Každé novinářské sdělení obsahuje nebezpečí manipulace

21. 12. 2010

Může to připadat i legrační: redaktor Kotrba obhajuje wikileakový úlet redaktora Dolejšího výčtem znaků, podmiňujících úspěšnou medializaci, obviňuje frontmana WikiLeaks z jejich manipulativního zneužití...a přitom mu zřejmě uniká, že samotná stať p. Dolejšího je těmito faktory přímo vyšperkovaná: extrémní účinek (jednostranně zvrátit názor na WL), negativita, překvapivost, personalizace, vztah k elitním místům, společná volba, rizikový signál, píše Jan Komrska. Nejinak je tomu s článkem pana Kotrby. Čím to asi bude?

Chápu pana Dolejšího, prostě nese svou kůži na trh a chce nějak vyvážit to obecné jásání, které je nejpozději od r.89 vždycky podezřelé. To se stane, že se člověk odlíkuje, zvlášť když se najednou objeví nějaký úspěšný kolega bez konzervativně etických zásluh.

Pan Dolejší nesporně prokázal ve vícerých kauzách svou odvahu nejen myslet, to absolutně zlehčovat nechci a velmi si toho vážím. A je také jasné, že se redaktor BL, jakkoliv by byl znechucen žabomyšími válkami, nemůže v tak vypjaté době věnovat jenom dešťovkám arcidruida Greera. Není ale třeba z něj tímto způsobem dělat troubu a balit to do odbornosti, pane Kotrbo.

Jak podivné a vlastně nebezpečné, když si inteligentní žurnalista nepovšimne, že účelovost a manipulativnost jsou danostmi jeho vlastního oboru. Karl Jaspers o jazyku zastírání říká: "Čím nemožnější je docílit racionální správnosti, tím více se jazyk stává metodou."

Z tohoto pohledu je žurnalistika slepou bábou, která jen sbírá drby. A "leaks" jedním ze zdrojů autentické siuace, ať už to koresponduje s konvenční morálkou či ne.

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 21.12. 2010