" znamená ty ryby, co sis objednal, máš velkou rodinu, takže potřebuješ padesát kaprů atd.", "když to zničíš, budeš u mě náměstkem" zase jasně znamená "já vůbec nechápu, o co jde, nikomu jsem nic nenařizoval, já hraju na housle".

4. Veselé Vánoce.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.12. 2010